ГЕРБ оттук нататък няма да участва в преговори за правителство в рамките на това Народно събрание. Това стана ясно от брифинг на лидера на партията Бойко Борисов пред парламентарни репортери.

Той демонстрира недоволство към медии, анализатори и други партии за интерпретацията на политическата ситуация.

След въпрос какво следва оттук нататък, след като предложеното от ГЕРБ правителство вчера не мина, Борисов заяви:

„Работа е на тези, които го отхвърлиха... Моята работа беше до вчера. Моята работа беше да победя на изборите и то категорично. Не ялово, не ялово... не ялово, а много потентно – над 11%.“

Лидерът на ГЕРБ вече няколко седмици не спира да твърди, че са победили с над 11% разлика, макар че това е очевидно невярно. Проверка на фактите на Клуб Z вече показа, че разликата с втората сила - ДПС, е 7.65%. ГЕРБ води пред третата формация - ПП-ДБ, с 10.38%, а пред четвъртата - "Възраждане", с 10.93%. 

По думите на Бойко Борисов няма политическа класа и малките искат да диктуват на големите, което било в разрез с демокрацията.

„Комбинацията „Борисов – Пеевски“ след вчера рухна. След мощните ви репортажи за „Величие“ - дни наред, как някой ги плаши, как някой ще ги напазарува, как щели да гласуват, как с трикове щели да направят Борисов... правителство. Всичко ви рухна вчера. Показаха си всички ясните лица, показаха си лидера на новата сглобка – Костадин Костадинов. Кирил Петков стоеше и гледаше с Денков как Костадинов се разпорежда. Мога в същия стил на Виктор (вероятно водещият Николаев) да кажа – новият Пеевски в парламента е Костадин Костадинов. Така че се надявам вече в своите репортажи... а към колегата Дацов (икономистът Любомир Дацов), който често идва при мене в централата и много често си мени позицията, му препоръчвам да прочете английската преса. Както и вие, разбира се. А не избирателно да си подбирате и дори да не се прикривате с пристрастията си и с упреците към народа, че не избрал ПП-ДБ“, обърна се Борисов гневно към репортерка, изглежда, на Nova телевизия, където депутатът му Делян Добрев бе подложен на неудобни въпроси. „Това лъхаше от всичко, което видях, но това си е ваша работа... Аз само гледах внушенията.“

Още преди разломните процеси в ДПС Борисов казал, че няма да подкрепят втория мандат. В ГЕРБ заявили, че този път ще има правителство само на ГЕРБ и СДС. Избирателите ги поставили „много над другите“, макар и недостатъчно в тази конфигурация.

За съжаление, сега го нямало човекът, който направил „сглобката“ в предния парламент – Алексей Петров, който миналата година бе убит.

Бойко Борисов отново повтори, че Пеевски бил всеки ден заедно с Христо Иванов, Атанас Атанасов и Кирил Петков.

„Няма да ви позволя да връзвате две имена само за да ви оживеят плакатите или билбордовете“, продължи Борисов гневното си обръщение към репортерката на Nova. „Няма да го позволя, защото не е истина и не е честно. А когато говорите за яловост – защото ме жегна, искам да знаете, че този кабинет се наричаше „Габриел – Денков“. Помните ли? С водещата роля на депутатите от ГЕРБ и СДС. Защо се правим, че сме забравили това и едва ли не майсторлъкът на колегата Денков е направил правителството? Не, майсторлъкът на друг човек направи правителството.“

След въпрос оттук нататък оставя другите формации да преговарят, а той ще гледа отстрани ли, Бойко Борисов отговори: „Да, разбира се. Да, разбира се. Няма да участваме повече в преговорите и това го казахме ясно на всички...“

Вчера той призова ПП-ДБ от трибуната на Народното събрание да се вразумят.

„Те и тогава нищо не направиха. Те си мислеха, че на ГЕРБ много му се управлява. Не, просто ние бяхме отговорни. И дори големият компромис да направя сглобката, го направих в името на държавата. Големият компромис – да не се предлагам аз за премиер... и да им отговоря: правителство на ГЕРБ ще има, когато аз съм кандидат за премиер. Ако ме разбирате... На шега го казвам. Само за вас“, обърна се Борисов към репортерката на Nova.

Той отново излезе с тезата, че много от избирателите на ГЕРБ не гласували за партията на последните избори на 9 юни, понеже мислели, че победата ще е лесна. Затова отишли да си починат.

„Хората не знаят избирателната система – как взима от големите и прехвърля депутати на малките“, повтори отново Бойко Борисов. Това обаче също не е вярно. Всъщност, по-скоро е обратното. „Хората си мислеха, че с тези 11% категорично ще можем да направим правителство. От там дойде нашият проблем“, посочи Борисов.

Той поръчал проучване за избирателната активност, за да се види, че тя била съизмерима с тази от президентския вот.

Според него няма опасност за националната сигурност, която да е свързана с разлома в ДПС.

На питане дали наистина обмисля да се кандидатира пак за премиер, Бойко Борисов посочи:

„Днеска нали си говориме, шегуваме се. След тъжния вчерашен ден днеска може да се шегуваме.“