Американските тайни служби и германската служба за вътрешно разузнаване предупреждават днес за предстоящи кибератаки на руското военно разузнаване ГРУ. Те са забелязали висока активност и засилена дейност на специалното подразделение на руските военни тайни служби, за което се смята, че е отговорно за смъртта на Сергей Скрипал и за „хаванския синдром“.

В публикация, публикувана в платформата X в понеделник, те се позовават на кибератаки от страна на подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ.

Службите припомнят днес тяхно съобщение от 5 септември, в което Федералната служба за защита на конституцията, съвместно с американските органи за сигурност и разузнавателни служби, предоставя информация за руските кибернетични дейности по света. Според него подразделение 29155 е известно със саботажи и убийства. Смята се, че членовете на подразделението са отговорни за отравянето на Сергей Скрипал през 2018 г. Полковникът от ГРУ дезертира в британските тайни служби.

Във връзка с „хаванския синдром“ има и подозрения, че зад него може да стои подразделение 29155 на ГРУ, съобщи Der Spiegel през април. Според данни за пътувания и телефонни разговори изследователският екип установява, че членове на подразделение 29155 на ГРУ са присъствали на мястото на много от нападенията, довели до „хаванския синдром“. По-конкретно е възможно да са били използвани електромагнитни или акустични оръжия.

Хаванският синдром е съвкупност от идиопатични симптоми, изпитвани от държавни служители и военен персонал на САЩ, предимно при техни пребивавания в чужбина. Симптомите варират по тежест от болка и звънене в ушите до когнитивна дисфункция. За първи път такива симптоми са докладвани през 2016 г. от служители на американското и канадското посолство в Хавана, Куба . В началото на 2017 г. все повече хора, включително служители на американското разузнаване и военнослужещи и техните семейства, съобщават за тези симптоми на други места, като Китай, Ню Делхи, Индия, Европа и Вашингтон, окръг Колумбия. Държавният департамент на САЩ, Министерството на отбраната и други федерални структури наричат събитията "аномални здравни инциденти" и обвиняват за тях вражески тайни служби.

Новото предупреждение от германската агенция за вътрешно разузнаване идва в момент, когато в Европа нараснаха опасенията за предполагаеми руски хакери и шпиони след нахлуването на Москва в Украйна през 2022 г. По-рано тази година Берлин обвини Русия в поредица от кибератаки срещу управляващите социалдемократи в Германия, както и срещу компании от логистичния, отбранителния, авиокосмическия и ИТ сектора.

В предупреждението си разузнавателната служба посочва, че групата, известна още като „Кадетски метеж“ или „Емберска мечка“, извършва дейности с цел шпионаж и саботаж, често включващи атаки срещу уебсайтове и публикуване на откраднати данни.