Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се прави на "премазана лисица". В последните четири парламента ГЕРБ и ДПС са гласували близо 50 пъти заедно по фундаментални решения, а 142 са общите гласувания между ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Това каза пред БНТ Ивайло Мирчев от "Продължаваме промяната - Демократична България", позовавайки се на статистика, изготвена от неговата партия "Да, България".

"Много хора казват: "Вие все за Пеевски говорите, говорете за бъдещето". Преди да говорим за бъдещето и да садим дръвчета и фиданки, първо трябва да изкореним корените на храста, зад който се крие Борисов. Няма разговор за бъдещето, докато Пеевски е узурпирал институциите, службите и съдебната система в държавата", каза още Мирчев.

Той призова Ахмед Доган и Бойко Борисов да разкажат това, което знаят за Пеевски, вместо призивите на "кръга Доган" за общ фронт срещу него.

"Тази информация ще е достатъчна и на прокуратурата на Зимбабве да разследва Пеевски", убеден е Мирчев.

Според него "ако и след тези избори зад вратата на ГЕРБ продължава да наднича Пеевски, няма смисъл да говорим за управление".

"Зависима ли е ГЕРБ от Пеевски? Все още нямаме отговор на този въпрос от Борисов. Когато питаме българските служби службите как е възможно САЩ да обвиняват Пеевски в корупция и да имат 290 страници доклад за това, а ние казваме, че е чист като сълза, те мълчат, вместо да дават тази информация на прокуратурата и тя да си свърши работата.

Никой не иска да разпита и Цветан Василев, който също изпрати данни за рекет от страна на Пеевски", каза още Мирчев.

На въпрос защо не са изчакали с промените в конституцията за съдебната реформа, след като са знаели, че нямат достатъчно подкрепа, той отговори:

"15 години минаха в опити да бъде променена конституцията, да бъде реформирана съдебната власт и да бъде премахнат монополът на прокуратурата. Колко време трябваше да чакаме? Ние имахме две опции – да подскачаме в кръг и да се жалваме как искаме едни промени, но не можем да ги направим, защото трябва да говорим с ГЕРБ и ДПС, или да работим за обещанието си пред избирателите.

Промените бяха отменени от Конституционния съд, въпреки позитивната оценка Европейската комисия, заради влиянието на Пеевски и председателя на Върховния административен съд, Георги Чолаков".

Мирчев заяви, че от "Продължаваме промяната - Демократична България" не съжаляват за това, че са говорили с ДПС за промените в конституцията. Съжаляват само, че не са обяснили добре стъпките, които са направили и решенията, които са взели.