"Нека да се доизпопребием до изборите, но след 9 юни да се обединим за развитие".  Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при представянето на предизборната програма на партията. "Зациклим ли сега, след изборите наесен, на зима ще отидем пак на избори. Разломът ще е тежък".

Той коментира, че кадрите на ГЕРБ, които представиха отделните сектори в програмата са ярки, особено след като вече е имал възможност да проучи "колегите от ПП-ДБ".

"Те ми дават достатъчно основание и самочувствие да не подкрепям повече предложени от чужди партии реформи, които ни доведоха до състоянието в момента. Ние продължаваме да вярваме, че една партия, когато се явява на избори, трябва да каже на хората какво ще прави. Ако всички сме с акъла си, ако най-сетне започнем да мислим за държавата.

Винаги съм вярвал в Кирил Петков, че е честен човек, а и последните записи показват, че е така. Само той не беше разбрал, че имат кеш. Много ми е интересно как подкрепящите ги медии ще интепретират морала на тези, които реално купуват гласове, реално перат пари, реално доказано, с техните гласове. Става въпрос за милиони. Магистралите щяха да са готови. Сега ще са двойно-тройно по-скъпи", каза още Борисов.

Според него съдебната реформа на ПП-ДБ се свежда до това шеф на антикорупционния орган да стане Бойко Рашков.

"Всички берем плодовете на тези три години. На 10-11 юни Европа също ще стане различна. Светът е много сложен. Много е важно дали крайно десните сили ще доминират или ще са достатъчно силни. Някои колеги от други партии нямат дори политическо семейство. Не знаят какви са", коментира Борисов.

Борисов заяви, че е готов на разговори с всички партии, които биха подкрепили идеите в програмата на ГЕРБ.

"Ако трябва да ни мерят политиците трябва да мерят колко има приход на глава от населението. Милиарди от ПВУ вече са изгубени безвъзвратно", изтъкна той. 

И обясни и защо е направил компромис по време на "сглобката".

"Мислех, че така успокояваме странта, даваме необходимия компромис това да се случи", каза лидерът на ГЕРБ.

Според него днешното заседание на парламента е "малоумие" и той няма да присъства на него. Но е принуден да накара хората от ГЕРБ да си спрат кампанията и да отидат там, за да не могат политическите им противници да кажат, че партията е против пенсионерите. 

"Не сме се отказали от нито един от стратегическите си приоритети. Но сме се опитали да дефинираме нови послания", каза зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той бе категоричен, че не трябва да се допуска свръхзадлъжняване.

"Който обяснява, че това е пътя за икономическо благосъстояние, не е прав", заяви Дончев.

Според него заради политическото безвремие инвестициите са паднали.

Дончев изтъкна, че преди влизането ни в ЕС основен конкурентен фактор е била ниската цена на труда. Но това вече не може да бъде така. И приоритет трябва да е създаването на продукти с висока добавена стойност – т.е. скъпи продукти.

Бившият вицепремиер се обяви за индустриално развитие, драстична дигитализация, ускорено инвестиране във въоръжените сили. 

Красимир Вълчев изтъкна, че ГЕРБ е политическата сила, която в най-голяма степен е работила за подкрепа на образованието. Според него обаче трябва да се промени културата на възпроизвеждане и културата на формализъм в образованието.

"Ако изпитваме децата да заучават, те ще заучават. Ако ги изпитваме да мислят, ще учат по друг начин", обясни Вълчев.

Деница Сачева изтъкна, че заради последните „три години на безвремие“, корупцията е станала най-висока в последните десетилетия. Според нея отново трябва да се сложи връзката между образованието и пазара на труда.

От ГЕРБ са категорични, че в края на пълен управленски мандат на партията страната ни ще достигне най-добрите икономики на Балканите. От партията декларираха, че ще продължат програмата за саниране.

Рая Назарян изтъкна, че се говори много за правосъдна и съдебна реформа.

"Съдебната власт е предвидена да бъде затворена система. Затова проблемите не могат да бъдат лесно решени. Проблемите се коренят вътре в самата нея, кадровата обезпеченост", каза Назарян.

Според нея трябва да се гарантира безусловната безпристрастност и компететност на магистратите. Тя се обяви за промени в процесуалните зкаони, за да се решават делата в разумен срок. Назарян каза, че трябва да има и нов НК, тъй като настоящият е писан през 60-те години на XX в.

"В рамките на пълен управленски мандат да изчистим съдебната ситема от недобросъвестни и некомпетентни кадри. Ако магистратите ни са безпристрастни, никога няма да говорим за случаи като Мартин Нотариуса", заяви тя.

Според ГЕРБ престъпните състави в НК трябва да се намалят като бройка и от над 300 да станат 120-130, което ще гарантира по-ефективно правосъдие. В НПК пък трябва да има записан срок, след който делото да може да бъде прекратено ако прокуратурата не си е свършила работата – приключване с фигурата на т.нар. вечен обвиняем. От ГЕРБ предвиждат и въвеждане на принцип на ексклузивитет на съдебния състав – той да не може да разглежда ново дело преди да е приключило настоящото.

По отношение на борбата с корупцията Назарян заяви, че трябва да има правилен подбор на кадрите, които ще се занимават с нея. Затова трябва да бъдат въведени специализирани психологически тестове. В ГЕРБ предвиждат нов закон за отнемане на престъпно придобитото имущество.

"Реформите следва да се правят грамотно, само тогава те са успешни. Успешните реформи се правят от успешни правителства, а те се правят от ярки политичекси фигури", каза още Назарян.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ