Делян Пеевски отказва да отговаря на въпроси около банката за развитие, кредитирането на фалиралата "Булгартабак", влиянието му в прокуратура, МВР, антикорупционната комисия, за войната с Ахмед Доган и за вчерашното изслушване на бившия собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, но за сметка на това се появи с едно листче А4, така модерно сред политиците напоследък, за да отправи поредни обвинения към президента Румен Радев.

На листчето - принтирана снимка на човек, стоящ на диван някъде в коридорите на Народното събрание (Партийният дом), назован от Пеевски като "тайният касиер" на Румен Радев, а внушението за пореден ден - че президентът реди бъдещото служебно правителство.

След като си каза каквото имаше да казва, Пеевски си тръгна без отговори на зададените му въпроси и тъй като и под негово давление журналистите нямат достъп в парламента, освен пред залата, нямаше как да бъде догонен.

Последното е любопитно, защото още вчера санкционираният по "Магнитски" опита да насочи медийното внимание към теми извън гореописаните. Прати журналистите да се разходят из затворения за тях Партиен дом, за да видели хора на Радев из коридодрите. Поантата: те оказвали натиск върху посочената за бъдещ служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева какви министри да назначи. А реденето на кабинета й много се бавело.

Явно усетил се, че журналистите са залостени в един определен периметър и не могат волно да се движат из парламента и да наблюдават случващото се наоколо, днес, понесъл листа А4, явно дебнал из "кулоарите", отиде при представителите на медиите. Със следния монолог:

"Александър Нейчев е човекът, който всеки ден е в парламента от името на "мистър Кеш" Румен Радев. С пряк телефон оказва натиск върху кандидат-премиера. Проверете този кандидат-премиер има ли собствена воля, или лично се управлява от Радев. Това е тайният касиер, освен (Николай) Копринков, който събира рушветите на "мистър Кеш", изнудва, събира, влачи - това в тази държава трябва да свърши!"

После по традиция пак атакува Радев на общо основание и в заключение викна: "Проруските проксита, които ме атакуваха, свършиха! Няма Москва да командва България!". И си тръгна.

Въпросният Александър Нейчев (ако това в действителност е той) формално няма касателство към президентската институция. Всъщност, не е известно какво касателство има където и да е било към момента. Публичната информация за него се изчерпва с бившата му длъжност "главен секретар" на земеделското министерство, бивш финансов директор на "Позитано 20", бивш зам.-кмет на община Неделино.

Не е ясно и какво има предвид Пеевски като твърди, че Кожарева се бави с набирането на състав на Министерския съвет. Зам.-шефката на Сметната палата бе посочена от президента за бъдещ премиер миналия петък, а обвиненията на санкционирания по "Магнитски" са от вчера. Т.е. според него Кожарева е трябвало да подреди правителство за по-малко от 7 дни.

Всъщност, тя има време до 19 август, тъй като клетвата на служебния кабинет пред НС е насрочена за 20 август. Всеки ден провежда срещи с потенциални министри, като немалко титулятри в сегашния кабинет на Димитър Главчев, който Пеевски много харесва иначе, остават и при Кожарева.

Под въпрос обаче е пламенно защитаваният от (съ)председателя на ДПС вътрешен министър Калин Стоянов. 

Още с избора на Кожарева от Радев, буквално часове след обявлението, Пеевски "изригна", че тя била "зверски натискана" да не избира Стоянов. Същото заяви и самият министър след срещата си с нея (още миналия уикенд). Междувременно МВР шефове организираха демонстрация под прозорците на Кожарева в защита на Стоянов, а самият той проведе втори разговор с нея - след "протетста". И след него обаче не можа да се похвали с покана да остане в МВР.

Видимо има публичен натиск върху Кожарева - и от Пеевски, и от ПП-ДБ, от където заявиха, че ако избере Стоянов, както и още двама негови приближени, то ще означава, че Пеевски редии кабинета й. '

Случайно или не, в сайтове, считани за близки до (съ)председателя вече се появиха информации - как избраната за премиер щяла да се откаже от мандата - заради натиск от Радев.