Ако срещнем лицето или гласа си в AI-генериран YouTube клип, можем да поискаме премахването му, съобщи TechCrunch. Видеоплатформата е въвела тази опция в политиката си за нарушения на поверителността миналия месец.

Ако даден клип ползва "изкуствен интелект за промяна или създаване на синтетично съдържание, което изглежда или звучи като вас", можем да пуснем жалба и платформата ще изпрати съобщение до качилия видеото.

Ако той не го махне до 48 часа, YouTube започва проверка. Няколко фактора ще определят дали ще бъде одобрено премахването - дали съдържанието е модифицирано, или е напълно синтетично, дали това е указано изрично, лесно разпознаваем ли е конкретният човек и дали образите са реалистични.

Също така ще се преценява дали не става дума за пародия, или сатира - или пък е образът на публична личност. Особено ако въпросната публична личност е илюстрирана като участваща в "чувствително поведение" - престъпление, реклама на продукт или политически кандидат. Последната мярка е особено съществена предвид изборите по света и тези в САЩ, в които вече има сигнали за ползване на deepfake съдържание.

Ако бъде установено нарушение, можем изцяло да премахнем видеото, или да изберем размазване на лицата. 

YouTube не обяви промяната на правилата публично, но намекна за нея по-рано тази година със следното обещание:

"Паралелно, както вече обявихме, продължаваме да работим по актуализиран процес за поверителност, който да позволи на хората да поискат премахване на съдържание, генерирано с изкуствен интелект или друго синтетично или променено съдържание, което симулира разпознаваемо лице, включително тяхното лице или глас."