Делян Пеевски, формално председател на Движението за права и свободи, е ли е изобщо член на партията? 

Тази тема най-сетне поставиха на дневен ред от крилото около почетния председател Ахмед Доган - в случая евродепутатът Илхан Кючюк в интервю за БНР, като Кючюк изрази съмнение, че Пеевски е в редиците на Движението.

Клуб Z го попита в парламента преди седмица "В коя местна организация членувате?", на което той отказа да отговори. Тросна се "Проверете си го" и си тръгна.

Въпросът обаче е можеш ли да си партиен лидер без изобщо да си част от партията, и след като досега неизменно си бил представян в реденето на листите като "гражданска квота".

"Къде членува той? Неговото отношение към ДПС като член на партията също е продукт на една фалшификация. Оттам започнаха и всички проблеми на ДПС. Къде е член Пеевски? Ние досега не сме разбрали къде е член. Не знам. Вероятно може някъде да се изфабрикува и да се каже, че е член от 3 или 5 години. Всички знаехме, че г-н Пеевски през годините е гражданската квота на ДПС. По устава на партията - да си член някъде, означава да подадеш заявление за членство по местожителство. Досега не съм видял неговите членствени отношения - някъде да е декларирал, че е член в местна организация. Ако има противна информация, може би щях да разбера за нея", посочи днес Кючюк. Много фалшиви неща се случиха в последно време в ДПС и това беше една от фалшификациите", допълни.

В устава на ДПС не е изрично посочено, че председателят (председателите) трябва да е член на партията, макар това да е съвсем логично. Но пък в чл. 5 четем, че всеки член "има право да избира и да бъде избиран".

Но все пак - как тогава Пеевски бе избран за лидер - макар да е ясно как стана - бе посочен лично от Доган? Кючок не даде еднозначен отговор. Но призна, че през годините е имало много противоуставни решения в партията.

"Късно разбрахме, че имаме проблем с Пеевски", призна още евродепутатът и отбеляза тяхната вина за това. "Този страх, когато не беше при нас, ние не го усещахме, а той е съществувал в една не малка част от обществото."

На контрааргументът, че за Пеевски отдавна се говори, в т.ч. като "Д.П" ("Държавно предприятие" по Иван Гешев) в документите по делото "КТБ", и за това как от скромен притежател на скромен опел изведнъж стана милионер, Кючюк посочи, че за създаването на "феномена" (по Доган) Пеевски не само ДПС може да бъде държано отговорно. По думите му той е продукт на политическа власт, която е генерирана в България. 

По отношение на упорството и на двете фракции да се откажат от включването на ДПС в две различни коалиции за изборите, което се очаква да бъде разгледано от Върховния административен съд, Кючюк посочи, че има индикации, че ВАС ще отсъди в полза на Пеевски. (Отдавна се говори публично за зависимост на председателя му Георги Чолаков от санкционирания за корупция депутат).

"Не ми се иска да вярвам, че върховният съд може да е пленен до такава степен, но данните, които се изнасят в Народното събрание, в ресорната комисия, ако се потвърдят - това е зловещо. Имам, за съжаление, някакво лошо предчувствие - че такова влияние може да бъде осъществявано или е осъществявано, като слушам аватарите на Пеевски как свободно казват "Този въпрос ще се реши във ВАС, защото ние там сме силни и държим нещата", посочи евродепутатът.