Служебният кабинет продължава ускорено с кадровите смени. Поредният освободен е шефът на АПИ, по традиция Агенцията е държавната структура, чието ръководство се подменя едно от първите в държавата при промяна във властта.

Със своя заповед министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова освободи председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Ясен Йорданов след установени с вътрешен одит незаконосъобразни действия. За временно изпълняващ е назначен Йордан Вълчев, който е член на Управителния съвет на АПИ, съобщиха в сряда следобед от ведомството.

Коритарова е взела решението си, след като се запознала с доклада от проверката, която е установила незаконосъобразно подписване на анекси за увеличаване на стойността на договори с до 50 на сто, както и незаконосъобразно възлагане на дейности по поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на областите Варна и Добрич.

Одитът е извършен от екип от служители на дирекция "Вътрешен одит" и инспектората на МРРБ през март 2024 г. в изпълнение на заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството в кабинета "Денков" Андрей Цеков. Проверени са възлаганията на дейности по поддържане на републиканските пътища. Установено е, че след сключване на нови договори на 22 декември 2023 г., договорите за текущ ремонт и поддържане от 28 октомври 2022 г. са автоматично прекратени. Това прави незаконосъобразно извършеното възлагане по тях на територията на двете областни пътни управления в Североизточен район след 22 декември 2023 г., посочват от министерството.

В одита се установява и незаконосъобразно увеличение с анекси на стойностите по договорите от 2022 година с до 50 на сто.

На 1 април одитният доклад е изпратен на председателя на УС на АПИ и на Агенцията за държавна финансова инспекция.

През втората половина на март, в рамките на изслушване в парламентарната ресорна комисия, Йорданов съобщи, че със заповед на Цеков е разпоредена проверка и вътрешен одит във връзка със съмнения за нерегламентирани и корупционни практики по два договора за пътно поддържане в областите Варна и Добрич. Първото нещо, което сме направили, когато при нас възникна подозрение, че има възлагания, които съдържат нередности, е да прекратим всички плащания по възлагания след 22 декември 2023 г., посочи тогава Йорданов.