Учени разработват костюм за НАСА, вдъхновен от влагосъхраняващите костюми на фремените в научнофантастичната класика "Дюн", разказва в. "Гардиън". Прототипът събира урината, пречиства я и връща питейна вода от нея до астронавта в рамките на пет минути.

Създателите на костюма се надяват, че той може да бъде внедрен преди края на десетилетието в програмата на НАСА „Артемида“, която е насочена към разработването на методи за дълъг живот и работа на друга планета.

"Дизайнът включва външен катетър, базиран на вакуум, водещ до комбинирана система за обратна осмоза, която осигурява непрекъснато снабдяване с питейна вода с множество механизми за безопасност, които гарантират благополучието на астронавтите“, обяснява София Етлин, изследовател от университета "Корнел" и един от дизайнерите на костюма

НАСА се подготвя за мисията "Артемида III" през 2026 г., която има за цел да приземи екипаж на южния полюс на Луната, с амбиция да стартира пилотирани мисии до Марс през 30-те години на този век. Урината и потта вече се рециклират рутинно на Международната космическа станция (МКС), но Етлин казва, че е необходима еквивалентна система за времето, когато астронавтите са на експедиция.

"Астронавтите в момента разполагат само с един литър вода в своите костюми за пиене“, обяснява Етлин. "Това е недостатъчно за планираните по-дълги лунни разходки, които могат да продължат 10 часа, а дори до 24 часа в случай на извънредна ситуация."

Астронавтите от години се оплакват и от сегашното решение за управление на отпадъците - т. нар. максимално абсорбиращо облекло (MAG), което по същество представлява памперс за възрастни. Те са склонни към течове и са неудобни и нехигиенични, което кара някои астронавти да ограничават приема на храна и напитки преди космически разходки, а други да се оплакват от инфекции на пикочните пътища.

"Ако давате на НАСА милиарди долари, бихте си помислили, че няма да запазят памперса", каза Етлин, която е анкетирала астронавтите, докато изследвала новия дизайн. "Астронавтите говорят за това как в един момент не могат да различат дали е урина или пот. Те казват: „Да, аз съм астронавт и това е тежест, която трябва да понеса.“

Проф. Кристофър Мейсън от Weill Cornell Medicine, старши автор на изследването, отбелязва:

"Дори и без наличието на голяма пустинна планета като в „Дюн“, това е нещо, което би могло да бъде по-добро за астронавтите."

Предложената система включва колекторна чашка от формован силикон, която прилепва около гениталиите, с различна форма и размер за жени и мъже. Тя е вградена в бельо, изработено от множество слоеве гъвкава материя. Силиконовата чашка се свързва с вакуумна помпа, активираща влагата, която се включва автоматично, веднага след като астронавтът започне да уринира. След като се събере, урината се насочва към филтрационната система, където се рециклира във вода с ефективност от 87 процента. Системата използва осмоза за извличане на водата от урината и помпа за отделяне на водата от солта.

Събирането и пречистването на 500 мл. урина отнема само 5 минути. По време на употреба пречистената вода може да се обогати с електролити и да се върне на астронавта като енергийна напитка.

Системата има размери 38х23х23 см и тегло от приблизително 8 кг., което се смята за достатъчно компактно и леко, за да се носи на гърба на космическия костюм. Екипът планира да наеме 100 доброволци в Ню Йорк през есента, за да тества системата за комфорт и функционалност.

"Нашата система може да се тества в симулирани условия на микрогравитация, тъй като микрогравитацията е основният космически фактор, с който трябва да се съобразим", каза Мейсън. "Тези тестове ще гарантират функционалността и безопасността на системата, преди тя да бъде внедрена в реални космически мисии."