Каквото и да казват касандрите за нероденото още българско правителство, едно е сигурно - ще е успех, ако изкара повече от година, две ще са чудо. Тази седмица е отредена за преговорите, които екип на ГЕРБ-СДС, победител на изборите на 9 юни, ще проведе с останалите шест политически сили в 50-ия парламент. Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, няма търпение да се включи в управляващо мнозинство. За първи път от правителството на Пламен Орешарски, изтраяло година, това пак ще се случи официално и нескрито.

А “Има такъв народ” (ИТН), на която се гледа като на трети възможен участник, още не дава публично знак - сигурно шие байрака. Политическото шоу при съставянето на правителства неизбежно има своите кулминации.

Хибридът на Бойко Борисов

Експертното правителство, за което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че възнамерява да състави, всъщност е хибрид. Министър-председателят ще е политик от ГЕРБ, такива ще са и министрите на външните работи и на отбраната. Няма кой да позволи на този премиер да подбере дори и един от останалите 17 министри, а тяхната предварително анонсирана “експертност” може да обърка публиката за партийния показалец зад тях. Както и да се нарича бъдещият премиер - Росен Желязков, Мария Габриел или другояче, ще му е особено трудно като политик в двойна примка.

Номиниран от Борисов, контролиран от Пеевски, на кого от двамата ще отговаря първо, когато му звънят? В случая с гласуването в ООН на резолюцията за геноцида в Сребреница, публично не стана известно кой е разпоредил на служебния премиер Главчев да промени радикално позицията на България на “въздържал се”, нито името на българския политик, на когото се е обадил сръбският президент Вучич. Но след като поисканото от ПП-ДБ извънредно заседание на парламента по темата се провали, от коалицията така и не продължиха с изясняване на случая.

Трудната опозиция

В отделни изявления “Продължаваме промяната” и “Да, България”, част от “Демократична България”, обявиха, че остават опозиция и няма да участват, нито да осигурят подкрепа за правителството. ДСБ, с която “Да, България” са заедно в обединението, не е излязла със своя позиция, а председателят ѝ Атанас Атанасов ще иска вот на доверие.

Ролята на опозиция на доскоро управлявалите ПП-ДБ няма да е никак лесна. Всеки път ще им бъде напомняно за партньорството с ГЕРБ и ДПС. Съпредседателят на ДБ и лидер на “Да, Бг” Христо Иванов подаде оставка и тепърва ще се избира нов. Политологът Огнян Минчев я определи като “загуба за българската политика”, но на първо място ще подложи на изпитание здравината на вътрешнокоалиционните връзки в ПП-ДБ. Опозиционни действия, които да върнат доверието на поне част от напусналите го избиратели, изискват значителни умения в политическата стратегия и честна и постоянна комуникация с избирателите - но и помежду им. На 9 юни ПП-ДБ изгубиха близо половината от гласовете, дадени за тях на вота преди 14 месеца.

От зелена поляна в Родопите съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви: “Гответе се за реванш!” във видео, което изглеждаше неуместно - вместо анализ и поемане на отговорност за загубата. По БНР вчера преизбраният за евродепутат Радан Кънев (ПП-ДБ/ЕНП) коментира, че в този си вид коалицията ПП-ДБ няма бъдеще. “Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат при нас, да пълзят по нашата намазана пързалка нагоре и ще спират нашето падане, е абсолютно наивна. Тя показва липса на опит, липса на политическа годност”, каза той. Кънев вече съобщи, че се връща в България и ще пътува за заседанията на ЕП, тъй като “предстоят тежки месеци или години и тежки решения”, което може да се тълкува и като заявка да участва в промяната на ПП-ДБ.

В опозиция ще бъде и БСП, чийто председател Корнелия Нинова също подаде оставка, но за разлика от Христо Иванов остава народен представител. Социалистите няма да подкрепят и мандат на ДПС. БСП е другият голям губещ от изборите, тъй като се срина до 150 хиляди гласа - политически фалит, както го определиха леви депутати.

"Златен пръст" или…

Две политически сили в 50-ото НС, трудно различими една от друга освен по броя депутати и модулациите на прокремълските позиции, също обявиха, че ще бъдат опозиция. Засега е трудно да се повярва на “Възраждане” и “Величие” - на първите, задето участваха съвместно с ГЕРБ в общи гласувания в парламента, на вторите - поради честите смени на позиции и декларирано желание да се срещнат с Бойко Борисов.

Впрочем, една от участничките в екипа - Рая Назарян, заяви преди изборите по Нова тв, че с БСП и “Възраждане” няма да преговарят. А Николай Марков от “Величие” е готов да разговаря с Борисов, не и с “дамския преговорен екип”. Известната от други парламенти практика на ГЕРБ е да договаря депутати в резерв - “златен пръст” никога не им е излишен, а такъв винаги се намира у националистите. Освен това ГЕРБ, ДПС и ИТН формират мнозинство от 131 депутати, а за избор на членове на регулатори и съдебни органи по Конституция е необходимо квалифицирано мнозинство от ⅔ или 160 гласа. Така че напълно възможно е формирането на широки плаващи мнозинства.

“Сглобяването” с ГЕРБ и ДПС изтри от дневния ред на предишните управляващи борбата с корупцията. Нещо повече, в рискови сфери като енергетиката например доминират кадрите на ГЕРБ, а на ключови места в земеделския сектор - свързаните с ДПС. Да се възлагат големи надежди на антикорупционни действия и реални инициативи в следващ кабинет е наивно. ГЕРБ и ДПС имат монопол в МВР и прокуратурата - министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се ползва с одобрението им, а работят добре и с управляваните от кадри на президента служби.

Значи, чака се само ушиването на байрака.

........................................

*Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

Дойче Веле