Човешките мисии до Марс може да бъдат изложени на риск, сочат нови изследвания, според които продължителното пътуване в Космоса може да повлияе на структурата на бъбреците на астронавтите.

Проби от над 40 космически мисии с участието на хора и мишки показват, че бъбреците се ремоделират от условията в космоса, като някои части показват признаци на свиване след по-малко от месец престой. 

Тези открития могат да застрашат плановете на SpaceX и NASA за изпращане на екипажни мисии до Марс през следващите десетилетия, като ръководителят на SpaceX Илон Мъск наскоро заяви, че това може да бъде възможно в рамките на следващите „10 до 20 години“.

Учените от University College London (UCL), които проведоха изследването, заявяват, че микрогравитацията и галактическата радиация от космическите полети причиняват сериозни здравни рискове, които се проявяват колкото по-дълго човек е изложен на тях. Досега най-дългият престой в космоса е бил 437 дни в орбита или година и два месеца, а полет до Червената планета само на отиване би отнел поне 2 години и половина.

Бъдещите мисии до Марс не са изключени, но учените казаха, че трябва да се разработят мерки за защита на бъбреците, за да се избегне сериозна вреда на астронавтите. Методи за възстановяване също могат да бъдат въведени на борда на космическите кораби, като диализни машини.

"Знаем какво се е случило с астронавтите на сравнително кратките космически мисии, провеждани досега, по отношение на увеличаването на здравословните проблеми като бъбречни камъни", коментира д-р Кийт Сю, първи автор на изследването от Лондонския тубуларен център, базиран в UCL Department of Renal Medicine.

"Това, което не знаем, е защо се появяват тези проблеми и какво ще се случи с астронавтите на по-дълги полети, като предложената мисия до Марс.

Ако не разработим нови начини за защита на бъбреците, бих казал, че въпреки че астронавт може да стигне до Марс, той може да се нуждае от диализа на връщане."

Добрата новина е, че разработките и изследванията в областта на бъбречното здраве продължават и е възможно да се разработят технологични или фармацевтични методи за облекчаване на щетите при дълги полети.