Част от актива на ДПС - поддръжници на почетния председател Ахмед Доган във войната, която непочетният такъв - Делян Пеевски, поведе вътре в партията, се събра днес, за да "изчисли" има ли силите да премахне Пеевски.

Засега Пеевски и кръгът около него се държат така сякаш нищо не е станало. Действията им се определят от хората на Доган като "рейдърство" и "подмяна". Санкциониратният по "Магнитски" партиен лидер отказа да се съобрази с призива на почетния председател сам да подаде оставка, заедно с още петима посочени.

Има ли вариант за принудителното отстраняване на "Пеевски и група" в такъв случай? И как да тълкуваме заявката на хората на Доган от днес: "Настояваме за провеждане на Централен съвет в най-кратки срокове и приемане на решения за изключване на членовете уронили престижа на партията и взели участие в групата осъществила опита за вътрешнопартиен преврат".

Преди ден на въпрос кога ще бъде свикан Централният съвет на партията Пеевски заяви: "Не мога да ви кажа кога ще бъде. Тази тема не ме интересува мен. Който иска да си прави Централни съвети, да си ги прави. Аз съм председател на ДПС". Попитан какъв очаква да е развоят на събитията, защото все пак трябва да има някакво решение, отсече: "Вижте, хубаво е да прочетете устава. Този Съвет нищо не решава."

А че уставът на ДПС вероятно е едно от най-изследваните от странични хора "четива" тези дни коментира преди това и сподвижничката на Пеевски Искра Михайлова. Вероятно е така. Но и двете фракции - на "автентичното" ДПС и на "подмяната", също го четат. По два различни начина. Като започнем с функцията и правомощията на основателя на партията.

В документа има специален член, посветен на Ахмед Доган - необичайно за останалите политически партии. "Основателят и първи председател на ДПС е Почетен председател", е записано там. Това породи спорове между двете страни - равноправен председател ли е Доган на избраните на конгрес председатели. Хората на Пеевски твърдят, че под формулировката "първи председател" се има предвид исторически първият лидер на партията, а тези на Доган - че е е пръв по тежест.

Така или иначе сред правомощията на почетния председател, описани във въпросния чл.9а, е и свикването на Централен съвет, Централно оперативно бюро и Централна контролна комисия. Не му е вменена функция да свиква Националната конференция (конгреса) - най-висшият орган на ДПС и на всяка друга политическа формация. Но пък изрично е посочено, че той е изразителят на "стратегическите цели на партията".

ЦС обаче може да бъде свикан и от другия избран през февруари на конгреса председател на партията - Джевдет Чакъров, който е в лагера на Доган. Това е вторият по важност орган на партията след конференцията и той върши "работата" между свикването на конгреси. От заявката на "автентичните" от днес се разбира, че те смятат, че ЦС може да изключи "кръга Пеевски" за уронване на престижа на партията и вътрешен преврат.

Това препраща към чл. 6 от устава: "При неспазване на Устава и Програмните документи на Движение за права и свободи, уронване престижа на партията, неизпълнение на решения и възложени задачи, груби лични прояви, се налагат следните наказания". 

Наказание

Този член урежда при какви обстоятелства член може да бъде наказан - от порицание, през освобождаване от ръководна длъжност, до изключване. Така например временно изключване може да се наложи при "опит за нарушаване единството на партията и създаване на разкол между членовете", "разпространяване на клевети или невярна информация за членовете и ръководството на партията в личен и служебен аспект". Хората на Доган обвиняват хората на Пеевски и в неспазване на устава, който изисква редовни заседания на ръководните органи, че той узурпира лидерството на парламентарната група, вместо да е съпредседателствана съвместно с Чакъров и взима еднолични решения.

Обвиняват ги и в следното (което е хипотеза направо за изключване, не за временно такова): 

1. нарушаване на партийната тайна, превишаване на дадените му правомощия, злепоставяне на Движение за права и свободи в средствата за масова информация;

2. създаване на условия за разкол и фракционизъм, застрашаващи целостта на партията и ръководните и органи. 

Предложението за изключване се прави от ръководствата на съответните органи, като се мотивират причините. Решение се взема след тайно гласуване с обикновено мнозинство от списъчния състав на компетентния орган. Срокът за изключване на член е две години. При възстановяване на членството си, същият една година не може да заема ръководна длъжност.

Пеевски обаче, както стана ясно, твърди, че този орган - Централен съвет, нищо не може да му направи и всеки, който твърди обратното не познава устава.

"Наказанията по чл. 6 се налагат от структурата, към която принадлежи съответния член или от по-висшестоящ орган. Член на партиен орган може да бъде изключен само от същия или от по-висшестоящ от него орган", четем в устава.

По-висшестоящият орган в случая е Националната конференция, избрала това ръководство на партията. Но пък председателят на ДПС е и член по право на органа Централен съвет. Ето защо има тълкувания, че и ЦС може да вземе решение за изключването на Пеевски и компания. Ето защо и днес хората около Доган се събраха, за да се преброят.

Поименният състав на ЦС от около 200 души не е известен, не може да се провери и на сайта на Движението, който ту е превземан от "рейдърите", ту от "автентичните". Но дори той породи спорове по въпроса: членове на ЦС по право ли са изключените и напусналите парламентарната група на ДПС. Хората на Пеевски, разбира се, твърдят, че не са, а тези на Доган, че са.

Уставът обаче е ясен по въпроса (чл. 9): "Народните представители и членовете на Европейския парламент - членове на Движение за права и свободи". Тоест, 25-те независими народни представители би следвало да са част от ЦС, защото макар и нечленуващи в групата на ДПС, те са избрани за народни представители от листата на ДПС и са членове на партията.

Националната конференция също не е лека задача отново заради "преброяването" на силите, но и заради времето. Тя може да бъде свикана от председателя, или от ЦС, но с решение на 2/3 от него. Старият устав на партията предвиждаше извънреден конгрес да се насрочва поне 30 дни преди провеждането му, но в новия няма такова изискване.

Времето обаче все пак е от ключово значение с оглед евентуалните предстоящи парламентарни избори. Съдейки по заявките на президента Румен Радев, той ще направи всичко възможно те да са в началото на октомври, т.е. предизборната кампания да се води през септември. Това означава, че през август ДПС трябва да е регистрирало кандидатските си листи. Така че въпросът е кой ще ги реди - Пеевски или Доган. А днес е 19 юли.