Нова седмица, нов служебен кабинет. Който обаче си действа постарому – с познати ходове, засега основно концентрирани в отмяна на действия и назначения на предишното правителство.

"Който пачка вади, от пачка умира"

А концептуално лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов синтезира в афоризъм-перифраза в свой стил ситуацията: „Който пачки вади, от пачки умира“. Нещо като прозрение, нещо като предупреждение, нещо като задоволство… Но добре описващо тона на отминалата седмица (и не само).

„Красивата метафора“ (по Харалан Александров) на Борисов, плод на неговия „рефлексивен ум за разлика от умовете на много други политици“ (пак по Александров пред БНТ) си се оказа доста буквална за вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. В история с пачки и пудел (иронично наречен в някои коментари истинският бос на мафията) Коцев планирано беше уволнен от новия кабинет, чийто премиер Димитър Главчев лидерът на ГЕРБ не беше виждал „7-8-10 години“, а за новоназначения главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев обяви, че „не го познава и не го е срещал“. Но пък се оказа, че е "твърд привърженик на машинното гласуване" (поне тази седмица).

"Знамето" на "Продължаваме промяната"

Сети се и за отцепника на ПП и отново министър на транспорта Георги Гвоздейков – да оглави предизборния щаб с интересния аргумент, че бил „честен“.

„Той беше знаме на "Продължаваме промяната" и символ, безспорно честен човек. Така всички ще са спокойни", обяви лидерът на ГЕРБ, съвсем без провокация.

„Маркетинг трик“ – реагира Кирил Петков.

"Джипката" се завръща

Предизборната реторика набира скорост, а „красивите“, или не толкова, „метафори“ от времето преди сглобката се завръщат все по-настойчиво, но не много оригинално или неочаквано. Така например Кирил Петков в еднократната помощ за Великден за най-бедните пенсионери видя „еднократно подхвърлени пари от джипката“.

Чий е кабинетът

А лидерката на БСП Корнелия Нинова даде направо обща характеристика на служебния кабинет и подготовката за изборите под негово ръководство.

„Кабинетът е на Борисов и той вече му нарежда какво да прави.“

Някои от първите стъпки на новото правителство – връщане на уволнен при протестите срещу БФС зам.-министър на МВР, отмяна на уволнението на директора на „Пирогов“, назначаването за зам.-министърка на външните работи – кандидатка за вицепрезидент на ГЕРБ, нови шефове на АПИ, „Митници“, отмяна на решения на предишното правителство, свързани с „Топлофикация“ и т.н. може да навяват подобни идеи.

Но и тук няма изненади  - обръгнали сме вече на кампании и избори, нищо сякаш не може да ни изненада, докато не се появи някой пудел, може би.

Иначе пак ни припомниха как да се приема политиката - като "софра" (още една "красива метафора")

"Той (Борисов - бел. ред.) мрази радикализацията, не ги харесва тези неща с репресията, неговата природа не е репресивна, въпреки че е много обвиняван в това. Тя е патриархална. Той е добрият баща, който иска да сложи всички на софрата и гледа всички да ги държи щастливи", разясни отново Харалан Александров по БНТ.

Разбира се, може и да е и като футболен мач. Или "тиха дипломация" с набиване на канчето с минали футболни победи. Подходът е на Христо Стоичков в Брюксел.

"Нека Карл Нехамер види гола ми срещу „Аустрия“ (Виена). Лично ще му го пратя, да види как ги слагаме на колене на „Пратера“", обяви той план за убеждаване на австрийския канцлер за пълното приемане на България в Шенген. И още: "Първо да научи къде е България, какво е дала на света, историята на България. Защото историята ни е много по-голяма от тази на Австрия" (можеше да добави и "Булгар", "Булгар", но това май се подразбира.)

Стига толкова "красиви метафори", най-хубавите тепърва ще ги чуем.