Европейската комисия "следи отблизо развитието на случая" със системните заплахи към българската съдийка Владислава Цариградска и "продължава да работи активно и да подкрепя усилията за укрепване на върховенството на закона в България и в целия Европейски съюз".

Това уверява зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова в писмо до Българския хелзинкски комитет (БХК). Кореспонденцията е в отговор на друго писмо на правозащитната организация за състоянието на съдебната система в България.

Както и Клуб Z писа, случаят на съдийката е известен отпреди години, но по-широко му се обърна внимание чак при този парламент и след убийстото на Мартин Божанов-Нотариуса. Съдията - тогава от РС-Луковит обяснява, че е получила буквално в зала безпардонни заплахи от Божанов, а атаките срещу нея съвпадат с нейни нелицеприятни изказвания срещу прокуратурата, както и се разгръщат много интересно в едни и същи "кафяви" медии, гравитиращи около определена политическа фигура.

Така от БХК днес напомнят, че в края на март 2024 г. разпратиха писмо до ключови регионални и международни организации: Съвета на Европа, Европейския съюз, ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), изразявайки подкрепа за позиция на Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ), Европейската асоциация на съдиите (EAJ) и Европейските магистрати за демокрация и свободи (MEDEL), която беше огласена по-рано.

Даваше се публичност на проблема със заплахите срещу Цариградска, която вече работи в Плевенския окръжен съд, и съдия Цветко Лазаров, от Софийския апелативен съд.

"БХК разшири предмета на обръщението към институциите, като наблегна на системни проблеми като „сенчестите кръгове на дълбоката държава", противопоставянето на усилията за ограничаване на властта и на формалното и неформално влияние на главния прокурор в съдебната система, както и справянето с корупцията. От организацията разказват за публичните разкрития за търговия с влияние в съдебната система, както и за прословутото убийство на един от брокерите на влияние в българската съдебна система в края на януари 2024 г.", припомнят днес оттам.

И още:

"БХК наблюдава състоянието на българската съдебна система като важен институционален инструмент за защита на човешките права, върховенството на закона и демократичните ценности. От 2012 г. насам в сферата на реформа на правосъдието организацията е провела няколко кампании и е публикувала множество официални становища в рамките на обществени консултации по законопроекти, в наднационални изпълнителни производства, в доклади и др."

Клуб Z напомня, че въпреки немалкото шум, засега единственият формален резултат е, че в СГП престоява досъдебно производство за евентуална ОПГ около Нотариуса, занимаваща се, освен с имотни измами, и с изнудване, и с натиск на съдии (това обвинение е добавено по-късно). То се оказа, че е от години.

Докъде обаче е то - особено след смъртта на Божанов, не е известно.