Столичният кмет Васил Терзиев хвърли вината за обявяването в последния момент на 17 септември за неучебен ден и върху екипа си. В същото време сам призна като грешка, че късно е подписал заповедта за това - по-малко от час преди съдържанието й да бъде сведено до училищата, а оттам - до родителите.

"Това е един повод за сериозен разговор с екипа ми, беше една добра идея, но не получи най-добрата си реализация", заяви днес той.

Както Клуб Z писа, на 16 септември в "5 без 10" следобед училищата получиха заповедта на кмета, в която се посочва, че заради празника на София трябва да осигурят присъствен, но неучебен ден за децата. Така по веригата информацията до родителите бе сведена след 17 ч. - късно за планиране на работния вторнишки ден, още повече, че училищата сами решават как да оползотворят деня - някои изискват от родителите да приберат децата си още по обяд.

В съчетание с факта, че вече трябваше да си пуснат по ден отпуск и заради откриването на учебната година в понеделник, социалните мрежи закипяха от недоволни родители. Както и учители и директори, които пък трябваше набързо да организират заниманията за децата в Деня на София.

Днес Терзиев бе гост в сутрешния блок на бТВ. 

"Беше една добра идея, но не добре реализирана. Идеята е добра, но начинът, по който е комуникирана, не е адекватен", заяви.

И в същото време сам призна:

"Моя е грешката, че съм я подписал (заповедта) вчера в 16 ч. Идеята беше да излезе още миналата седмица, за да има време за подготовка, да бъде празнично."

Добави, че имало "не изключително добра координация".

Все пак реши да се извини. След въпрос от водещите не смята ли, че е необходимо.

"Да, смятам че е необходимо извинение за причиненото неудобство и за това, че направихме малко по-труден денят на родителите и учителите."

Идеята обаче била добра и и докато е кмет, смята да обявява 17 септември за неучебен ден - за да можело учениците, по "волна програма" на училищата да посещават музеи и др. обекти, свързани със столицата. Нямало да има последствия и за онези директори, които са решили да не спазят заповедта и днес подопечните им деца да учат.