Пожари изпепеляваха страната през изминалата седмица. А в една паралелна вселена служебният премиер Димитър Главчев и вътрешния министър Калин Стоянов тънеха в доволство от своите постижения и добре свършена работа.

В първия ден от присъствието си "на терен" двамата пристигнаха да се снимат по бели ризи и лъскави костюми в едно от засегнатите от пламъците села - Отец Паисиево, а Стоянов посвети много време да говори за хората в парламента, които били виждали огън само от кибритена клечка. И вкара, неясно на какво основано морално превъзходство, като обяви искането за оставката си за "жалка история".

"Жалката история" на Калин Стоянов

"Жалка история, не мога да коментирам техните искания точно в този момент. Няма да си подам оставката", заяви Стоянов.

Ставало въпрос за "хора, които са виждали огън, само и единствено, когато са виждали клечка кибрит, но обясняват кое как е трябвало да стане".

И "фактът, че няма жертви...", само няколко трагични истории

Освен това вътрешният министър отчете почти успехи:

"Фактът, че няма жертви и пострадали, говори, че е адекватна реакцията на всички хора, които са били на терен."

Макар реалните усилия за това, въпреки всички пречки пред работата им, да бяха на пожарникари и доброволци. Жертви и пострадали нямаше и заради доза късмет, но и въпреки лисващата или свръхстара техника, и въпреки незадействала се система за ранно оповестяване. Чак на място изведвъж властта прозря, че няма клетка на мобилен оператор, нищо че системата беше толкова тествана преди това.

Втория ден някой около Стоянов все пак се усети колко невписващ се в картината на жега, огън, мръсотия и овъглени къщи стои министърът, който иначе обича да изтъква, че е от системата. Така че той смени бялата риза с нещо поне визуално излъчващо (доколкото е възможно публично да излъчва емпатия МВР-шефът), някакво ниво на съпричастност както с хората, останали без нищо, които и преди това са нямали много, така и със служителите си на терен, които правеха каквото могат. Пременен вече в по-оперативно облекло Стоянов обаче не изостави ненакърнимото си доволство. И беше готов с дълъг списък от виновници - освен опозицията, основно в лицето на ПП-ДБ, в него влязоха и хората от селата, които не искали да напускат домовете си, непрестанно променящият се вятър и най-вече репортерите на място, които се опитваха да му задават конкретни въпроси за липсата на вода, за техниката, за забавянето на помощта, за системата за уведомяване при бедствия, която не е заработила, защото пък е нямало ток, или покритие, или каквото и да е, не е заработила, и съществува само на хартия в този случай...

"Няма да коментирам исканията на тези хора, които, ако някои от тях ги докарам тука, съм сигурен, че като видят за какъв огън става дума, ще избягат с 200 и ще трябва да ги търсим и тях!", продължи Стоянов със забележките, в които вкара даже и цитати от "остроумието" на един вече бивш премиер. Този път от Мамарчево, където се появи да говори заедно с Главчев - от единственото място с мобилно покритие в околността.

И даде ценни съвети как да се отразява пожар, като все пак призна, че имало трагични истории ...няколко.

Чухме няколко истории, наистина. Но нека да чуем и историите на хората, на които домовете са спасени. Тук това, което виждаме и което се отразява от медиите, е една много малка част от това, което се случва в страната.."

Организацията е "великолепна"

Премиерът Главчев пък беше там очевидно за одухотворяване на пейзажа, защото неговото участие беше най-силно, когато мълчеше. А в останалото време отваряше уста, за да обяви като конферансие някой, който ще говори по същество, или да изрече някое спорно твърдение. Например че организацията е била "великолепна".

Ето един избран диалог:

- С всички кметски наместници съм говорил по всички места, те са изключително благодарни на момчетата от пожарната, от военните, от доброволците.

- А хората?

- Е, те не са ли хора? Кметските наместници не са ли хора?

Що е то "хибридно"

Най-нелепото развитие - и във вербалното, и в невербалното присъствие на властта по време на огненото бедствие, почти кулминация, в която трагичното прераства в комично, беше появата на премиера Главчев също в ... камуфлаж. Така дегизиран, вече от село Воден, той реши да се раздаде за публиката с интересното прозрение, че Радев оповестил "хибридно" нуждата от фургони. Преди това президентът коментира основно, че не е добре да се пращат три фургона като популистки акт (с източник на тази "благотворителност" Делян Пеевски) и предложи да се вземат неизползвани в момента фургони от бежански център в близост.

"Призивът е да не се делят хората. Когато се доставят фургони за точно определени лица, това създава напрежение у хората, и то не малко. Има голям резерв от фургони в бежански центрове, които в момента са празни, а те са оборудвани и пригодени за живеене", каза Радев.

Какво точно е искал да каже премиерът с "хибридно" в този контекст остана мистерия, малко по-малко от тази как човек с никакви познания за външна политика и умерени знания на чужд език може да е външен министър.

Но в помощ на премиера в речника срещу хибридно има някои от следните значения: спец. организъм, получен в резултат от кръстосването на различни видове, сортове, раси и др.; мелез, кръстоска. Употреба в словосъчетания, примерно: хибридна война, хибридно обучение, хибриден автомобил (накратко хибрид), хибриден сорт и т. н.

Може би Радев е провеждал хибридна атака с темата за фургоните, може би...

И отново най-големите защитници на Калин Стоянов са... 

Това "хибридно" възмущение на премиера Главчев за фургоните в контекста на дарението от "благодетеля" Пеевски някак интересно се вписа в по-раншни решения на служебния кабинет, свързани например с "внезапни" назначения на областни управители, близки до кръга на един от съпредседателите на ДПС (колкото и сложни да в момента властовите отношения в Движението).

Фактите от сегашната ситуация около пожарите - и правителството, и най-вече Калин Стоянов получиха своята пламенна (доколкото е подходяща в този контекст употребата на това прилагателно) защита от Пеевски. За пореден път, разбира се.

"Да, аз смятам, че вчера правителството си беше на мястото – премиерът, вътрешният министър, военният министър, хората работеха, но нямат нищо, с което да работят...", влезе в логическо противоречие със себе си той.

Но успя бързо да вкара в сюжета Радев.

„Отишъл е на прием, човекът се разхожда, президент с церемониална функция, не си е на мястото. Съвет по национална сигурност не свиква, държавата гори.“

А сред защитниците на МВР-министъра отново се нареди и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„И най-лесното е политически да почнеш да говориш за министъра. Какво общо има министърът с пожарната? Казвам го като човек отпреди 30-40 години, вършил тази дейност. Къде е министърът горе, къде сме ние долу! Там трябва мъжество, техника и те го правят“, вкара своята характерна желязна логика Борисов, според която нужда от управление на кризи няма, нещата си се случват така, тогава защо въобще трябва да има министър на вътрешните работи, се пита.

В тази напрегната седмица на пожарите и на Калин Стоянов, и на Главчев основният виновник се оказаха представителите на опозицията, които поискаха контрол и прозрачност върху действията им. А Стоянов по вече изпитан маниер реши да прехвърли персоналните критики за неговите действия като ръководител на системата в една ли не "омраза" от страна на ПП-ДБ върху цялата система.

По подобен начин от кръга "Пеевски" все по-често и настоятелно се опитват да размахват опасната етническа карта като обяснение за конфликта в ДПС. При това пристаналите на Пеевски трябва да са в ролята на жертви - "българчетата" (по Йордан Цонев), които искат да бъдат изхвърлени от партията от "турците".

Трудно обаче партийното рейдърство може да бъде нещо друго освен партийно рейдърство. Войната за ДПС продължава да ескалира като в петък се разгоряха и почти сражения за централата на "Стамболийски". А Пеевски вероятно е последният човек, който някога някъде може да мине за невинна жертва. Най-малкото, защото, както го възхвали през седмицата лично поканената от него за евродепутатка Елена Йончева, той е един "устремен човек", който "взема дръзки решения без страх."

На този фон ПП-ДБ изскочи с хитър план за втория мандат, толкова хитър и ловък, че само от коалицията разбраха колко е добър. А публичното му представяне беше умело завоалирано зад фрази като "план за формиране на мнозинство, който за покаже дали тази платформа може да функционира" (по Надежда Йорданова). В понеделник планът завърши с връщане на мандата.

А Радев се появи на снимка на кафе със сродни души и изявени демократи като Вучич, Орбан, Алиев... Без други подробности. Само обясни след това, че не е в изолация.

И в този случай думите бяха съвсем излишни.