Европейската комисия ще наложи на американския автомобилен гигант Tesla индивидуални мита от 9 на сто, тъй като е износител от Китай.

Това се казва в окончателните проектозаключения на ЕК в резултат на нейното разследване на държавните субсидии за китайски захранвани с батерии електромобили. Заключенията бяха предоставени днес на заинтересованите страни.

Митата срещу Tesla са намалени, след като от компанията подадоха обоснована молба за индивидуално разследване, за да бъде определен процентът въз основа на получените от нея субсидии. Компанията е в групата "сътрудничещи" на европейското разследване. На тях бяха наложени значително по-високи мита.

Наложени са известни корекции на обявените през юли временни изравнителни мита върху вноса на този захранвани с батерии електрически коли. Те са следните:

•За BYD – 17%;

• За Geely – 19,3%;

• За SAIC- 36,3%;

• За други китайски производители на електромобили, които са сътрудничили на разследването – 21,3%. (Наложените през юли проценти бяха 20,8);

• За компании, които не са оказали сътрудничество – 36,3%. (През юли процентите бяха 37,6).

ЕК реши и да не бъдат събирани изравнителни мита със задна дата.

От 5 юли в сила са наложените тогава мита. След предоставянето на проектозаключенията заинтересованите страни разполагат със срок от 10 дни за мнения. Ако има такива, Комисията ще вземе окончателно решение и ще запознае с него страните членки. Те ще могат да го одобрят, освен ако срещу него няма квалифицирано мнозинство. Така решението ще стане правно обвързващо.