България има да си оправя правосъдието и вътрешните работи, но усвояването на еврофондовете вече е положителен пример, каза днес президентът Росен Плевнелиев в Брюксел.

Той призова управляващите да използват положителните факти, за да градят нов положителен образ на страната ни в Европа и в света.

От държавата ни зависи дали Европейската комисия ще прекрати наблюдението на правосъдието и вътрешните работи у нас до края на мандата ѝ, както обеща нейният председател Жан-Клод Юнкер, каза още Плевнелиев.

Той участва в международна конференция организирана от Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел.

Имаме  да си напишем домашното, имаме да си довършим реформите“, каза държавният глава.

„Реформата в сектор правосъдие не търпи отлагане и не заради Европейската комисия, а заради българските граждани“.

„България изобщо не е последна, напротив – ние сме в златната среда“, каза Плевнелиев за цялстното представяне на държавата ни като членка на ЕС.

„Това трябва да ни помогне да изградим своята позиция, базирана на ясни факти. За да можем да пробием по света и тук, в Брюксел, трябва да действаме със самочувствие“, призова той.

По думите му България днес управлява много по-добре европейските фондове, отколкото в началото на членството си.

Плевнелиев цитира данни на Европейската сметна палата, че случаите, в които България е използвала неправилно европейски средства през миналата година, са 3 на сто, докато за Италия и за Испания са около 15 на сто, а за Чехия – 10 на сто.

„Ние можем да излезем с достойнство и да кажем, че сме пет пъти по-прозрачни и ефективни и има пет пъти по-малко корупция при управлението на еврофондовете примерно в България отколкото в Италия или в Испания“, каза президентът.

Той каза, че подобрението е постигнато „благодарение на усилията на хиляди млади хора в България, които управляват еврофондовете по един достоен начин“.

Държавният глава прогнозира, че за първия си програмен период в ЕС България ще усвои между 85 и 90 на сто от отделените за нея средства от бюджета на ЕС. Те бяха общо 11 милиарда евро, 6,8 милиарда от които за социално-икономическо сближаване и инфраструктурно развитие и останалите – за земеделието.

„Вие знаете ли колко е усвоила Гърция в нейния първи период? Десет процента. Колко са усвоили Италия и Португалия? Под 20 процента“, каза Плевнелиев.

„Да, ние имаме какво да подобрим. Но е редно и да погледнем постигнатото. А то е, че в нашия първи програмен период ние се справяме шест пъти по-добре от държави като Гърция, Испания и Италия“, добави той.

Плевнелиев каза, че България има много приятели в ЕС поради своята лоялна позиция, включително по проекта „Южен поток“ и трябва да използва това, за да надгради постигнатото.