Три точки са предвидени в дневния ред за извънредното заседание на Народното събрание (НС) във вторник. Две от тях са по предложения на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Припомняме, че именно ПП-ДБ поиска извънредното заседание заради казус, свързан с увеличението на пенсиите. Над 50 депутати от формацията се подписаха под предложението, което прави свикването на парламента задължително (според Конституцията са нужни 48 подписа – една пета от народните представители).

От ПП-ДБ изразиха недоволство заради опцията пенсиите от средата на годината да се увеличат не с 11, а с 10 на сто. Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) взе решение в полза на по-големия ръст, с което проблемът като че ли отпадна. Затова и изпълняващата длъжността председател на парламента Росица Кирова (ГЕРБ) призова ПП-ДБ да оттегли предложението си за извънредно заседание предвид и затрудненията, свързани с течащата предизборна кампания за вота „2 в 1“ на 9 юни. От там обаче не се съгласиха с аргумента, че е възможен нов обрат с пенсиите.

Първа точка в дневния ред за заседанието във вторник, което ще започне в 13:00 ч., е изслушване на служебния премиер Димитър Главчев по темата.

Втората точка предвижда гласуване на проекторешение, което да задължи представителите, определени в Министеския съвет (МС) в Надзорния съвет на НОИ, да подкрепят увеличение на пенсиите с 11%.

В петък имаше сбирка на Председателския съвет на НС, на която бе обсъдена ситуацията. От БСП подкрепиха ПП-ДБ в искането им за свикване на извънредно заседание, но поискаха включване на още една точка, свързана с евентуално драстично поскъпване на това.

Председателката на БСП Корнелия Нинова тогава каза пред репортери:

„Въпросът за пенсиите е решен от МС, но от друга страна ПП-ДБ имат законово право по нашите правила за работа на Народното събрание да искат заседание и то трябва да се свика. Ние такава позиция изразихме на Председателския съвет – въпреки че въпросът е решен, заседание трябва да има. Но не е достатъчно това, което предлагат те. Ние направихме предложение за допълване на дневния ред, свързано с обявената информация, че се очаква драстично увеличение на тока. Искаме изслушване на министъра на енергетиката и на председателя на КЕВР.“

Но справка на сайта на НС показва, че такова изслушване не е включено в дневния ред.

Като трета точка обаче е заложено друго - освобождаване от длъжност на инспектор Александър Мумджиев от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) по постъпило уведомление от него.

Припомняме, че в сряда Мумджиев бе арестуван във Враца за непристойни действия, свързани със сексуални намеци към служителки в хотел.

В петък от ИВСС съобщиха, че инспекторът е подал до НС „уведомление за едностранно прекратяване на трудовото правоотношение с Инспектората, както и заявление от същата дата до главния инспектор на ИВСС за прекратяване на трудовото му правоотношение“.

Главният инспектор на ИВСС е издал съответната заповед. Така трудовото правоотношение е прекратено.

В този контекст, от ИВСС се аргументираха, че при настоящата ситуация не би следвало оставката на Мумджиев да се гласува в Народното събрание. Въпреки това обаче то е заложено в дневния ред за вторник.

Ето какви бяха юридическите аргументи на ИВСС:

С оглед факта, че инспектор Александър Мумджиев работеше при условията на изтекъл мандат, Народното събрание не дължи вземане на изрично решение по подадената оставка. Изявлението на Александър Мумджиев до Народното събрание има уведомителен характер, съгласно решение от 16.05.2023 г., постановено по адм. д. № 4514/2022 г. по описа на Върховния административен съд, съгласно което „режимът за освобождаване от длъжност на инспектор от Инспектората към ВСС, който при изтекъл мандат, но продължен поради обективни обстоятелства, е уведомителен към избирателното тяло. Акт на Народното събрание не е част от фактическия състав за освобождаване от длъжност на инспектор от ИВСС, при подадена от него оставка“.

Във вторник вероятно клетва ще положи нов депутат – Ивайло Иванов от ПП-ДБ. Той влиза на мястото на Петя Ставрева, която почина преди две седмици.

Припомняме, че 49-ото НС е в предизборна ваканция, преди да бъде закрито след предсрочния парламентарен вот на 9 юни.

Не е изключено във вторник и да няма извънредно заседание, ако част от политическите сили решат да бойкотират кворума.