Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще проведе заседание в понеделник, на 9 септември, на което ще обсъди процедурата за избор на титулярен главен прокурор (обичайно колегията се събира в сряда - бел. ред на Клуб Z).

От публикувания дневен ред на заседанието става известно, че ще се обсъди проект на решение за възобновяване на производството по откритата, с решение на Пленума на Висшия съдебен съвет от 22 юни 2023 г., процедура за избор на главен прокурор във връзка с решението на Конституционния съд от 26 юли т.г., пише днес БТА.

Също така колегията ще обсъди изменение и допълнение на времевия график (хронограма) за провеждане на процедурата за избор на главен прокурор.

В дневния ред е включено още приемането на проект на решение за изменение и допълнение на Правилата за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор.

След неуспешния полумандат на Иван Гешев през м. г. същите кадровици избраха - в същия блиц режим за и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Тогава пък това стана пак на странно спешно заседание в петък.

Боян Магдалинчев "подгря публиката" още през юли

Още в края на юли в коментар за БТА представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) и член на Съдийската колегия Боян Магдалинчев определи, че е "логично" този състав на Висшия съдебен съвет да избере главен прокурор и председател на Върховния административен съд, чиито мандат изтича скоро.

Това той каза след решението на КС, с което на практика "занули" по-сериозните промени в конституцията в частта за съдебната власт, и въпреки че самият ВСС е с изтекъл мандат от 3 октомври 2022 г.

Той обясни, че съгласно решението на КС кадрови и административен орган на съдебната власт трябва да бъде, както преди промените в Конституцията - Висшият съдебен съвет, съставен от Пленум, Съдийска и Прокурорска колегии.

Логично е да се стартират процедури, посочи Магдалинчев. Той поясни, че според него с решението на Конституционния съд отпада забраната настоящият състав на съвета да проведе процедури за избор, докато не се избере редовен Висш прокурорски и Висш съдийски съвет, тъй като промените, с които се създават, бяха обявени за противоконституционни.

В същото време към момента не е ясна съдбата на предложените на 2 август от "Продължаваме промяната-Демократична България" изменения в Закона за съдебната власт. Според тях Висш съдебен съвет, чийто мандат е изтекъл, не може да избира главен прокурор, както и председатели на Върховния административен съд и Върховния касационен съд или т.нар. трима големи.

Мотивът за внасянето му е ясен - да не може сегашният ВСС да пристъпи към процедури по избора на титуляр на прокуратурата, тъй като Борислав Сарафов е изпълняващ функциите, както и на нов председател на ВАС на мястото на Георги Чолаков.