"Много зависи от медикамента, който е употребен. Защото някои медикаменти, които са със специална рецепта, действително съдържат наркотични вещества.

Други медикаменти, които се продават без рецепта, например лекарство за мигренозно главоболие, може да съдържа кодеин, което само по себе си е наркотично вещество."

Това коментира днес пред БНТ адвокат Силвия Петкова по повод отменената от съда на първа инстанция наредба - да се тестват полицаите за дрога преди работа.

Както и Клуб Z писа, полицаите надигнаха сериозни брожения, че полевите тестове за наркотици били неточни и не работели добре - макар че те са същите, с които на пътя се проверяват и "простосмъртните" водачи. След като полицейско сдружение от Пловдив атакува наредбата, ВАС я отмени.

Тестовете са неточни. Те няма как да бъдат напълно точни. От друга страна няма достатъчно ресурс - и като техника, и като хора, уточни адвокатът.

"Има изключително голям полицейски произвол при тестването на водачите. Изключително голям", категорична беше адвокат Петкова.

Както Клуб Z писа - преди време тя излезе публично с правни съвети за водачите, когато бе променен законът и започнаха да конфискуват коли за употреба на алкохол или наркотици.

В същото студио Добромир Добрев - зам.-председател на Централния полицейски синдикат, не се съгласи с изразеното мнение:

"Мисля, че е сведен до минимум този риск да бъде злоупотребявано с тези неща, тъй като вече почти 99% от автомобилите на "Пътна полиция" са оборудвани с видеонаблюдение. Така, че ако има нещо - може да се оспори и да се извърши проверка", заяви Добромир Добрев.

"Тези тестове се използват в цяла Европа, което означава, че не са чак толкова лоши".

Проблемът според събеседниците се крие и в неправилното съхранение на тестовите касети. "Също така има правила за пробовзимане, които не се спазват. Даже много рядко ми се е случвало да бъдат спазени условията на производителя", уточни адвокат Силвия Петкова.

"Във всички случаи, в които има фалшиво положителна проба, тези условия не са спазени", категорична беше тя.

Все пак от синдиката на полицаите (един от многото - бел. ред на Клуб Z) казаха, че те никога не са искали да няма тестване на полицаите.

"Въпросът с наредбата е: тъй като тази наредба се прие много бързо, не е точна, не е пълна. Ние считаме, че тя е непълна, а основанията, които ние предложихме на ВАС, за да я отмени, са чисто процесуални", заяви Добромир Добрев.

Най-вероятно ще има и втора инстанция, уточни той, както и работна група, която да поправи грешките.

"Ние държим всички служители да се тестват за наркотици по определен ред и критерии и да не бъде използвано от ръководители спрямо подчинените за произвол и натиск".

Хората, на които им е взета неправомерно книжката след фалшив положителен тест, имат средства за защита и не би трябвало "да е такъв голям проблем", каза още полицаят. Уточни, че според Наредба № 1, за да бъде тестван един водач трябва да има видими признаци за това.

Но адвокатката контрира, че все още кръвните проби продължават да се бавят твърде много.

"Всъщност това е основният проблем. Липсата на достатъчно техника, на човешки ресурси и акредитирани лаборатории, които да изследват пробите".

(С този проблем се бе заело и правителството на Николай Денков - тъй като специално за наркотици резултатите на практика се чакат с месеци, а през това време колата може да е спряна от движение след недостоверен полеви дръг-тест. Това бе и сред основните препоръки на специален съвет по криминология, който функционира към Министерството на правосъдието.

В последните месеци обаче не се чу нещо да се прави по въпроса - бел. ред. на Клуб Z)

Няма как да има срок за изследване, уточни Силвия Петкова, защото той няма как да бъде спазен, "докато не бъдат скрепени лабораториите с достатъчен човешки ресурс".

Тя напомни, че гражданите действително имат инструменти за защита - пред съда:

"Стига хората да оспорят навреме заповедта за отнемането на книжките и свалянето на номерата. В момента административните съдилища изчакват резултатите от кръвните проби, преди да се произнесат.

Но това отнема време. Например, ако човек загуби работата си вследствие на отнета книжка заради фалшиво позитивен тест, той може да получи обезщетение.

Практиката показва, че доста често се случва да бъде отбелязано наличието на външни признаци, без да има такива, заради което даден водач да бъде изследван за наркотици, за да може да се оправдае проверката. А впоследствие се оказва, че водачът е с отрицателна проба за наркотици", поясни юристката.