Андрей Гюров поиска на днешното съдебно заседание председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков да си направи отвод като докладчик по делото, заведено от него. 

Бившият подуправител на Българската народна банка (БНБ) води съдебна битка му срещу решението на Управителния съвет на централната банка от 16 юли да го отстрани от поста му.

Причината за това стана установена от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост заради непрекратено навреме участие в търговско дружество и неправителствени организации.

На заседанието днес Гюров посочи, че според европейското законодателство всеки има право на безпристрастен и независим съд. Според него съществува съмнение, че Чолаков е безпристрастен, тъй като според изказване на Христо Иванов пред парламентарната комисията за Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото шефът на ВАС е имал предполагаеми отношения с Делян Пеевски.

Гюров посочи, че пред временната парламентарна комисия и в телевизионно интервю Христо Иванов разказал, че в комуникация с него Делян Пеевски се поинтересувал какво ще се случи с председателя на ВАС и какво ще бъде кариерното му развитие.

Другият мотив на Гюров да настоява за отвод на съдия Чолаков е определянето му по особен ред за председател на съдебния състав по делото, което е било извършено от самия шеф на ВАС.

Георги Чолаков заяви, че ще се произнесе по искането на закрито заседание. Върховните магистрати от тричленния съдебен състав по същия начин ще обявят решенията си за искането за спиране на делото и настояването за преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз в Люксембург.

В четвъртък вечер стана ясно, че Чолаков не се отказа от делото на Андрей Гюров.

На предишното заседание съдебният състав изиска от Комисията за противодействие на корупцията пълната преписка по случая на Гюров, а от БНБ - пълен протокол от решението за отстраняването му. Тогава двама свидетели подкрепиха тезата на Гюров, че не е извършвал несъвместими с поста му в централната банка дейности. 

На 24 юни Комисията за противодействие на корупцията (КПК) реши, че заради участие в търговско дружество и членство в управителен орган, несъгласувани с БНБ, подуправителят на БНБ, който беше политическо назначение на ПП-ДБ в централната банка, се намира в несъвместимост с поста, който заема. Гюров обжалва акта на КПК пред Административния съд.

Андрей Гюров беше избран за подуправител на БНБ с гласовете на депутати от ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България" на 26 юли 2023 година.

Според промените в Конституцията Гюров беше сред управленците, които теоритично биха могли да бъдат назначени за служебен премиер от президента Румен Радев.