Предизборният хаос в БСП набира все по-голяма сила. А главният юрисконсулт на партията Аглика Виденова, изглежда, е в паника. Заради двувластието в БСП тя излезе с пост във фейсбук:

„Като главен юрисконсулт на БСП от 21 години рядко съм си позволявала да коментирам казуси, свързани с партията ни. Днес обаче е различно. Не съм вярвала, че след 21 години ще има опасност да не мога да регистрирам БСП за участие в изборите“, посочва тя.

„Винаги е имало конфликти между отделни личности и лидерите на партията. Но колкото и да са спорили, никога не са поставяли в битките си юридическата възможност БСП да се явява на избори! Този кошмар в момента с представителството и регистрацията на БСП за избори трябва да спре, веднага!“, заявява Виденова.

Тя зове всички предишни ръководства на партията и настоящото да не правят заложник на егото си и междуличностните обиди БСП.

„Уставът на БСП е ясен, законите в страната също! Има подадена оставка, има определен от Националния съвет временен представляващ и изпълняващ длъжността ръководител до провеждането на пряк избор за председател. Единственото действие, което изисква Уставът на партията и отразява волята на ръководния орган Национален съвет, е председателят в оставка Корнелия Нинова да издаде пълномощно на временния ръководител Атанас Зафиров. Предупреждавам, че всяко друго действие би хвърлило в хаос партията и реално би могло да попречи за нейното явяване на изборите“, заключава юристката.

Припомняме, че вчера Корнелия Нинова издаде пълномощно, но не на Зафиров, а на нейните приближени Георги Свиленски и Иван Ченчев.

Нова жалба на Нинова в съда

На днешното заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) пък стана ясно, че Нинова обжалва в съда и смяната й като представляващ коалицията „БСП за България“.

Припомняме, че на 27 август ЦИК единодушно прие протоколно решение за смяна на представляващия „БСП за България“ - Атанас Зафиров вместо Корнелия Нинова. Промяната вече е отразена в съответния регистър на комисията.

Нинова обаче е пуснала жалба в Административен съд-София град (АССГ). Тя оспорва решението на ЦИК.

На последните избори „БСП за България“ се яви отново в трипартиен формат – БСП, Политически клуб „Екогласност“ и Политически клуб „Тракия“.

Решението за смяната на представляващия следва да е било взето на коалиционен съвет. С какви аргументи Корнелия Нинова го оспорва, предстои да се види в съда. Пред Клуб Z човек от ЦИК коментира, че тя няма шанс да спечели и че дори АССГ може да приеме, че жалбата е недопустима.

Две фракции

В момента БСП е разделена на две фракции – около Атанас Зафиров и около Нинова. Последната подаде оставка в началото на юни заради катастрофалния резултат на последните парламентарни избори. Тя, изглежда, отново се е надявала това да е само формалност. Това обаче не се оказа така. Националният съвет на БСП избра Атанас Зафиров за изпълняващ функциите председател на партията, който поведе курс срещу Нинова. Последва тежък разлом и съдебна битка.

Софийският градски съд прие, че Зафиров вече е юридическият лидер на БСП и реши да впише промяната в ключовия Регистър на политическите партии. Приближени на Нинова обаче пуснаха жалба във Върховния касационен съд и блокираха процеса. Решението на горната съдебна инстанция се очаква да излезе на 9 септември. Дотогава Нинова ще продължава да се води председател на БСП. Всичко това се случва в предизборна ситуация при процес на регистрация на членове на районни избирателни комисии. Предстои регистрация на БСП и за самите избори, както и на кандидат-депутатски листи.

Двувластието, подобно на това в ДПС, предвещава хаос, който дори може блокира участието на партията на изборите, както става ясно и от реакцията на Аглика Виденова.