Политиците в България с изменено лице вървят към избори, но поне четири политически сили са се вкопчили в идеята за правителство с третия мандат. “Експертно”, “техническо”, “спасително”, но всички те си приличат по едно - изглежда невъзможно да съберат подкрепа и заявките приличат повече на тактически ход, който има за цел да подобри имиджа им за следващи избори чрез демонстрация на активност и ангажираност към избирателите.  

Причината за тази хиперактивност е дълбокото разочарование и недоверие на българските граждани от политиците заради провалите им да формират стабилно управление. Затова партиите демонстрират пред избирателите си и обществото, че са готови да поемат отговорност за управлението на страната. Политическата сила, която президентът ще избере да получи третия мандат - ПП-ДБ, БСП, “Има такъв народ” или “Възраждане”, ще се възползва от предимствата, които ѝ се предоставят с тази опция. Ще може да заяви на висок глас своите политики и цели, а в случай че успее да състави правителство, наесен няма да има предсрочни избори, които плашат всички (макар че няма да ги отложи за дълго).  

Бонус точките обаче са хипотетични - ако партиите го ударят на промискуитет при договаряне на подкрепа за правителство, щетите за тях могат да се окажат по-големи.  

В ПП-ДБ не са единни за третия мандат 

Третата политическа сила в 50-ия парламент - ПП-ДБ, обявила отрано, че остава в опозиция, сега възнамерява да търси подкрепа за правителство - стига да получи третия мандат. Но коалицията не е единна за това решение, а това означава, че едва ли ще са избраниците на президента за третия мандат.

“Продължаваме промяната” (ПП) препотвърди позицията на Националния си съвет, че в рамките на 50-ото НС няма необходимото мнозинство за създаване на истинско реформаторско, антикорупционно и проевропейско правителство и няма да участва в разговори за управленски мандат.

Така увисва заявката от лидера на ДСБ Атанас Атанасов за “техническо правителство, в което премиерът ще е равноотдалечен от всички партии и ще посочи сам своите министри”. Атанасов заяви още, че в коалицията са обсъждали имена за министър-председател, с което изпадна в известно противоречие с “равноотдалечеността”.  

Тези противоречиви изявления могат да бъдат отдадени на липсата на единен орган и на обща комуникационна политика на коалицията. В резултат се излъчват объркващи сигнали към избирателите на ПП-ДБ, които бездруго намаляха наполовина - а оттам и парламентаристите, които са 39. Така след първоначалната категоричност, че коалицията остава в опозиция в 50-ото НС, сега на дневен ред е друг разказ. 

Разказът "Анти Пеевски" 

От “Да, България” смятат да тестват с десетина точки ще се намери ли мнозинство в парламента за “пакет антикорупционни реформи, насочени към елиминиране на модела “Пеевски”, завършване на съдебната реформа и стабилизиране на парламентарната република”. Гласуването ще покаже да поискат ли третия мандат за “техническо правителство”. 

Тази тактика на презареждане ще помогне на ПП-ДБ да се промотира отново като реформаторска и антикорупционна сила, като напомни за приоритетите си - избор на нова парламентарна квота във ВСС и ВПС и нов състав на Инспектората към ВСС (ИВСС), ръководство на Комисията за противодействие на корупцията, попълване на ключови регулатори, реформа на службите и др. Но фактът, че през 9-те месеца, в които действаше сглобката и конституционното мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, “моделът “Пеевски” не беше споменаван, ще затрудни рестарта.  

“Ако има шанс да бъде формирано правителство “анти Пеевски”, длъжни сме пред нашите избиратели да го направим”, заяви по bTV подалият оставка заради слабите изборни резултати лидер на “Да, България” и съпредседател на ДБ Христо Иванов. Националният съвет на партията реши да предложи на партньорите си да обсъдят дали да започнат консултации за съставяне и приемане на декларация на Народното събрание “За укрепване на парламентарната република чрез продължаване на реформите” - въпреки декларираното от ПП несъгласие. От медийните участия на политици от ДБ пък се разбра, че те не изключват ГЕРБ и очакват партията да направи своя избор - за разлика от “Продължаваме промяната”, които не споделят тази позиция.  

Техническа сглобка 

Всеки един кабинет трябва да има ясна политическа подкрепа, заяви наскоро председателят на ПГ на ПП-ДБ и бивш премиер Николай Денков. Какво решава ПП-ДБ обаче за БСП, “Възраждане” и разпадналата се “Величие”, все национал популисти с наклон към Кремъл? Могат ли да ги преглътнат заради “анти Пеевски”, ако някоя от тези партии например подкрепи антикорупционния им “тест” - или разчитат на 68-те от ГЕРБ и 17-те депутати от ДПС, съпротивляващи се на съпредседателя и верни на почетния лидер Доган?  

Но лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново повтори, че няма да подкрепи правителство нито с втория, нито с третия мандат. Лесно за предвиждане предвид факта, че с изключение на 30 депутати от ДПС, никой друг не подкрепи предложения от него кабинет с премиер Росен Желязков. За антикорупционния “тест” не се изказа.  

“Възраждане” също издига слогана за “анти-ДПС мнозинство” и лидерът Костадин Костадинов вече заяви, че с ПП-ДБ имат “само външнополитически разногласия”. Но съпредседателят на “Промяната” Кирил Петков написа във Фейсбук, че ПП-ДБ не може да бъде част нито от мнозинството ГЕРБ и ДПС, нито от това на “Възраждане”, БСП, ИТН и “Величие”. Обаче последните, без “Величие”, също ще разговарят с всички в парламента, за да търсят широка подкрепа - БСП за “експертен кабинет на националното спасение”, “Има такъв народ” - за “експертно правителство”.  

Всички са така готови да управляват. А ще се наложи отново да питат избирателите си дали разрешават. 

*Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

Дойче веле