Дежавю: местната власт в Царево отново тръгна с багери срещу къмпинг "Якото място". След като миналата година в разгара на лятото- през юли - бившият вече кмет Георги Лапчев (ГЕРБ) разпореди събарянето на 80 бунгала, днес същото направи и наследникът му на поста Марин Киров (ГЕРБ). Този път става въпрос за 154 обекта - бунгала и навеси към каравани, магазинът за хранителни стоки и ресторантът.

Разлика е, че Киров е разпоредил дейностите да се извършат преди забраната за тежка техника в курортите, която влиза в сила в началото на туристическия сезон.

От мястото на събитието тази сутрин предаваше бТВ. Оказа се - спорът е същият. Според кмета на Царево обекти са поставени незаконно, в земеделски и общински земи от горския фонд, има и такива, които се простират на по-голяма площ от издадените разрешителни за тях. Той даде за пример магазина с разрешително за 70 кв. м площ, но изграден върху 200 кв. м. Както и ресторантът с разрешително за 100 квадрата, но простиращ се на 350. Премахването е потвърдено с четири съдебни решения.

Отделно, Киров изтъкна и последните изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие: "Почти целият къмпинг попада в 500-метровата зона около плаж "Корал"." Според визираните изменения тази разширена (от 100 на 500 метра) зона "А" касае само трите плажа за природосъобразен туризъм - "Иракли", "Бяла - Карадере" и "Корал". В нея е забранено строителството, но новото такова. Няма изискване за премахване на старото. В случая обаче според кмета строителството е незаконно. Следователно се премахва принудително, когато собственикът сам не е сторил това след подкана.

Къмпинг ли е къмпингът

В същата зона е съседният и по-стар къмпинг "Юг", както и хотел "Морско конче", разположен буквално на плажа - между "Юг" и "Якото място". Преди близо десет години министърката на регионалното развитие в тогавашния кабинет "Борисов" Лиляна Павлова бе обявила хотела за незаконен и даде публична заявка, че ще бъде премахнат. Историята мълчи какво се е случило, но и днес "Морско конче" функционира и посреща гости. Тогавашните изявления на Павлова пък дойдоха покрай назначена проверка на държавата след излятите бетонени основи в "Юг" с цел строителството на 16 еднофамилни къщи, за което Клуб Z пръв писа. Спорът бе върху дюни ли е бетонът.

Но това е минало. Днес кметът Киров заяви, че след "Якото място" предстои да влязат багери и в "Арапя". Клуб Z го потърси с въпроса само в тези два къмпинга ли е констатирала общината незаконни обекти - с оглед обвиненията към местната власт, че пази едни, а атакува други. От разговора ни стана ясно, че къмпинг "Якото място" всъщност не е къмпинг, а проблемът ескалира през последните две години (Какво обясни кметът, виж по-долу).

За наредбата и закона

"Поради липсата на наредба за къмпингуване всички, които не са приравнени към строителство, се оказват незаконни. Една каравана, поставена с дървен навес, това според българския закон е строителен обект, това не е къмпингуване. Заради това общината реагира по този начин, а ние трябва да се съобразим с нея".

Това каза тази сутрин в тв репортажа Явор Атанасов, управител на "Якото място".  

Изявлението му на практика обвързва съществуването на "Якото място" с несъществуващата още в правния мир наредба за свободното къмпингуване. Тя бе изготвена от работен екип към регионалното министерство в редовния кабинет, но има детайли за доуточняване и още не е в сила. С нея се урежда временният престой на палатки, кемпери и каравани в обособени за целта места. Липсата на подобна уредба всяка година става повод за гонения от страна на местна власт на любителите на природосъобразния туризъм.

Свободното къмпингуване обаче няма общо с урегулираните обекти по Закона за туризма, които получават категоризация - "къмпинги". "Якото място" рекламира себе си като "къмпинг". Има си сайт за резервации, на който са публикувани и редица грамоти, издадени на името на къмпинга. 

"Якото място" не отговаря на условията по Закона за туризма", отбеляза обаче Марин Киров пред Клуб Z.

Справка в Националния туристически регистър, поддържан от Министерство на туризма (МТ), показва, че на територията на община Царево има едва четири категоризирани къмпинга (категоризацията на единия дори изтича този юни), като "Якото място" не е сред тях. Няма го и "Арапя", който е на картата на летовниците още от 60-те години на миналия век.

Опитите ни да се свържем с пресцентъра на МТ за отговор на въпроса колко често се осъвременява туристическият регистър се оказаха неуспешни. На позвъняванията ни до публикуването на текста не отговори и служебният министър Евтим Милошев.

От "Якото място" също не се отзоваха. 

"Каквото имаше да се казва, се каза тази сутрин в репортажа", заяви при позвъняването ни дама, която не се представи и заяви, че не е оторизирана да говори. На молбата ни да предаде на управителя за нашето обаждане, каза само: "Ще предам, ако го видя".

Има ли сигнали?

"Якото място" оперира от години - дава бунгала и каравани под наем на туристи, както и парцели под наем на собственици на кемпери и каравани, които в общия случай обособяват около тях веранди, навеси и също ги отдават на летовници, когато сами не са на почивка там. Община Царево обаче започнала активно да се занимава с обекта едва през 2022 г. По думите на кмета - заради подадени сигнали и направени заснемания. Дотогава "Мястото" постепенно се е разраствало - явно необезпокоявано от различните институции, които сега откриват поредица от нарушения. 

"Фекалните води се изливат чрез тръби на метри от мястото, не се плаща такса смет, нито туристически данък. Още през декември са изпратени покани за доброволно премахване", посочи Киров.

"Сезирали сме и областната управа, и регионалната инспекция по околната среда и водите", допълни.

Защо няма и другаде проверки? - Защото нямало сигнали. Нито за "Юг", нито "Морско конче" да е незаконен, или друго - а "местната власт прави проверки навсякъде, където има сигнали".

Законен къмпинг на това място не може вече да се изгради - именно заради измененията в ЗУЧК, които забраняват ново строителство в 500-метровата зона, посочи още новият кмет на Царево.

Ако наредбата за свободното къмпингуване някога види бял свят - е съвсем различно нещо. Но пък по отношение на бившето управление на община Царево, известна с бетоненото чудовище "Коста дел Кроко" и апетитите за застрояване най-вече на Синеморец - не е като да не е имало сигнали (б.а.).