САЩ ще разположат ракети "Томахоук" (и не само) с далечен обсег в Германия. Руското правителство обяви, че също привежда балистичните си ракети в готовност, за да отговори на заплахата.

В съвместно изявление Германия и САЩ обявиха, че за първи път от Студената война насам в Германия отново ще бъдат разположени американски оръжия с далечен обсег на действие, които ще достигат чак до Русия. Разполагането на ракетите има за цел да послужи като принос на САЩ "към интегрираното европейско възпиране".

Първоначално се планира разполагането да бъде "временно", а по-късно да стане "постоянно".

От 2026 г. в Германия ще бъдат разположени крилати ракети "Томахоук" с обсег на действие значително над 2000 километра, зенитни ракети SM-6 и хиперзвукови ракети, които в момента все още се разработват. Те са предназначени за осигуряване на по-добра защита на съюзниците от НАТО в Европа.

САЩ ще се придържат към плановете си дори при Тръмп, според германския министър на отбраната Борис Писториус. Той заяви, че планът на САЩ е и призив към Германия и другите европейски държави сами да осигурят ракети с голям обсег.

Тъй като ракетите ще дойдат в Германия само "на ротационен принцип", това е "ясно свързано с очакването на САЩ, че ние самите ще инвестираме в разработването и закупуването на такива автономни оръжия", каза Писториус, който в момента е във Вашингтон за срещата на върха на НАТО. Временното разполагане на американските ракети "ще ни даде точно толкова време, колкото ни е необходимо за това".

Писториус предполага, че САЩ ще продължат да разполагат крилати ракети и други оръжия с далечен обсег в Германия дори при евентуален президент на САЩ Доналд Тръмп.

"Говорим за недостиг на способности в Европа, който трябва да бъде взет много сериозно", каза Писториус.

Това произтича и от плановете на НАТО. Поради това той не може да си представи САЩ да се откажат от проекта.

В отговор на това Русия обяви, че възнамерява да отговори с военни средства на планираното разполагане на американски ракети с далечен обсег в Германия. Това съобщават държавните медии в Русия, като се позовават на заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков. Планът за разполагане на ракети с далечен обсег в Германия има за цел да застраши сигурността на Русия, е цитиран Рябков. Не се посочват конкретни подробности за обявените военни мерки.

Планираното прехвърляне на оръжия е поредното звено в "курса на ескалация" на НАТО и САЩ спрямо Русия, заяви Рябков. "Ние ще изработим предимно военен отговор на това, без да показваме нерви или емоции".

Според Русия НАТО вече е "напълно въвлечено в конфликта"

Дмитрий Песков, говорител на руското правителство, определи планирания ход на НАТО като "много сериозна заплаха" за Русия. Страната му "много внимателно ще анализира" решенията и заключителната декларация от срещата на върха на НАТО във Вашингтон и "ще предприеме обмислени, координирани и ефективни мерки за сдържане на НАТО", заяви Песков. НАТО вече е "изцяло въвлечено в конфликта за Украйна".

Междувременно опозиционният германски политик Зара Вагенкнехт реагира с ясни критики на плановете на САЩ и Германия. Разполагането на допълнителни ударни ракети няма да подобри сигурността на Германия, а по-скоро ще увеличи "опасността самата Германия да се превърне във военна цел, което ще има ужасни последици за всички хора, живеещи тук", заяви лидерката на крайнолявата „Съюз Зара Вагенкнехт“ (BSW) пред „Шпигел“.

На същата позиция са и крайнодесните от „Алтернатива за Германия“. Тино Хрупала, федерален говорител на AзГ, изрази загриженост, че Германия може да се превърне в "мишена" в резултат на прехвърлянето на американски оръжия. По този начин Шолц позволява "отношенията на Германия с Русия да бъдат трайно увредени".

"Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, от друга страна, показа на срещата на върха на НАТО как работи суверенната мирна политика в Европа. Той иска да предотврати въвличането на страната му в конфликта между САЩ и Русия", казва Хрупала.

Зелените искат разяснения от федералния канцлер

Говорителят по въпросите на политиката за сигурност на парламентарната група на Зелените в Бундестага Сара Нани поиска обяснение от федералния канцлер Олаф Шолц относно предисторията и финансовите аспекти на планираното разполагане. Тя заяви пред вестник „Райнише Пост“, че е дразнещо, че канцлерът първоначално не е коментирал това, "въпреки че спешно е необходима ясна категоричност".