Президентът Румен Радев беше заснет на сладки приказки и чаша кафе в компанията на трима видни демократи. Това са държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев, на Сърбия - Александър Вучич и една от най-коментираните фигури в последно време - премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Задушевните неформални разговори на Радев с трима от най-спорните представители на европейския елит (макар че всъщност Азербайджан е в доста разкрачена позиция и доста повече част от Азия, но с несекващо желание да е част от Европа) стана в рамките на Четвъртата среща на върха на Европейската политическа общност в двореца „Бленъм“ близо до Оксфорд.

"Ако вашите камери имаха достъп до всички тези неформални срещи в момента, щяхте да видите, че не съм в абсолютно никаква изолация. Напротив, с изключително приятелско отношение, с респект от всички политически лидери, защото те знаят много добре моите и откровени и много добре аргументирани позиции по всички важни въпроси. И както виждат самите те, някой ще трябва да взема завоя в много отношения. Аз не вземам никакви завои и затова съм наистина уважаван от тези хора", обяви Радев вчера пред журналисти, попитан за кафето и дали не е в изолация.

Радев не уточни за какво си е говорил с останалите на масата, но отново обяви колко важно е да се стигне възможно най-бързо до мирно разрешаване на войната в Украйна.

"Основното средство, с което се води тази война, основният фактор - това са хората. Ако продължаваме да водим същия стил война, със същата интензивност, наближаваме момент, в който Украйна ще остане без хора на бойното поле. Тогава всички ще се изправим пред една невероятно тежка и политическа, и морална дилема", каза  той. 

Непринудения разговор направи публично достояние Вучич, който публикува снимката с кафето в профила си във Facebook.

"Денят ще бъде дълъг и натоварен, но с приятели винаги е по-лесно, независимо къде се срещате", гласи описанието към снимките, публикувани от Вучич.

"Към края към нас се присъедини и Еди Рама", отбелязва още той.

Двама от предпочетените за кафе от българския президент са най-силните поддръжници на Путин в Европа. Напоследък в центъра на вниманието е Орбан, чиято страна Унгария пое и председателството на ЕС. Той демонстративно и в противоречие на общоевропейската политика, след посещение в Киев при Зеленски, на което му обяви, че Украйна трябва да иска мир, отиде при Путин в Москва. Унгарският премиер е известен и като противник на военната подкрепа на Европа за Украйна - в разрез с общата позиция на ЕС по темата.

Близките позиции на сръбския президент Вучич до Путин и Русия също са отдавна известни и намират потвърждение всекидневно. Вучич е президент на държава - кандидат за член на ЕС, която в нито един момент не е преставала да поддържа връзки с Москва и дори се е превърнала в дом за много руснаци. Сърбия отказва да се присъедини и към санкциите, които Западът налага над режима в Кремъл.

Освен с Москва, и Орбан, и Вучич обичат да демонстрират и засилена диалогичност с Пекин.

Последният в компанията, президентът на Азербайджан Илхам Алиев е доста ухажван в Европа напоследък, а в България традицията на добрите отношения, стоплени още повече от газа на централноазиатската държава, се запазва. Предишният български президент Росен Плевнелиев даде поредица от примери за лобиране в полза на Баку, чести са и посещенията на най-високо ниво и от двете страни и сега, при Радев. Алиев, който в миналото не криеше близките си връзки с Кремъл и Путин, сега е в по-лавираща позиция, като отлично се възползва от ситуацията, за да решава Азербайджан конфликтите си с Армения.

Азербайджан традиционно заема последните позиции в класациите по спазване на върховенството на закона, свобода на словото и на зачитане на човешките права, в Европа в тази позиция е Сърбия, а в ЕС - последното място от известно време се държи от Унгария (някои от тези позиции тя ги разделя и с България). Според последната класация на Фрийдъм хаус Унгария е класифицирана като "частично свободна" и е с 65 точки, най-ниските за държава от ЕС (за сравнение България е със 78 точки). Сърбия е с 57 точки и също е в графа "частично свободна". Азербайджан е на едно от последните места - с общо 9 точки от 100 максимални и е дефинирана като "несвободна".