Със скандал стартира денят по bTV, след като журналистката Мария Цънцарова раздразни с въпроси „в десетката“ и (кандидат-)депутатът от ИТН Станислав Балабанов. Миналата седмица тя ядоса и водача на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Ефектът „Цънцарова“ обаче сега косвено застигна и председателя на ИТН Слави Трифонов, който се нахвърли срещу тв водещата и забрани участията на представители на партията си в сутрешния блок на bTV.

След частичните кметски избори в неделя усъмнахме и с резултатите от тях. „Новото начало“ на Делян Пеевски изненадващо спечели и то на първи тур вота в община Омуртаг. ПП-ДБ пък поведе срещу ГЕРБ в двата варненски района „Одесос“ и „Приморски“. Балотажът ще се проведе заедно с парламентарните избори на 27 октомври – тази неделя.

На 83 г. почина Фетхуллах Гюлен, а турският президент Ердоган вероятно си е отдъхнал с облекчение.

В Албания пък спецпрокуратурата удари бившия държавен глава Илир Мета.

Изборни драми освен у нас има и в други държави в региона.

В Молдова на балотаж отива проевропейската президентка Мая Санду срещу проруския си опонент Александър Стояногло. На референдума там пък с изключително малка разлика печелят привържениците на присъединяването към Европейския съюз. Кремъл не хареса това.

ЕС или Русия стои като въпрос и пред Грузия, където също ще има избори в края на седмицата. Там президентката призова да се гласува против управляващите заради прокремълските им позиции.

Остават обаче по-малко от две седмици от може би най-важните избори тази година – тези в САЩ. Ново проучване показа, че кандидатите за президент Харис и Тръмп са с изравнени позиции в седемте ключови щата, които се очаква да наклонят везните в едната или другата посока.