Нормалната надценка на хляба е в рамките на 15%, но има проблеми с прилагането на приетите законови правила за това. Това стана ясно от изказването на служебната финансова министърка Людмила Петкова в парламента.

По думите ѝ до влизането в сила на ограниченията за цените на хляба остават само няколко дни и Народното събрание няма да може да прегласува закона.

Липсва определен контролен орган, който да се занимава с размера на надценката, няма и административно наказателни разпоредби за спазването на приетите разпоредби, обясни проблемите със спазването на приетите от предишния парламент правила Петкова.

В последния ден на 49-ото Народно събрание депутатите приеха предизборно таван от 15 % за надценка на белия хляб, типовия хляб и хляба "Добруджа", който ще важи от 1 юли до края на годината. Основният им мотив беше, че производствените цени са ниски, но търговците добавят 40-50 % отгоре.

Петкова уточни, че съществуващото в момента определение за търговска надценка не може да се приложи за хляба. Липсва и контролен орган, който да следи дали търговците спазват законовото правило. Освен всичко останало, не са предвидени и санкции за нарушителите, разбра се от изказването ѝ.

Депутатите от 49-ия парламент възложиха на финансовото и икономическото министерства да направят анализ на ефекта от въведения ценови таван.

Браншовите организации вече предупредиха, че има риск трите вида хляб да изчезнат от рафтовете от 1 юли. Днес председателката на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева даже заговори за "абсолютна катастрофа".