Седем фургона от доставените (които трябва да са общо 15) в пострадалото от пожарите село Воден, ще трябва да бъдат заменени с нови, защото са повредени и се нуждаят от сериозен ремонт, в някои има и мухъл. Късно снощи се разбра, че ще трябва да бъдат докарани нови, за да не се налага да бъдат поправяни на място.

В първоначално доставените и монтирани фургони за временно настаняване, за да станат годни за живеене, трябваше да бъдат подменяни водопроводни тръби, имаше също така счупени мивки и тоалетни. Освен това се оказа, че те не са оборудвани.   

"Капакът на тоалетната чиния е счупен. Тази врата е дефектна – повредена е. Не можем да живеем тук през лятото, пък зимата не знам колко ще е. Не са идеални условията. То свърши вече, каквото стана – стана, това е нашият късмет и толкова. Сега защо да местим тези фургони, да слагаме други – не, не, не", казва Петър Янев пред бТВ. 

Пожарът в село Воден изпепелява дома му. Оцелява само гаражът му. В поставения в двора му фургон вчера се оказа, че няма ток, вода и обзавеждане.

Според служебния премиер Димитър Главчев по време на неговото отговаряне на някои въпроси във фейсбук във вторник сутрин, "два-три" от фургоните не изпълняват "стандартите за живеене". По-рано той определи справянето на властта с гасенето на пожарите като "великолепно".

Той разясни и как предложението на президента Румен Радев да се доставят фургони за всички нуждаещи се е "хибридно", според думите на самия Главчев от неделя.

Премиерът научил от медиите, че имал такава нужда, при положение че предишния ден е бил на място, а кметът на населеното място не му бил споменал. 

„Спомена го на следващия ден на среща с президента Радев. Така или иначе, веднага чухме, че има нужда от такива съоръжения, взехме мерки и те са там. Има спекулации – показват се фургони, които въобще не са представени още за ползване, не са настанени хора в тях. Докарани са на място, но тези, които не стават, не изпълняват всички стандарти за живеене, те няма да бъдат използвани, докато не бъдат пригодени“, съобщи още служебният премиер, като не се разбра от думите му защо са докарани фургони, които не стават.

Вчера министърът на вътрешните работи Калин Стоянов каза, че до края на днешния ден трябва всички 15 жилищни контейнера да пристигнат в село Воден. Той поясни, че са осигурени телевизори, печки, бойлери и перални. Късно снощи обаче стана ясно, че вече доставените седем фургона ще бъдат сменени с чисто нови, за да не се налага тепърва да се ремонтират на място.

На хората, които са останали без дом след пожарите, е било предложено да бъдат настанени в бежанския лагер в Елхово. Те обаче са предпочели да останат в село Воден. Новите фургони ще бъдат позиционирани в дворовете на хората с изгорели къщи. Пострадалите още вчера обаче заявиха, че искат помощ от държавата, за да възстановят домовете си.

„Държавата има пари. Правителството трябва да отдели 1,5 млн. лв. за възстановяване на къщите. Бълха ги ухапала“, каза пред бТВ Златка Янева от пострадалото село.

Главчев коментира, че има възможност някои от жителите да бъдат настанени и във ведомствени бази на МВР и Министерството на отбраната, но "от наблюденията, които имам, едва ли някой ще се възползва". Коментарът му беше по повод на искането на "Възраждане" за разпределяне на пострадалите по хотели в близките градове за сметка на бюджета.

Опровержение

Интернетът обаче продължава да е нестабилен, въпреки обещанието на мобилните оператори да инсталират нови клетки, за да се подобри обхватът на мобилните телефони. Това беше посочено като основната причина за несработването на системата за ранно известяване BG-ALERT.

По-късно при посещението си на място Главчев и Калин Стоянов обявиха, че ще има разговори с мобилните оператори и ще има клетка за селото. Живеещите в района твърдят, че обхватът е бил добър, докато представителите на властта са били на посещение в село Воден. Но след това сигналът отново изчезнал.  

От "Виваком" отричат твърденията на политиците и настояват, че в селото има сигнал и че системата не е била задействана.

"На първо място бихме искали да изкажем нашата съпричастност към всички засегнати от трагедията в с. Воден. 

Категорично заявяваме, че мобилното покритие на Vivacom в региона на с. Воден е много добро. Мобилната ни мрежа работи и е работила без прекъсване през цялото време.

В последните дни е регистрирано увеличение на мобилния трафик в засегнатия регион, който е бил обслужен без проблем.

Екипите на Vivacom се грижат денонощно, за да подсигурят качествен сигнал и непрекъснатост на покритието, както в региона, така и в цялата страна", посочиха в официална позиция от компанията.

Местните хора продължават да очакват още помощ от държавата, за да възстановят щетите от пожара. Компенсациите, които сега са предвидени, са по 1578 лева са за неотложни разходи и 2500 лева за обзавеждане.

Добрата новина е, че огнищата в района на селото са потушени и ситуацията е спокойна. В центъра на населеното място остават няколко дежурни екипа от пожарникари.