На среднощно заседание в късните часове на вчерашния ден и в ранните часове на днешния, депутатите създадоха три временни комисии - за "Турски поток", за "Лукойл" и за агенция "Митници". Освен това те приеха и решение, според което министърът на финансите незабавно трябва да преустанови разходите по консолидираната финансова програма. Името на Асен Василев фигурира и в наименованието на комисията, която трябва да разследва дали има корупция в агенция "Митници".

В последните дни Василев често е подлаган на "тричане" в парламента.

Атаките срещу Василев обикновено са общо действие между ГЕРБ и ДПС.

Тези две партии обаче твърдят, че не са в коалиция, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дори заяви, че те няма да управляват заедно, дори ако имат общо 150 депутати на предстоящите избори.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски пък каза, че се разбира по-добре с Кирил Петков, отколкото с Бойко Борисов.

Пътната карта за "Турски поток"

Парламентът реши временна комисия да проверява всички факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ "Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Република България", както и всички факти и обстоятелства относно реализацията на проекта "Турски поток" на територията на Република България. Решението дойде след над четири часа дебати между народните представители и серия от почивки.

Проекторешението беше внесено от "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ). Депутатите гласуваха и състава на временната комисията, който ще е от 12 народни представители, избрани на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група.

Парламентът не успя да избере председател на комисията, която ще бъде за срок от един месец. 

Тя трябва да установи хронологията на действията по подписване на Пътната карта и законосъобразността на действията на действащия тогава министър на енергетиката Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и всички други замесени административни лица. Комисията трябва да установи и всички факти и обстоятелства, свързани с реализацията на проекта "Турски поток"  на територията на Република България - финансиране, тръжни процедури, строителството, размер на транзитните такси, възвращаемост и експлоатацията на проекта - спазени ли са всички законови и административни процедури по отношение на реализацията на проекта.

Комисията трябва да направи и анализ дали в "Пътна карта за проучване възможностите за разширение на газопреносната система на Република България" се съдържат условия и ангажименти, които противоречат на българския национален интерес. Комисията трябва също да извърши анализ и проверка за наличие на противозаконни или неизгодни за българска страна клаузи и поставяне на България в зависимост от руската страна. Също така и анализ на изтеклите в медиите документи и снимки от електронните пощи на руски граждани, включително санкционирани заради руската агресия в Украйна руски граждани, "Пътна карта за проучване възможностите за разширение на газопреносната система на Република България", показващи как газопроводът "Турски поток" е бил реализиран под диктовката на руската компания "Газпром" и властите в Москва, и показващи как руската държава е управлявала пряко българската енергетика при изграждането на "Турски поток". 

По време на дебатите Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) заяви, че "Балкански поток" е проект, който може да се види, пипне и носи стотици милиони. Тя допълни, че не се притесняват от временната комисия, защото са работили само в интерес на България.

Венко Сабрутев (ПП-ДБ) попита Петкова къде е оригиналът на пътната карта и защо я няма в Министерството на енергетиката. 

"Пътната карта ви е предоставена по времето на управлението на Кирил Петков, от ДАНС ви е предоставено копие", каза Петкова в отговор на Сабрутев.

Тя посочи, че ще видят тази пътна карта отново и се надява и колегите да я видят, за да анализират точка по точка какво съдържа тя и къде, и в каква степен не са защитени националните интереси на България или нещо е направено в противоречие с изискванията на правилата на Европейския съюз.

От "Има такъв народ" (ИТН) попитаха ПП-ДБ "къде са били девет месеца", докато са управлявали с ГЕРБ-СДС и защо тази комисия се предлага чак сега. 

"Българските граждани най-накрая от дистанцията на времето си дават сметка, че хората, които бутат влака на държавата, сме ние от ПП-ДБ", каза Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ).

По думите му са показали, че и в настоящото Народно събрание (НС) могат да работят с колегите от ГЕРБ докато припознават тези политики – намаляване на равенството, увеличаване на доходите, приближаване по стандарт към Европейския съюз (ЕС). 

"Никой от парламентарната група на ГЕРБ-СДС не смята, че има проблем в този проект", посочи Петър Николов (ГЕРБ-СДС).

По думите му и никой в българското общество не мисли, че има проблем в "Турски поток". Николов каза, че през последните 30 години няма друг инвестиционен проект, който да е толкова успешен и толкова бързо да се е изплатил.

"Никой при нас не се страхува, тревожи и вълнува от този проблем. Тук проблем просто няма", добави депутатът.

Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) изтъкна, че проектът за изграждане на "Балкански поток" ("Турски поток") е започнал от парламента и на 30 ноември 2018 г. е взето единодушно решение, с което се възлага на правителството да го изгради. 

 Според Борислав Гуцанов от "БСП за България" такава комисия трябва да има, но е трябвало да бъде създадена преди девет месеца. 

"Вие всъщност нямате аргументи и ние ще се радваме тази комисия да работи", каза Александър Ненков (ГЕРБ-СДС).

По думите му този проект е един от най-добре реализираните, защото за година и половина – две е спечелило около 1,3 млрд. лева, а самият проект струва два милиарда и половина. Преди дни обаче депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Мартин Димитров заяви, че има данни от министерството на енергетиката, които дават много по-малки числа за печалбата.

"Няма как да ме убедите, че това не е проект в полза на българския данъкоплатец", добави Ненков и предложи да се включи в обхвата на тази комисия, да установи какво се е случило с дерогацията за "Лукойл".

Ивайло Мирчев (ПП-ДБ) заяви, че трябва да се направят две комисии – едната за "Лукойл" с председател от ГЕРБ-СДС, а другата за "Турски поток" с техен председател. Той каза, че ще подкрепят и двете.

Дерогацията на "Лукойл"

Веднага след това Народното събрание гласува създаване на временна комисия, свързана с дерогацията, ползвана от "Лукойл". Депутатите гласуваха комисията да бъде създадена на паритетен принцип, но не успяха да изберат председател.  

Бе прието временната комисия да установи икономическия ефект за България от изисканата и предоставена дерогация, от която се е ползвала "Лукойл", както и неизпълнение на задължение на министъра на икономиката и индустрията за влизането в сила на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт и последиците от това неизпълнението.

Поименният състав на комисията бе гласуван анблок.  

"Ще има ли предложения за председател", попита шефът на парламента Росен Желязков, след като такива не бяха направени.

Желязков изтъкна, че по аналогия с предходното решение тази процедура е изчерпана.

Корупционните практики в агенция "Митници"

Оказа се обаче, че две временни комисии за една вечер са малко за депутатите. Парламентът реши временна комисия в парламента да разследва корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Проекторешението беше внесено от "Има такъв народ" (ИТН). То бе гласувано със 133 гласа “за”, 10 “против” и 40 “въздържал се”.

Комисията ще трябва да изготви доклад за резултатите от работата и установените факти и обстоятелства. Тя ще работи в срок от един месец и ще се състои от 12 народни представители, избрани на паритетен принцип – по един от всяка парламентарна група.

Този път депутатите успях дори да изберат председател на комисията - Тошко Йорданов (ИТН). 

По време на дебатите съпредседателят на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков каза, че имат един цял месец, който трябва да прекарат заедно. По думите му имат ясен избор и два варианта - единият е да направят това, което "направиха този следобед, абсолютно унищожаване на времето и на ресурсите, които са дадени на Народното събрание", а другият вариант е да се стегнат и да предприемат продуктивни действия, които да са от полза на всички техни избиратели.

Той предложи смяна на името на комисията с "временна комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници".

"Всичко друго е отвратителен популизъм, без абсолютно никакъв смисъл", смята Петков. 

Тошко Йорданов (ИТН) каза, че шефката на агенция "Митници" Петя Банкова е назначена директно от Асен Василев.

"Ако излязат някакви неща за Асен Василев, проблемът си е негов", каза Йорданов и добави, че се прави по този начин, за да се разсеят всякакви съмнения.

Предложените поправки от ПП-ДБ за промяна на името на комисията, в което да не присъства името на Асен Василев, бяха отхвърлени.

ГЕРБ и ДПС: Министърът на финансите да преустанови разходите

Среднощнотто тричане на Асен Василев в парламента обаче не свърши до тук. Народното събрание включи в дневния си ред и гласува проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на Република България. Вносители на проекторешението са председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Решението бе гласувано със 131 гласа „за“ - поредно единодействие между тези две партии, които отричат да са в коалиция.

Проекторешението предвижда министърът на финансите незабавно да преустанови разходите по консолидираната финансова програма с изключение на разходите за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг – до назначаването на служебно правителство. Освен това с решението се задължава в срок до 9 април 2024 г. министърът на финансите да предостави на Народното събрание пълен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи по дати за периода от 4 април до 10 април 2024 г., включително, да задели неснижаем остатък по единната сметка в размер, достатъчен за обезпечаването на плащанията за пенсии за месец април 2024 г. 

Теменужка Петкова заяви, че решението се предлага с цел да се минимализира риска от нецелесъобразни разходи на публичните средства. Никола Минчев от ПП-ДБ заяви, че този проект на решение по процедурни, организационни и технически въпроси не се разпределя на ресорни комисии.

"Това е решение, което задължително трябва да мине през постоянна комисия", заяви Минчев. 

Йордан Цонев заяви, че днес Народното събрание се е потрудило много и затова предложи утре работата му да започне от 10:00 часа, за да могат колегите да си починат. Предложението на Цонев бе гласувано с 87 гласа "за", 36 – "против" и двама въздържали се.  

След гласуването на решението, малко след 00:30 часа заседанието на парламента бе прекратено. То продължи повече от 15 часа.