Чий натиск ще надделее и чия е Горица Грънчарова-Кожарева?

Това са единствените два въпроса, които вълнуват политиците и страничните наблюдатели, като първият касае Калин Стоянов, а вторият - почетния и непочетния председатели на ДПС - съответно Ахмед Доган и Делян Пеевски. Това не означава, че помежду им няма връзка, напротив, даже се обуславят един друг. А залогът е корпулентен: електоралното поле на санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания "феномен". За да разберем каква е връзката, само трябва да се върнем малко назад във времето, макар политическата динамика да е доминирана от викове, крясъци, скандали и компромати до степен на скоропостижна забрава.

Калин Стоянов - дълбоката резерва

Лицето Калин Стоянов става министър на вътрешните работи в "сглобката". Това се разбра един късен следобед на 1 юни 2023 г., след преговори в парламента между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България", в които ненадейно и демонстративно се включи и ДПС. 

Малко медии обаче написаха, че неизвестният иначе на широката публика тогавашен шеф на ГДБОП далеч не е бил първата мисъл на преговарящите за състава на кабинета. Юристът към Антикорупционния фонд Андрей Янкулов бе първото предложение на ПП-ДБ, срещу което останалите се обявиха и Янкулов сам си направи отвод. Обединението е опитало да наложи и бившия вече председател на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвятко Георгиев. Също без успях. А от ГЕРБ са лавирали за вечния шеф на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков, отхвърлен от ПП-ДБ. 

Така дълбоката резерва Калин Стоянов бе изваден от ръкава по предложение на Бойко Борисов, с пълното съгласие на Кирил Петков. Пред обществеността Стоянов бе наложен като професионална кандидатура, приемлива за всички. Но тъй като преди това бе назначен за директор на ГДБОП (през май 2021 г.) в мандата на Бойко Рашков (ПП) като служебен вътрешен министър, бе обявено, че е номинация на "Промяната". По това време от ПП много държаха да се знае, че държат цялата изпълнителна власт и никак не възразиха...

Първо удоволствието, после работата

Видимо сегашният служебен МВР министър не е бил първият избор на преговарящите. Тогава с какво той се превърна в най-ценният актив на държавата, залог за правителство и за честността на изборите? Е ли е той обвързан с Пеевски и Борисов, или всичко е плод на фантазията на ПП-ДБ, обвинявани, че имат фиксация върху Калин Стоянов и целят служебна победа на вота като го отстранят?

Както е известно, обединението сне доверие от Стоянов още като редовен министър в кабинета си с мотива полицейското насилие от протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз през ноември м.г. Оказа се, докато полиция бие граждани, а центърът на София бе буквално подпален, министърът е бил на... кино прожекция, където останал непоклатимо до края на светското събитие. Това обаче не смути Борисов и Пеевски. Двамата обвиниха за случилото се... министъра на спорта и кмета на столицата. Малката подробност тук е, че спортното министерство няма касателство не само към протеста, организацията на футболния мач, охраната и пр., но и към БФС изобщо. Васил Терзиев пък бе кмет едва на няколко дни, като за разлика от МВР министъра поне бе на мястото на събитието.

Впоследствие премиерът Николай Денков уволни зам.-министъра на МВР Стоян Темелакиев, за когото още с назначаването му в кулоарите на парламента се говореше като за човек на ДПС, макар в публичните данни за него да няма такава информация. Премиер не може да уволнява министър, но пък в обичайния случай, когато собственият ти премиер ти поиска оставката, няма много тема за размисъл. Стоянов реши да не размишлява и под крилото на Пеевски и Бориов невъзмутимо остана на поста.

За кучета и котки може, за прасета - не може

Случаят с полицейското насилие обаче започна да разплита чорапа. Оказа се, в отпускарския и за депутатите август Стоянов е направил масови рокади в областните дирекции на МВР в страната, за което мандатоносителят не е бил известен. Оповести го Кирил Петков, а Делян Пеевски тутакси обвини ПП-ДБ, че опитва да кадрува в системата, за да повлияе на задаващия се към онзи момент местен вот в полза на обединението. Случайно тезата на самия Стоянов съвпадна с тази на Пеевски.

Тук има още един любопитен елемент: по време на цялото управление на "сглобката" тандемът Борисов/Пеевски, и най-вече Борисов, обвиняваха ПП-ДБ в несъгласувано кадруване. Емблематичен е примерът с новия шеф на НАП в Бургас, който според лидера на ГЕРБ трябвало да бъде съгласуван с... кмета от ГЕРБ в града. Нито Борисов, нито Пеевски обаче някога казаха дума за 17-те сменени по усмотрение на Калин Стоянов областни директори на МВР.

"Старшината на Пеевски"

Картината се допълва и от последвал през декември материал на "Капитал", озаглавен "Старшината на Пеевски - защо затихна скандалът в МВР". Визира се бившият дансаджия, впоследствие "мениджър сигурност" в свързваната с Делян Пеевски и фалирала през 2020 г. верига Lafka - Васил Кръстев. Оказа се, че Кръстев е бил назначен за шеф на политическия кабинет на Калин Стоянов още на 13 юни, няма и седмица след гласуването на кабинета "Денков-Габриел". И така, под неговия поглед са се случили и последвалите рокади на полицейски шефове. След материала Кръстев подаде оставка.

Кой не си направи отвод?

Редовният кабинет вече е в своя залез, водят се тежки преговори за ротацията и Калин Стоянов пак е ябълка на раздора. Министърът вече е заявил, че си иска мандата и пак е подкрепен - от ясно кой.

Макар и в целия този процес ГЕРБ и ДПС да се разграничаваха от назначаването му, посочвайки, че си е човек на ПП-ДБ, показателно е не само, че не подаде оставка след искането на премиера от ПП, ами и че бе сред малцината министри, които не си направиха отвод, след като Мария Габриел насила записа имената им в проектокабинета си и занесе пълната папка при президента.

Кабинет на тъмно, една среща на светло

Ще се реди служебен кабинет по новите текстове в Конституцията и заявката на Калин Стоянов, че чака покана да остане министър вече е насочена към избрания за премиер кадър на ГЕРБ Димитър Главчев. Какви срещи с потенциални министри, с кого и изобщо дали провежда шефът на Сметната палата, така и не се разбра. Всичко се случваше "на тъмно", ако не броим един фейсбук пост на Главчев със снимка на водопад, придружена от бодрия текст "Между разговорите, а те вървят добре".

На фона на тази мъгла осветена бе една-единствена среща на бъдещия премиер - тази с най-големия синдикат в МВР. За целта бяха свикани дори медии - да отразят казаното след разговора от синдиката, а именно - че иска Калин Стоянов.

Малко по-късно така бе мотивиран изборът на Стоянов за служебен МВР министър. ПП-ДБ напусна демонстративно залата на "Дондуков" 2.

Сарафов, Нотариуса...

Как се е справил Стоянов с организацията на изборите и профилактирането на контингента, купуващ гласове, към днешна дата не е много ясно. В изборната нощ министърът отчете подадени над 580 сигнала за цялата кампания и изборния ден и 100 образувани досъдебни производства. Не разбрахме каква е съдбата им, нито в чия полза е трябвало да бъдат купени тези гласове.

По време на министерстването му обаче разбрахме някои други неща. Че МВР мълчи за това бил ли е показно разстреляният брокер на влияние в съдебната система Мартин Божанов-Нотариуса сътрудник на министерството. Отговор няма и до днес, въпреки изнесените от Антикорупционния фонд доказателства за такова сътрудничество, от които, апропо, излиза, че МВР е работило за Нотариуса, а не обратното.

Лично от устата на Калин Стоянов в телевизионно интервю чухме, че "дебело подчертава", че във водената разработка и справка към ГДБОП по "Осемте джуджета" не фигурира името на временно изпълняващия фунциите главен прокурор Борислав Сарафов. С което влезе в известна колизия с шефа на БОП-а, който по същото време даваше друго интервю, в което заяви, че Сарафов е посещавал редовно "Осемте джуджета". 

Съпричастност на Сарафов към кръга около Пепи Еврото иначе разследва и адхок прокурорът.

Нов премиер, стар министър

Обоснованото съмнение, че кабинетът "Главчев" предизборно обслужва лично Пеевски, назначавайки областни управители и заместници от ДПС в цялата страна и скорострелно ги отстранява като декларират вярност към Доган, доведе до смяната му като служебен премиер. За смяната спомогна и "катарзисът", който изведнъж заместничката му в Палатата Горица Грънчарова-Кожарева и подуправителят на ДПС в Българската народна банка Петър Чобанов преживяха. И двамата декларираха миналата пролет отказ да поемат служебния Министерски съвет, а сега оказаха готови да се нагърбят. Видял се пред по-широк избор от този между Главчев и Главчев, Радев посочи Кожарева.

И тя, и Чобанов са свързвани с ДПС, единият неофициално, другият съвсем явно и като се има предвид каква любов питае президентът към санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания (съ)председател, който неизменно го нарича "мистър Кеш", то отново има обосновано съмнение - че Радев се е спрял на Кожарева, защото тя минава за близка до Доган, докато Чобанов - до Пеевски.

Завиден синхрон

Съмнението е обосновано допълнително и от реакцията на самия Пеевски след изненадващата смяна на Главчев с неговата заместничка. Часове след посочването й, той гневно коментира в парламента. А фокусът на потока от епитети бе... евентуалната смяна на вътрешния министър. 

С "кученца, кучкарници, ала-бала, мистър Кеш, селският кръчмар" и пр., (съ)председателят обвини Радев и ПП-ДБ, че ще окажат влияние за МВР-шефа. Кожарева била "зверски натискана" да премахне Стоянов.

Случайно или не, Пеевски и министърът на вътрешните работи отново показаха завиден синхрон. Миналия уикенд Стоянов се срещна с бъдещата премиерка, като после сам застана пред камерите, за да обяви: "Опасявам се, че Горица Кожарева е подложена на натиск да ме смени".

Срещата пък бе предшествана от дълъг фейсбук пост, в който Стоянов изброява успехите си начело на МВР - или на сбогуване, или като подсещане за своята незаменимост. Всеки сам може да го си го тълкува.

Публичен линч от либералната общност

Факт, натиск има. И той е и от двете страни.

ПП-ДБ не се отказа от настояването си Калин Стоянов да не оглавява вече министертсвото, заяви го и при новите консултации преди назначаването на служебен премиер, като остави на президента и собствено изготвена справка за 35 000 повече купени гласа на вота от юни, когато ДПС с "феномена" начело стана втора политическа сила. Посланието бе ясно: Стоянов опъва чадър над купуването на гласове от Движението и ако остане, ще обслужи Пеевски и в новоразразилата се война с Доган.

"Има един много ясен тест - кой ще бъде МВР министърът. Ако г-н Калин Стоянов или Атанас Илков (неизменен шеф на ГД "Национална полиция), или Стоян Темелакиев (заместникът на Стоянов, уволнен преди това от Денков), тези три лица останат като МВР министри, за мен ще означава, че Делян Пеевски е назначавал министрите в този кабинет", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков в деня на посочването на Кожарева.

С което публично "предупреди" бъдещата премиерка какво я чака, ако се спре на някое от тези три имена. А именно - публичен линч от либералната общност.

Да влязат синдикатите. И МВР шефовете

Паралелно с това полицаи организираха странна демонстрация. Странна, защото тя бе обявена като протест срещу използването на МВР в политическите битки, а бе оглавена от... политика Калин Стоянов. В негова защита се обявиха и същите онези синдикати, които се срещнаха преди месеци с Главчев и послужиха за алиби при избора му на министър.

Кой организира демонстрацията-натиск към Кожарева се оказа дълбоко пазена тайна в МВР, разкрита обаче от "Свободна Европа". Медията публикува скрийншотове от вътрешна Viber комуникация, от която се вижда, че позивната за сбора е спусната от началника - в случая зам.-директорът на СДВР Мирослав Данаилов. 

Оказа се "спонтанният" протест носеше плакати с написано на тях последвалото изявление на Стоянов пред медиите.

Ето какво заяви служебният министър:

"Благодаря им за това, че те ще се опитат да се противопоставят на неистовите желания на някои провалени политици да овладеят системата на МВР. Те ще се опитат да я използват като политическа дъвка и боксов чувал, на който да се упражняват. През последните дни станахме свидетели на това как неуспели политици търсят вариант да си намерят "ала-бала" министър."

Ето какво се чете и на плакатите (правописът е оригинален):

"Министъра не трябва да е жертва на неуспели политици"

"Не сменяйте работещ министър с някой удобен".

Апропо, също като тезата на Пеевски. Навярно още една случайност.

Така, под двоен натиск Кожарева има още пет дни да представи кабинета си. Съдейки по спонтанния изблик на активност на прокуратурата и антикорупционната комисия срещу лица, считани за финансисти на Доган, битката вече надскача пределите на вътрешното министерство. Това обаче не означава, че Стоянов се е предал. Доказва го и днешната среща на професионалното ръководство на МВР с Кожарева, за която тя бе посрещната от политическото...