Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика не прие проект на решение за задължаване на представителите, определени от Министерския съвет в Надзорния съвет (НС) на Националния осигурителен институт (НОИ), да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите в размер на 11%, предава БТА.

Заседанието на комисия се провежда днес заради свиканото утре по искане на "Продължаваме промяната-Демократична България" извънредно заседание на парламента, след като към формацията изтече проектодоклад на Надзорния съвет на НОИ за увеличаване на пенсиите не с 11, а с 10 на сто. Осъвременяването на парите за старост с 11% бе предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласувано от парламента и обезпечено с необходимите средства.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров посочи днес, че съгласно действащото законодателство, единственият орган, който изпълнява бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) е НОИ и това 11%- но осъвременяване се съдържа принципно и в разпоредбата на Закона за бюджета на ДОО за 2024 г. От размера на пенсията зависи поредица плащания, които са гарантирани от държавата и в този смисъл няма хипотеза и не е съществувала хипотеза пенсиите за осигурителен стаж и възраст да бъдат осъвременявани с различни размери, отбеляза още Лазаров.

Няма никакви действия и законов механизъм, чрез който средствата, гласувани в Закона за бюджета на ДОО да бъдат спестени, пренасочени или да бъдат откраднати, каза още той. Компетентният орган е взел своето становище по предложение на министъра на труда и социалната политика пенсиите да бъдат осъвременени с 11%, допълни Лазаров.  Той уточни, че личното му мнение е, че „очевидният проблем е, че графикът на процесите за взимане на решение се разминаха с предизборния график сега и това явно оказва влияние“. 

Подуправителят на НОИ Весела Караиванова каза, че действията на НОИ по повод подготовката на материалите за разглеждане от Надзорния съвет на НОИ са традиционни и стандартни всяка година.

"Написала съм обстоятелствата, породили приемането на бюджета на ДОО за годината и съм дала статистическите отчетни данни, така, както е редно да се случи. Ако тази докладна записка беше прочетена внимателно, това щеше да бъде ясно на много от вас, както и на вносителите на настоящото предложение, но никой не ме потърси, за да се запознае с мотивите. Експертите на НОИ и аз сме длъжни да дадем отчетните данни и към момента те показаха осъвременяване на пенсиите с 10%, а в докладната записка е описано, че са в размер на 11% на база на прогнозни данни, посочи още Караиванова", визирайки изтеклия доклад.

Миналата седмица, след като от ПП-ДБ обявиха, че ще инициират извънредно заседание на парламента, Надзорният съвет на НОИ одобри увеличението на пенсиите да бъде с 11%. Надзорният съвет е органът, който взима решение с колко да се осъвременяват пенсиите, припомни тогава министърът на труда и социалната политика в служебния кабинет Ивайло Иванов в отговор на въпрос дали е редно парламентът да има извънредно заседание по въпроса. По думите му решението на Надзорния съвет е окончателно и той е органът, който управлява средствата на НОИ.

"Не считам, че е необходимо народните представители и въобще политиците в момента да влияят върху взимането на решенията на един независим орган", коментира още министърът.