Докато (съ)председателят Делян Пеевски всеки ден прави изявления за пред медиите в парламента по "конспекта", от "автентичното" ДПС внасят законопроекти, които видимо се отнасят основно към на електората на Движението.

Това показва справка в сайта на Народното събрание.

Независимите депутати от ДПС, станали такива, след като бяха изключени от Пеевски, в т.ч. другият председател на партията - Джевдет Чакъров, са внесли два проекта на изменения - на Закона за подпомагане на земеделските производители и Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

За активността в НС на изгонените и вече независими народни представители, съобщава и фейсбук профилът на партията, който е под контрола на екипа на почетния председател Ахмед Доган. Показателно е каква формулировка е използвана:

"Народните представители на ДПС (без Пеевски и група), внесоха в деловодството на 50-ото Народно събрание..."

Законопроектът за репресираните лица предвижда увеличение размера на добавката за репресирани лица с 50%, която получават към пенсията или сбора от пенсиите в зависимост от периода в който са били в затвори, трудововъзпитателни общежития и лагери. 

Както и репресирани лица навършили години за пенсия, съответно за жени 62 г. и 2 м., а за мъже 64 г. и 7 м. без изискване за осигурителен стаж, да придобият право на пенсия за репресия в зависимост от периода в който са били в затвори, трудововъзпитателни общежития и лагери.

Инициативата не е нова, а е на групата на ДПС в миналия парламент, когато война почетен-непочетен председател още нямаше. Тогава медии я обвързаха с наближаващите поредни извънредни избори и "ухажването" на електората на Движението зад граница. "Той (законопроектът) засяга около 6000 български граждани - репресирани лица и преживели съпрузи на репресирани, включително и 1000 български граждани, репресирани при насилствената смяна на имената в периода 1984-89 г." - пишат независимите като мотив за внасянето на проекта.

Законът за подпомагане на земделските производители пък ще засегне близо 500 тютюнопроизводители от областите Благоевград, Хасково, Кърджали и Бургас, посочват още от "автентичното" ДПС.

Проектът на закон предвижда:

  • земеделски производители, отглеждали тютюн през референтните 2016, 2017 и 2018 г., но не са регистрирани като тютюнопроизводители, до 31 август 2024 г. да се впишат служебно в регистъра по чл.4, ал.2 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, в случаите на установени фактически грешки в процеса на регистрация или при представяне на всички документи съгласно чл.4, ал.3;
  • до 31 август 2024 г. тютюнопроизводители, вписани в регистъра по чл.4, ал.2 от ЗТТСТИ да могат да заявят промяна на данните за изкупения тютюн за периода 2016-2018 г.

За ефективно приложение на промените, е предвидена възможност тютюнопроизводителите, вписани в регистъра да извършват корекции в подадените от тях заявления за подпомагане за Кампания 2024 г. в срок до 10 октомври 2024 г., с които да добавят в тях интервенцията за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството.