"ГЕРБ няма нужда от защита от никого."

Това беше коментарът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в четвъртък след като вчера Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС, с когото често имат съвпадения в позициите, обяви, че се готви заговор от ПП-ДБ и президента Румен Радев да бъде свалена Рая Назарян като шефка на парламента и да бъде избран друг депутат, като така се даде възможност на Радев за избор на друг служебен премиер, различен от Димитър Главчев. Борисов обаче не можел да забрани на депутати да правят изказвания.

"Не сме партия, която за всяко изказване, тича, за да обяснява", твърди още.

"Мисля, че принципът, че председателят на парламента трябва да е от първата по численост парламентарна сила, трябва да се спазва. Дори не ми минава през акъла, че може да направят подобно нещо, защото това би значело ново мнозинство", каза още той.

Според него това би означавало и „един много разсърден ГЕРБ“.

"Не ги съветвам да го направят. Веднъж преглътнахме нашите арести, веднъж преглътнахме Росен Желязков, специално за Рая – мисля, че партията няма да го преглътне и ще ликвидират всякакви възможности за каквито и да е разговори в бъдеще, заплаши Борисов.

Той беше питан и за решението на КС, с което напрактика беше отменена съдебната реформа, за която ГЕРБ гласува с промените в основния закон и която Борисов твърди, че партията му подкрепя.

"Да се оставят съдът, прокуратурата и следствието да се саморегулират"

Сега той сподели, че 

„така да се оставят системите в съда, прокуратурата, следствието, че те да се саморегулират, сами да си избират ръководствата и да си носят отговорност както всяка една друга институция“.  

За решението на Конституционния съд Борисов се измъкна, че в правовите държави има принцип съдебните решения (въпреки че всъщност КС не е точно обикновен съд-бел.ред.) да не се обсъждат, а да се приемат.

Не мина и без малко подхвърляне, в познат стил, на непотърдени детайли от кухнята.

Разказа как миналата година е имало празненство за рождения ден на Пеевски и добави:

„Аз бях за кратко, отидох да играя футбол, но след това Христо, Атанас, Киро, Асен до късно са останали да се почерпят за здраве“.

Борисов обясни нежеланието си да изкаже мнение по решението на КС с довода, че ГЕРБ не е коментирала и решението на Административния съд София-град, с което бе потвърден изборът на Васил Терзиев за кмет на столицата (решението не е окончателно, а освен това делото е заведено от стигналата до балотаж Ваня Григорова, не от ГЕРБ, чийто кандидат остана едва трети-бел. ред.).

Борисов обаче реши да коментира разиграли се по-рано сутринта в началото на парламентарното заседание сцени. Тогава декларация на Атанас Атанасов от името на „Продължаваме Промяната-Демократична България“ стана повод за напрежение в зала тази сутрин.

"Абсолютно съм солидарен с ген. Атанасов – незабавно министърът на културата и служебният премиер Главчев трябва да отменят това решение за орден „Стара планина“ на Георги Йорданов", заяви лидерът на ГЕРБ.

"И в същото време ген. Атанасов искам да се разграничи от внуците на Държавна сигурност, които управляват града. Ако не го направи, изглежда, че има двоен аршин", аргументира се той без да обяснява къде е връзката между двете.

Възмути се и от „поредните трикове“, довели до смяната на главния архитект на София (според ГЕРБ Васил Терзиев е принудил Здравко Здравков да напусне-бел. ред.).

Трябва ли служебното правителство да излъчи еврокомисар?

"Последните четири години се движим само в служебни правителства, ако чакаме редовно, сигурно няма да имаме и еврокомисар", каза Борисов в отговор на въпрос служебно или редовно правителство трябва да излъчи следващия български еврокомисар.

ГЕРБ отива на преговори с ИТН, били полезни

"Считам, че тези разговори са полезни, защото биха ни научили на мъдрост за след изборите."

Това коментира той по повод разговорите, водени от "Има такъв народ" (ИТН) за подкрепа за правителство с третия мандат.

"Мисля, че разумът във всички политически партии ще надделее. Съгласен съм с колегата Балабанов, че е време за държавници, но то беше време и преди две седмици", коментира още Борисов.

И потвърди, че ГЕРБ-СДС ще участва в събота в преговорите с ИТН. На въпрос дали ще отиде лично, лидерът на ГЕРБ каза:

"Ако участва Слави Трифонов, ще участвам и аз. Ако не – има преговорен екип". 

Пеевски плаши с разкрития в кампанията: Ще дам истината за всички на хората

Делян Пеевски, председател на парламентарната група на ДПС, в която влизат 22-ма депутати, а мнозинството - 25 са изключени или напуснали я, и в четвъртък продължи с подновената си атака към президента Румен Радев под мотото "Мистър Кеш".

"Ще се стигне до края и цялата истина за президента ще излезе наяве", обяви той. На въпрос колко е "кешът",  Пеевски повтори вече познати реплики:

"Можете да проверите колко назначения има в енергетиката и на касиера Копринков, Николай Копринков, главният касиер на Мистър Кеш.

"Българският президент е в пълна зависимост от един селски кръчмар от село Труд. Седя си зад думите. Той е в абсолютна зависимост от този човек".  

Вчера той обяви, че Радев стои зад разцеплението в ДПС.

Пеевски, освен това, демонстрира нетърпение да отива на поредните предсрочни избори. В кампанията той щял да развенчава политическия модел. И отново заговори за "ново начало", вече често срещан рефрен в неговите изказвания, особено след задълбочаване на войната в ДПС и след като Ахмед Доган поиска оставката му.

"ИТН да връща мандата и да отиваме на избори. Стига с това шоу, шоуто трябва да свърши. Едно обещавам, аз, Делян Пеевски, ще дам истината за всички на хората, моята кампания ще бъде развенчаване на целия политически модел. Хората трябва да видят истината и да получат ново начало."

ПГ на ДПС (Пеевски) отказа въобще да води разговори с ИТН за кабинет с третия мандат.