Заложените 39 млн. лева в „Бюджет 2024“ ще бъдат по сметките на университетите в понеделник – 20 май, увери министърът на образованието Галин Цоков. Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата седмица.

 „Обсъдихме със служебните министри на финансите и на образованието как на две фази да се изпълнят законовите разпоредби и да бъдат намерени необходимите финанси за висшето образование. С тези пари заплатата на асистента ще стане 2100 лева и то със задна дата 1 януари, както беше договорено и трябваше да стане по-рано, но не стана“, каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той уточни, че допълнителните средства от около 41 млн. лева „са извоювани през последните дни“.

„Постановлението за тях е пуснато от премиера, за да бъде прието от Министерския съвет в понеделник до обяд, с които се осигуряват допълнителните увеличения на заплатите на всички, заети във висшите учебни заведения, а не само на асистентите. С 200 лева ще се увеличат и заплатите на неакадемичния състав, за който не беше предвидено нищо в „Бюджет 2024“. Както има увеличение и на стипендиите за докторанти“, каза още Димитров.

Той подчерта също така, че средствата по второто постановление, което трябва да бъде прието до обяд на 20 май и засяга увеличението на заплатите на неакадемичния състав на ВУЗ-овете, ще бъдат преведени преди 24 май.

„Да не изпускаме парата в свирката. По-добре да запазим тази енергия и готовността за протести, докато изчакваме да видим дали политиците ще си спазят ангажиментите. Към 15-20 юни министърът на финансите ще има по-голяма яснота с какви средства разполага и какво може да предложи, защото през юни се получават плащания по много от данъците. Това измислихме към този момент, дали е най-доброто – не знам, но това е възможното към настоящия момент“, допълни Димитров.