„Патриотите“ и „суверенистите“ не можеха да спънат работата на Еврпопейския парламент

В крайнодясната група Европа на суверенните нации (ЕСН) вероятно горчиво съжаляват, че не приеха в редиците си евродепутатите от партията „S.O.S. Румъния“.

Защото човек именно от тази партия „отсрами“ крайната десница, след като обещаното от нея и очакваното от мнозина шоу в новоизбрания Европейския парламент така и не се състоя. Поне на първата му сесия.

Така крайната десница в лицето на ЕСН и на по-големия си брат от „Патриоти за Европа“ (ПзЕ) хем не можа да пробие наложения от проевропейските сили санитарен кордон, хем остана в сянка – поне откъм поведение.

Със сигурност независимата румънска евродепутатка Диана Йованович-Шошоака ще бъде запомнена с изцепките си в пленарната зала. На 18 юли, докато председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представяше визията си за своя следващ мандат, Шошоака я обвини, че е убивала хора, като визира разследването за сключените от ЕК договори за ваксини срещу COVID-19. Шошоака демонстративно сложи маска на лицето си и размахваше икона с Исус Христос, като се зарече да повика свещеник, който да прогони демоните от Европейския парламент. След което бе изведена от залата.

Кандидатурата на „S.O.S. Румъния“ бе отхвърлена от няколко делегации в ЕСН, където членува и българската партия „Възраждане“. Причина бяха опасения от факта, че партията на Шошоака претендира за възстановяване на Велика Румъния от периода между двете световни войни, включваща територии на днешните България, Украйна и Молдова.

Вярно е, че „суверенистите“ се опитват да изчистят имиджа си. Водеща партия в групата е „Алтернатива за Германия“ (АзГ). Но част от групата не е евродепутатът Максимилиан Кра, който в края на предишния Европейски парламент заяви в интервю, че не всички, служили в нацистките SS-части, са били лоши.

ЕСН не прие в редиците си поляка Гжегож Браун, угасил еврейски свещник в Сейма във Варшава и нарекъл евреите „врагове на родината“.

Няма го и словака Милан Мазурек, осъден в родината си за расистки изказвания по адрес на ромите и твърдял на младини, че Холокостът е измислица.

Разбира се, в групата на „суверенистите“ със сигурност има „скрити лимонки“, които тепърва ще се изявяват. Като например Петр Бистрон от АзГ, разследван заради разкритията за проруската медия „Гласът на Европа“ и обвинен в получаване на 20 000 евро от нея. Или известният с хомофобските си изказвания литовец Пятрас Гражулис.

Шошоака обаче поведе не с една, а с няколко обиколки. Такива изпълнения се помнят дълго. Явно „суверенистите“ трябва доста да се потрудят, за да бъдат запомнени с нещо. Има време – цели пет години.

На фона на Шошоака викът на полякинята Ева Зайончковска-Херник от ЕСН, че Фон дер Лайен трябва да влезе в затвора заради договора за ваксините, мина незабелязан, подобно на жалко стенание.

„Размах, повече размах трябва“

Помните ли тази реплика на Велко Кънев от филма „Оркестър без име“?

Диана Йованович-Шошоака очевидно го има. Крайната десница – поне засега не. И понеже го няма, „суверенистите“ и по-големите им братя в лицето на „патриотите“ ще се опитват на първо време да пробият наложения им санитарен кордон. Той бе изграден с негласно споразумение между четирите главни проевропейски сили в Парламента – Европейската народна партия (ЕНП), социалистите, либералите от „Обнови Европа“ (ОЕ) и „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА).

Те не допуснаха „патриотите“, създадени от партията ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан, не само да заемат зам.-председателски пост в Европейския парламент, но и да влязат в ръководството на нито една от парламентарните 20 комисии и 4 подкомисии.

Само че за размах е необходимо и единство. А такова в двете крайнодесни групи няма.

Още при учредяването на ПзЕ стана ясно, че въпросът за Украйна не е водещ за членство в тази политическа сила. Обявиха го от нидерландската Партия за свободата (ПзС), която е проукраинска. Докато ФИДЕС и лидерът ѝ Виктор Орбан не крият приятелското си отношение към Русия.

Същото е и при „суверенистите“. Всички са против Зеления пакт, миграцията и помощта за Украйна. Но докато от „Възраждане“ и АзГ са открито проруски, просто е невъзможно от „Конфедерация“ да бъдат на същото мнение. Най-малкото защото са поляци. Веднага трябва да си припомним вица за поляка, който уловил златната рибка и трите му желания били Китай да нападне Полша, за да мине шест пъти през Русия.

Третата политическа група, считана за крайнодясна – Европейски консерватори и реформисти (ЕКР), обаче е нещо различно. Още преди да бъде преизбрана, Урсула фон дер Лайен обеща да работи с партията на италианската премиерка Джорджа Мелони. Консерваторите получиха два зам. председателски поста в ЕП. Шведът Чарли Веймерш от тази група бе избран за четвърти зам-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи въпреки съпротивата на либералите и „зелените“.

ЕКР очевидно е необходим съюзник заради надигането на стоящите по-вдясно от консерваторите.

Едно е сигурно. Засега крайната десница засега не може да затрудни работата на новия Европейски парламент. И според анализатори едва ли ще стигне до такъв размах.