СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Папа Франциск прие днес на частна аудиенция германската канцлерка Ангела Меркел във Ватикана, съобщиха от правителствената пресслужба в Берлин.

Срещата е продължила цели 40 минути, което се отбелязва като знак за важността на обсъжданите теми. По протокол Ватиканът отрежда 15 – 20 минути за разговори с държавни и правителствени глави, твърдят осведомени.

Папата и Меркел разговаряха само с преводач в кабинета на главата на Римокатолическата църква.

Меркел е изненадала папата с нестандартен и стилен подарък – компактдискове с произведенията на композитора протестант Йохан Себастиан Бах, писал музика и за орган. Самата Меркел също е протестантка. 

Двамата си размениха подаръци.
 

От името на федералното правителство канцлерката е връчила на папата и чек с пожелание парите да се изразходват за деца на бежанци от Близкия изток Сумата засега не се съобщава. Посочва се само, че светият отец е бил трогнат от жеста и благодарил от сърце на немски език.

Той от своя страна е зарадвал гостенката със специалния медал на Ватикана с изображението на Свети Мартин. Светецът е изобразен с широко отворено палто, като че ли иска да даде защита на страдащите по света. Меркел е отвърнала: “Ще се опитаме да дадем най-доброто от себе си.”

Тя е получила в дар и издание на немски език на апостолическия труд на папа Франциск “Evangelii gaudium”.

Двамата са обсъдили проблеми, като кризата в Украйна, борбата с бедността в света, даване на убежище на бежанци от кризисни райони, опазването на климата и осигуряване на достъпно здравеопазване. Разговаряли са и по домакинството на Германия на срещата на върха на Г-7, която е планирана за 7 и 8 юни т. г. в луксозен хотел в Баварските Алпи. Меркел е уверила, че и на този форум ще се обсъждат темите, които са били засегнати при разговора с главата на Римокатолическата църква.

Светият отец изпраща канцлерката.

След срещата си със светия отец Меркел е разговаряла с държавния секретар (премиер - б.р.) на Ватитикана кардинал Пиетро Паролин в католическия манастир “Сан Еджидио” в Рим, където впоследствие е бил даден прием за висши духовници и видни представители на науката и изкуството. Той е бил организиран от германската страна.