БСП не успява да се регистрира за участие в нови кметски избори на две места. Причината за това обаче не е текущият юридически спор кой е лидер на партията – Атанас Зафиров или Корнелия Нинова, а пропуск да се съберат нужните поне 2500 подписа на избиратели.

Става въпрос за избори на 20 октомври за кмет на кметство Габровница (община Монтана) и за кмет на община Омуртаг.

Казусът е обсъден на късно заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) снощи и е доста объркващ, а и от дебата не става ясно какви са причините да бъде постановен отказ за регистрация на коалиция „БСП за България“.

Частични и нови кметски избори в страната

На 20 октомври ще има частични, но и нови избори в няколко населени места в страната. Частични избори се провеждат при предсрочно прекратяване пълномощията на кмет, а нови – по други причини (например при провален вот или такъв, отменен от съда и т.н.).

При първия вид избори нова подписка не се изисква, при втория обаче такава е нужна. Точно това е и пропускът на новото техническо ръководство на БСП в лицето на Атанас Зафиров и партийния апарат.

Редовните избори за кмет на Омуртаг и Габровница, проведени през 2023 г., бяха отменени от съда. Затова и за 20 октомври са насрочени нови.

ЦИК признава Зафиров за шеф на "БСП за България"

Иначе, ЦИК призна, че Зафиров е представляващ коалиция „БСП за България“ за проведените вече местни и парламентарни избори миналата и тази година. Днес и съдът потвърди това след жалба на Корнелия Нинова.

От снощния дебат и от публикуваното решение на ЦИК се разбира, че за новите кметски избори в Габровница и Омуртаг „БСП за България“ не е представила всички изискуеми документи. Кои обаче – не става ясно.

Пред Клуб Z човек от ЦИК разкри, че проблемът е бил с пропуск да бъде представена подписка. За БСП едва ли би било проблем да я събере. В случая, изглежда, юридическият екип на партията не е съобразил ситуацията.

Объркващо решение на ЦИК

Докладчик по казуса в ЦИК бе Любомир Георгиев. Той е предложил да бъде постановен отказ за допускане на „БСП за България“ за новите избори на 20 октомври. Объркващото в случая е, че проекторешението му е получило 8 гласа „за“ срещу 5 „против“. При тази ситуация то е отхвърлено, защото не се събира нужното мнозинство от две трети.

В крайна сметка обаче и регистрацията на „БСП за България“ не е одобрена, макар че някои медии обявиха обратното.

По информация на Клуб Z част от членовете на ЦИК са гласували „против“, тъй като не е била дадена формална възможност на коалицията да събере нужните подписи. От „БСП за България“ внесли документите в последния момент, около 16 ч. вчера – час преди крайния срок за регистрация. След като е установено, че липсват подписи, би следвало да се даде време такива да бъдат представени, коментира човек от ЦИК.

Очаква се от „БСП за България“ все пак да обжалват казуса пред Върховния административен съд, за което имат три дни да мислят.

Човек от ръководството на формацията коментира, че всъщност те на изборите в Омуртаг и Габровница през 2023 г. не са участвали, така че можело и да не се занимават с жалби в съда.

Няма общо с парламентарните избори

Казусът е по-скоро символен и е свързан с правния спор за лидерството в БСП. Той обаче не трябва да се бърка с този, касаещ предстоящите парламентарни избори на 27 октомври.

Там случаят е по-различен и е свързан със стигналия до Върховния касационен съд спор кой е председател на БСП (а не кой представлява коалиция „БСП за България“). Той се очаква да се реши на 9 септември.