Болница "Пирогов" е осъдена да даде подробна информация за заседанието на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи, от което изтече аудиозапис с изказвания и заплахи срещу членове на фондация "Даная".

Решението е на Административен съд-Благоевград и е окончателно. Аргументите на болницата са отхвърлени -  че интересът на заявителя не е „надделяващ обществен интерес", а частен интерес и че "поисканата информация не може да послужи за съставяне на мнение за работата на лечебното заведение".

На заседанието се чува как се коментират протестите на фондацията пред болницата с искане на информация, както и настояване за оставката на тогава и.д. директор д-р Валентин Димитров. Освен окуражаването как трябва да издържат в "Пирогов" до 13 март (датата на така и така пропадналата по-късно правителствена ротация), когато трябваше да бъде сменен и тогавашният здравен министър Христо Хинков, който пробва да уволни Димитров, се чува и как един глас, който изрича и изречение, което звучи като заплаха по адрес на майката на починала 15-годишна Даная: Тези трябва да усетят какво е болка.

Молбата за информация е получила отказ от директора на болницата д-р Валентин Димитров. След съдебното решение той е задължен да отговори на поставените въпроси в 14-дневен срок от уведомяването за това решение.

"Осъдихме ги на 10 лв. символично, а съдът е присъдил 1000 лв. адвокатски хонорар на адв. Методи Лалов.

1010 лв. ще бъдат дарени за лечние на едно от децата, на които помагаме да получи адекватно лечение извън България, поради невъзможността на здравната ни система тук.

На кои въпроси д-р Валентин Димитров отказа да отговори, позовавайки се на неаргументираното твърдение, че не били от обществен интерес, може да видите в коментар", написа във Фейсбук Кремена Кунева, една от създателките на фондация "Даная".

Въпросите, изпратени от фондация "Даная", са 23. Сред тях: дали е обсъждан случаят с починалото преди година в "Пирогов" момиче, отправяни ли са закани срещу майката Ани Стоянова и срещу Кремена Кунева, отразено ли е това в протокола от заседанието. Иска се и самият протокол. Сред питанията са още: присъствали ли са външни лица на заседанието и как участието на началници на клиники и отделения се съвместява с осигуряване на здравето на пациентите, също са сред въпросите. 

Преди пет дни стана ясно, че Валентин Димитров печели конкурса за нов мандат за директор на болницата, като той беше единственият кандидат. Преди това една от първите задачи на служебната здравна министърка д-р Галя Кондева, след като пое поста, беше да отмени уволнението на Димитров, подписано от предшественика ѝ Хинков.  

"Настоящият служебен здравен министър - д-р Кондева върна Димитров на поста му, а след това и бързо пусна и конкурса за директор и го стабилизира на директорското място за още 3 години, игнорирайки изискването на закона кандидатът да има добро име и авторитет", припомни днес това Кунева.

"Явно "Тези хора трябва да усетят болката!" в България влиза с ново тълкование в Правилникът за прилагане на Закона за публичните предприятия (ППЗПП) изисква кандидатите да са почтени и да имат добра репутация (Раздел I. Изисквания към кандидатите).

Чл. 34, ал. 5 от ППЗПП гласи: „Кандидат за член на орган за управление и контрол се счита с добра репутация, освен ако няма доказателства за противното и няма основателно съмнение относно добрата репутация на лицето. При оценяване на репутацията на кандидат за член на орган за управление или контрол се взема предвид информацията, която е на разположение на органа, упражняващ правата на държавата, и на комисията за номиниране, за извършване на оценката“, добави още тя.

И фондация "Даная" е сред гражданските структури и активисти, които се оказват викани на разпит в ДАНС по казуса за болницата "Мама и аз". Това съобщи пак днес по-късно Кунева: 

"Току-що с Ани Стоянова получихме обаждане от ДАНС за даване на показания по темата с Националната детска болница и позицията ни по темата след гласуваното от Министерски съвет решение за даване на лиценз на Търговска лига.

Тя обяснява, че освен членовете на Обществения съвет към МЗ в сигнала към ДАНС, които вече сигнализираха, че са привиквани в ДАНС, са посочени нейното име и това на Ани Стоянова, "независимо, че не сме част от ОС, а самата Ани го напусна преди месеци."

"НПО с позиция по темата за конституционния ангажимент на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване се оказват залаха за националната сигурност", пише още Кремена Кунева.