„Не!“

Така отговори Бойко Борисов днес след въпрос на репортер на Клуб Z – дали Вучич му е звънял за Сребреница.

Краткият диалог се състоя в петък в кулоарите на парламента след брифинг, когато лидерът на ГЕРБ се запъти и отиде в ограничената за медии зона, за да избегне питания на журналисти.

Припомняме, че в края на май се разрази скандал заради нареждане от страна на служебния премиер и външен министър Димитър Главчев към посланика ни в ООН Лъчезара Стоева да промени дългогодишната позиция на България за геноцида в Сребреница. Както обаче стана ясно, Стоева е отказала да изпълни заповедта на Главчев.

Така посланичката ни гласувала „за“ решението на ООН, което обявява 11 юли за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница. То осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците. Димитър Главчев искал от посланичката ни в ООН да гласува „въздържал се“, което тя не изпълнила.

Впоследствие служебният премиер обяви, че срещу решението за геноцида е имало силен натиск от страна на Сърбия и Русия.

Междувременно сръбският президент Александър Вучич обясни, че е очаквал България да гласува с „въздържал се“.

"Надявах се на изненада от страна на България, разкривам ви това за първи път. До последните пет минути преди началото на заседанието вярвах, че България ще се въздържи", каза Вучич пред сръбската телевизия Happy.

Защо той е смятал така?

Според сайта bird.bg, който пръв разкри скандала за нареждането на Главчев към посланичката ни в ООН, това е станало в резултат на намеса от страна на Бойко Борисов. Изданието смята, че Борисов е бил подложен на натиск и шантаж от страна на Вучич по линия на сръбския мафиот Сретен Йосич.

Последният се очаква да излезе от затвора през 2025 г. след излежаване на дългогодишна присъда. Йосич бе арестуван в България, когато Борисов бе главен секретар на МВР.

„В България бях на сигурно. Защитаваха ме техните служби за сигурност, Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София, и Николай Гигов – собственик на футболния клуб “Локомотив”, с който бях свързан чрез бизнес, защото той беше легален търговец на оръжие”, казва Йосич по време на процеса си в Белград.

След ареста му у нас обаче се оказва, че сръбският мафиот се е заблуждавал.

„Според наши източници до обрата в позицията на правителството се е стигнало след комуникация между Александър Вучич и Бойко Борисов, в която на бившия премиер е било припомнено, че Сретен Йосич скоро излиза на свобода“, написа bird.bg по повод скандала с Главчев и Стоева. „Счита се, че Сретен Йосич има силен мотив да навреди на Борисов. По думите на Йосич пред белградския съд, Борисов не е спазил уговорка да му осигурява чадър за пребиваване в България“.

„По информация от наши източници аргументът за съдбата на Йосич е бил използван от сръбския президент Вучич пред Бойко Борисов, за да бъде повлияно на позицията на България и тя да бъде променена в последния момент. Знак, че Вучич е очаквал от страната ни да гласува в полза на Сърбия, е и изразеното разочарование от сръбския президент заради гласуването на България“, писаха още от bird.bg.

Впоследствие Димитър Главчев бе многократно питан от медии и депутати - защо е искал промяна на позицията на страната ни за геноцида в Сребреница, но той така и не даде смислено обяснение. Това били чернови на различни варианти.

Бойко Борисов също не отговори ясно натискал ли е Главчев. Досега лидерът на ГЕРБ не бе и питан дали е имал молба от Вучич да се намеси.

Борисов като бивш премиер и сръбският президент имат дългогодишни дружески отношения.