Българска следа в разстрела на Красимир Каменов по прякор Къро в Южна Африка не е открита. Това съобщи в интервю пред Нова тв днес зам.-градският прокурор на София Иво Илиев.

Преди една година - на 25 май, Къро, съпругата му и други двама бяха убити в имението им луксозен квартал в Кейптаун. Полицията там засега не е задържала евентуалните убийци, но пък разпространи снимки на двама от тях.

Освен в Южна Африка разследване се води също и у нас, припомня днес в свой материал журналистът Стоян Нешев.

Предисторията

25 май 2023 г. Шестима нападатели, дегизирани като служители на американската Служба за борба с наркотрафика (DEA) разстрелват Красимир Каменов с прякор Къро, жена му и още двама души. Година по-късно въпросите около показната екзекуция са повече, отколкото отговорите. Престъплението е в графа незаркрити.

„В момента делото се разследва от следовател към Софийската градска прокуратура. Непосредствено след образуването на производството служител на българската държава посети РЮА за събиране на допълнителна информация, която е предоставена по делото. Към момента се разпитват свидетели, които се намират на наша територия. Една част са пострадалите – роднини на жертвите, а другата част са лица, които са били в обкръжението на Красимир Каменов и такива, които движат бизнеса му и управляват фирмите, в които той е имал участие”, поясни Илиев.

Въпреки разпитите, засега разследващите нямат основна версия за покушението.

„Информацията, която получих от водещия разследването наблюдаващ прокурор е, че няма нещо, което да ни води към определена версия или нещо, което да ни кара да разследваме по-детайлно в определена посока”, заяви пред телевизията зам.-градският прокурор на София.

Неофициално се твърди, че една от версиите за престъплението е заради сделка с нешлифовани диаманти. Подробности обаче не се съобщават. Проверка в Търговския регистър показва, че у нас Каменов е свързван с три фирми. Те са с различен предмет на дейност - изграждане, експлоатиране и поддържане на паркинги в София и тържищна дейност.

„Основното, което се търси по това разследване е дали има българска следа във връзка с убийството. Такава може да кажем, че до момента не е установена. Дали е бил поръчан, дали убийството е свързано с дейността му с чуждата държава, ще получим информация по съответния ред”, поясни Иво Илиев.

Шокът след престъплението за българската общност в Африка бил огромен, разказа пък директорът на българското неделно училище „Слънчо” в Кейптаун Антон Николов. В това училище ходят и трите деца на Каменов.

„Да не кажа, че е почти невъзможно да обясниш на 3 деца, че и двамата им родители вече ги няма. Трагедията е огромна. Аз съм говорил многократно и с трите деца, които останаха сираци”, поясни Николов.

Той разказва, че много родители отказвали да пускат децата си в българското училище там. „Положихме неимоверни усилия да запазим училището и по-специално паралелката в Кейптаун”, допълни той.

Дефакто новини около разследването за убийството на Къро в Южна Африка почти отсъстват, обяснява Антон Николов.

„Този човек не е бил популярен в РЮА. Той е познат в България”, каза още Николов.

Последната информация за разследването е от март тази година. Властите в Южна Африка разпространиха снимки на двама от предполагаемите участници в убийството. Според информация на тамошната полиция от къщата на Каменов са избягали шестима души.

"Според съобщенията четирима души са били простреляни и убити в Констанция, а шестима заподозрени са били забелязани да бягат от мястото на инцидента със син „Хюндай” и бял VW Golf GTI", заяви през март говорител на полицията.

"По-късно двама души са били забелязани под мост на магистрала N1 да управляват бял VW Passat и същия VW Golf GTI от мястото на инцидента. Смята се, че тези двамата могат да помогнат на полицията в разследването на гореспоменатите убийства", добави говорителят на полицията.

Именно последните двама са заснети от охранителна камера край път, чиито снимки бяха разпространени.

От април миналата година Къро беше издирван с червена бюлетина от Интерпол по обвинение като подбудител на убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая.

Неговото име бе замесено в прокурорските войни, преди Иван Гешев да бъде махнат от поста главен прокурор, а убийстото на Красимир Каменов се случи седмици след атентата срещу Гешев.