"Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото", обяви тия дни съпредседателят, а всъщност лидер на ДПС Делян Пеевски пред кметове и част от партийната върхушка. В историята на Движението за права и свободи се отваря нова глава - ДПС на Пеевски, олигархът, презентиран най-напред чрез НДСВ и след бързия залез на царя парашутиран при Доган.

Ново начало или нещо друго

Ако това е новото начало, то изглежда като началото на дълъг край за ДПС. На финала му ДПС може и да е изгубило монопола си върху българските турци - стига останалите политически сили да предложат смислена алтернатива и да нарушат етническата чистота на листите си. А може най-сетне да се е трансформирало от корпорация в истинска ляво-либерална партия, която защитава интересите на избирателите си с нови лидери и елит. Макар и авторитарен тип формация, ДПС разполага с банка от кадри, от която да ги извади - за разлика от много други партии в България.

“Пеевски ще взриви ДПС”, заяви наскоро в предаването “Денят с Веселин Дремджиев” бившият депутат Гюнер Тахир, някога говорител на ДПС. И той, както и мнозина други - анализатори и коментиращи в социалните мрежи, отбелязват, че персона като Пеевски е символ на разрушението, не на съзиданието. А маркерите са видими от всички, достатъчно е само два от тях да бъдат назовани - “Булгартабак” и Корпоративна търговска банка (КТБ).

Имплозията

И с невъоръжено око се вижда, че ръководният състав на ДПС се прочиства от политици, които не просто са свързани с Ахмед Доган - алфата и омегата на ДПС, а със самата партия, като Рамадан Аталай, Филиз Хюсменова, дългогодишната секретарка на Доган Биршен Ибрямова, съпруга на един от зам.-председателите на ДПС Джейхан Ибрямов, който е и депутат. Премахват се дългогодишни кадри като Айсел Руфад, доскоро областен шеф на ДПС в Шумен и зам.-председател на парламентарната група, но и на ДПС. Тя вече е изключена, но се одързости да остане като независим депутат, въпреки увеличените в Шумен гласове на 9 юни спрямо парламентарния вот през април миналата година - от 14 548 на 15 861.

Дали Аталай, комуто също искат оставка от парламента, ще постъпи като нея - или е по-вероятно да напусне? Политикът, за когото няма тайни в енергетиката, е голямата изненада при чистката - неизменно депутат от ДПС от 38-ия парламент до ден днешен, известен като един от близките хора на Доган. Но ето че областният съвет на ДПС-Пловдив сне доверие от него и иска оставката му от парламента заради … лоши изборни резултати. Щом се посяга на Рамадан Аталай, значи никой не може да бъде сигурен за мястото си. А резултатите в Пловдив-област, където Аталай водеше листата на ДПС, не са така катастрофални - за Движението са гласували 6427, а на предишния вот - 7811 души.

Ако ще се прочиства с този мотив, то значи и другият съпредседател Джевдет Чакъров не е безгрешен - той отговаря за смесените райони и за връзките с Турция, а там ДПС отбеляза спад с ⅓ спрямо предишния вот - близо 20 000 гласа. В същото време Пеевски, водач на листата в Кърджали, осигури безпрецедентните над 55 хиляди гласа благодарение на автобуси с български изселници от Турция. Но никой не се осмели публично да каже, че спадът в гласуването в Турция е и заради фигурата на самия Пеевски.

Пеевски с операция “Чисти ръце”?

Някои коментатори стигнаха дотам да нарекат безкръвния преврат в ДПС “антикорупционна операция” заради Сали Табаков, доскоро областен шеф на ДПС във Варна, обвинен заради корупционна схема с покупка на автобуси и в пране на пари. Подобни “заключения” не вършат услуга на новия тартор, тъй като се получава двусмислица - санкционираният за значима корупция от САЩ и Великобритания Делян Пеевски прави операция “Чисти ръце” в ДПС. Въпреки това тезата за изчистването на ДПС от близки до Сараите, забогатели на гърба на отрудените избиратели на Движението, се налага и нея ще използват Пеевски и кръгът му като основание за смяна на елита на ДПС. Никак няма да им е трудно да бъдат убедителни - замогването е видимо, както и резиденцията в Росенец, но Пеевски и новият кръг също не са забогатели от гледане на тютюн.

В партия, част от политическото семейство на европейските либерали, обяснението на (съ)председателя за “новото начало” - единствено до момента, е обидно. С изявлението си Пеевски просто занули Централното оперативно бюро и Централния съвет на ДПС. Затова и във Facebook групата “Аз подкрепям Ахмед Доган” се появи пост от Елван Атилла, съпруга на бившия депутат и зам.-министър Юджел Атилла с искане за обяснение за случващото се. “Къде е Централното оперативно бюро (ЦОБ, 24-членният оперативен ръководен орган на ДПС, б.а.)? Къде е Централният съвет? Къде сте съпредседателите Пеевски и Чакъров!?! Дължите отговори!”, пише Елван Атилла. На сайта на ДПС, освен изявлението на Пеевски за “новото начало”, няма нито дума за чистката, която върви.

Какво се случва

Новият лидер на ДПС Пеевски се опитва да консолидира подкрепа за себе си. На форума, където произнася словото за “новото начало”, прозвучало като “който не е с мен, е против мен”, са кметовете от районите, където водеше листи - Кърджали и Благоевград, както и от Пазарджишко, заедно с една трета от членовете на ЦОБ. Тактиката на Пеевски е да удря по знакови фигури на ДПС - така всява страх в останалите, че на никой няма да му се размине.

Трусовете в ДПС, които започват, са най-сериозните в партията на статуквото, която най-често е сменяла лидерите си - Лютви Местан, Мустафа Карадайъ, но не и Лидера. През годините и други влиятелни личности са си тръгвали от ДПС като Касим Дал, който още през 2011 г. се обърна към структурите на Движението с думите, че каузата ДПС „отстъпи място на личните каузи за бързото материално обогатяване“.

А сега изглежда, че онзи, който нарече Пеевски “феномен в българската политика”, е по-ангажиран с материалните си притеснения - 37-те милиона лева задължения на ТЕЦ “Варна”, отколкото с партията, на която е съосновател. Иска ли Доган да (си) върне ДПС е вече закъснял въпрос, след като Движението стигна до немислим по-рано етап “ДПС без Доган”.

Обида за българските турци

Паралелно с разчистването в ДПС, Пеевски кадрува и в изпълнителната власт. Служебният кабинет назначи трима от ДПС за областни управители в Кърджали, Хасково и Търговище, а в Пловдив Движението получи зам.-областен. Изходът от схватката с ГЕРБ за споделянето на властта предстои, но засега Пеевски има предимство.

Обидно е за българските турци да бъдат използвани като машинки за гласуване и прехвърляни като акции на приносител на съответния владетел на ДПС. Обидно е, тъй като техните мирни протести срещу насилствената смяна на имената бяха първите прояви на гражданско недоволство по време на тоталитарния режим. Възможно ли е да избухнат такива и сега - срещу Пеевски - или ще надделеят страхът и зависимостите, чрез които “дълбоката държава” парализира и институциите, отговорни за правовия ред… Засега има само глух ропот, тестът ще е на следващите избори.

Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

Дойче Веле