Обиден коментар на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония Александър Николоски стана нов източник на напрежение между София и Скопие. Макар че темата му е всъщност продължение на избухналия скандал, в който властите в РСМ се обидиха, че не е имало знамето на държавата им при срещата на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска. Николоски обвинява българския президент, че не е цивилизован, липсва му приличие, а по-мизерни от българските власти били само онези техни "слуги" в РСМ, които са признали, че "македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат".

Скандалните си изказвания северномакедонският политик прави в интервю за ТВ Алфа, попитан дали е преднамерена липсата на знамето на Република Северна Македония на снимката на двамата президенти. Силяновска беше в петък на посещение в София, за да присъства на представление на Националната опера и балет, като се видя и с Радев. На протоколната снимка на двамата обаче се виждат само знамето на България и на ЕС, като това доведе до вълна от възмущение в Скопие и подозрения в преднамерени действия. Според обяснението от "Дондуков" 2 това не е било нито официално, нито работно посещение на президентката на съседната държава и затова е липсвал и флагът на РСМ.

„И политическите партии, и президентът (на България- бел. ред) се опитват да получат дивиденти, за да дойдат на власт за сметка на Македония. Винаги, когато в България има избори, тема е Македония", твърди обаче скопският министър.

Според Николоски България е в специфична политическа ситуация, „в която има две реалности” – от една страна политическите партии от две години не могат да направят правителство, от друга страна - „президентът, който няма особено голяма изпълнителна власт, а се опитва да стане първа политическа фигура и да създаде политическа партия след края на мандата си”. 

По време на срещата между Румен Радев и Гордана Силяновска домакините не са проявили уважение към Силяновска, казва още вицепремиерът.

„Минимумът на приличието е да се постави знамето на държавата, чийто президент пристига. И минимум човек трябва да е нормален, за да свърши това. Не е работа на Силяновска да гледа къде има и къде няма знамена, това е работа на домакина да покаже приличие.

Но понеже очевидно домакинът не е цивилизован, ако искат, нека пратят протестна нота на това, което казвам: домакинът нито е цивилизован, нито е пристоен, нито има уважение, затова ситуацията е такава, каквато е", напада още той.

И продължава със същата реторика:

"По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Същите, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския и че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени, сега говорят за патриотизъм", заявява Николоски.

Реакциите от София

Изказването на скопския министър, очаквано, предизвика възмутени коментари в парламентарните сили в София и искания за ответна реакция - и от българската държава, но и от ЕС.

"Смятам, че думите са обидни и непремерени, и македонските политици трябва да разберат едно – ако искат да бъдат членове на Европейския съюз, трябва да спазват писмените споразумения", каза Асен Василев от ПП-ДБ.

Според мен трябва да има реакция от страна на България, която да напомни точно това - има писмено споразумение, то трябва да се изпълнява, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“. 

Европа трябва да излезе с реакция и всъщност нашето външно министерство трябва да работи с Европа, каза още той.

"Знаете колко много ни "плюха" за това споразумение, което направихме, но, всъщност, това вече не е проблем между България и Република Северна Македония, а между Република Северна Македония и Европа, и българските интереси се защитават и от Европа, и това е, което македонците трябва да разберат", добави Василев. 

Коментарът на шефа на ПГ на ИТН Тошко Йорданов по традиция, освен заклеймяване на думите на северномакедонския политик, включи и нападки към ПП-ДБ.

„Това е доказателство защо Република Северна Македония няма място в ЕС, както и за националното предателство, което извършиха в ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ с вдигане ветото върху присъединяването ѝ. Подобен тип реторика и държавни ръководители, които си позволяват да говорят така, нямат място в ЕС“, обяви той.

„Аз съм историк, няма обща история поради една проста причина, че те са част от българската история. Тук можем да се съгласим, че имат нещо като история от 1944-45 г., когато ги създават по коминтерновска линия. Имат история като територия, като народ нямат, защото са част от българската история“, продължи той. 

По думите му се прави проблем от нещо, което не е проблем. Посещението при президента Радев на техния президент е неофициално, няма нужда да се слагат знамена, твърди Йорданов. 

"Сега ще видим нашите партньори от ЕС колко са ни партньори, защото поведението на северномакедонските управляващи всъщност е неуважение към целия ЕС", коментира депутатът. Той припомни, че има подписан договор, правилата са ясни.

"В момента нашите европейски партньори би трябвало да реагират изключително остро и да кажат, че докато не започнат да спазват договорите, РСМ няма никакво място в ЕС и няма да се отворят преговорните глави, пътят е описан в преговорната рамка", каза още Йорданов.

Според Иван Иванов от БСП езикът на вицепремиера на РСМ е "недопустим".

Подобно говорене не допринасяло за подобряване на добросъседските отношения. Напротив, подобен изказ „може да ги взриви тотално, защото България направи всичко възможно да се намери правилният път за македонската държава да стане член на ЕС, включително и договора за добросъседство между двете страни и не се изпълнява от тях", каза Иванов. Мисля, че Министерството на външните работи трябва да извика македонския посланик в София за обяснение, защото подобен изказ обижда не само общата ни история, заяви Иванов и допълни:

„Мога да го кажа и като историк, че всяко едно твърдение за липса на обща история е фалшификация."

Непознаването на международния протокол не е обяснение, извинение за подобни действия, защото неофициалната визита си има своите атрибути, твърди още Иванов.

И този сюжет не мина без коментар и на председателя на ПГ на ДПС и санкциониран по "Магнитски" Делян Пеевски.

Република Северна Македония да се извини на България и българите, написа той. "След поредната скандална и недопустима арогантност, проявена от проруския режим на Мицкоски, РСМ трябва да получи категоричен отговор от българската държава", се казва в позиция, разпространена до медиите от „Пресцентър на ДПС“ (представляващ частта от Движението около Пеевски).  

"Посланикът на Република Северна Македония трябва да бъде незабавно отзован, докато България и българите не получат подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ", се посочва още в позицията.  

Позиция на МВнР

Впоследствие с лаконична позиция излезе Министерството на външните работи: 

"Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон. Нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога.

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония."

Президентството: Истеричните реакции на РСМ не будят оптимизъм

Привечер с позиция излязоха и от президентството.

"Откритият и конструктивен диалог дори и на неформална среща, каквато се проведе между президентите на България и Република Северна Македония на 13 септември, очевидно силно безпокои определени кръгове в правителството на Северна Македония. Манипулацията на фактите и истеричните реакции на правителството на РСМ не будят оптимизъм, че югозападната ни съседка желае отношенията с България да напуснат полето на провокациите и режисираните скандали", се посочва в нея.

От "Дондуков 2" допълват:

"За "цивилизоваността" на новото правителство на РСМ тепърва ще се съди по това дали то ще продължи да бъде част от кампаниите за разпалване на език на омразата към България или ще им противодейства, от способността му да уважава международните договори и от реалното му ангажиране с изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС. Принадлежността към Обединена Европа изисква реална воля, системни усилия и конкретни резултати."