Европейският съюз започна днес четиримесечен преглед на политиката си на съседство, която го доведе до  противопоставяне с Русия. 

Политиката, която предлага на съседните на ЕС страни по-тесни политически връзки и търговски облекчения срещу демократизация и върховенство на закона, не е била оценявана от времето на т.нар. Арабска пролет, съобщиха днес шефката на европейската дипломация Федерика Могерини и еврокомисарят по съседството и разширяването Йоханес Хаан. Предложенията за промени в нея Комисията ще направи през октомври или през ноември.

Преди една година украинският парламент свали проруския президент на страната Виктор Янукович, три месеца след като той под руски натиск отказа да подпише споразумение за асоцииране и свободна търговия с ЕС, което страната  му беше договаряла четири години. Отказът предизвика масови протести. Новата власт в Киев сключи споразумението, което Янукович беше отхвърлил. Такива споразумения с ЕС подписаха също Грузия и Молдова.

Русия отговори на смяната на властта  като нахлу с войски в Крим и го анексира след режисиран "референдум", а след това подкрепи в с войски и оръжие бунт на етнически руски сепаратисти, които завзеха част от източна Украйна. ЕС и САЩ отговориха със серия санкции срещу Русия.

Критиците на ЕС го обвиняват, че е действал "наивно" в Украйна, без да предвиди реакцията на Русия, която смята Украйна за своя сфера на влияние и не споделя европейското разбиране за суверенитет.  

"Тъй като регионът ни е в пламъци, както на изток, така и на юг, трябва да използваме целия потенциал на връзките ни с партньорите, за да имаме ефективно влияние", каза Могерини. "Имаме общи предизвикателства - било сигурността, било защитата на основни права и принципи, било миграцията, ... било енергията, било човешките права, икономическото развитие, търговията". 

"Европа ще трябва да решава проблемите в окръжението си сама и да не се осланя на партньори от други континенти", каза Хаан, намеквайки за ролята на САЩ в украинската криза. 

ЕС ще направи прегледа в диалог с партньорските страни от бившето съветско пространство на изток и от южното Средиземноморие, каза Могерини. На следващо ниво - външните министри от ЕС ще започнат дискусия помежду си за резултатите и бъдещето на политиката на съседство.

"Ние искаме да сме ключов партньор за страните пред нашите врати, като зачитаме правото им да избират свой собствен път напред", каза Хаан. "Предпочитаме да работим с демокрации в открити търговски взаимоотношения, защото смятаме, че това е по-добре за всички".

"Европейската политика на съседство не успя винаги да предложи адекватни отговори на променящите се аспирации на нашите партньори и това не послужи изцяло на собствените интереси на ЕС", добави той. 

Прегледът трябва отчете спецификите на партньорските страни на изток и на юг от ЕС. За тези, които искат по-близки отношения с Европа, тя трябва да предложи следващи стъпки, докато за тези, които не търсят толкова тясно сближаване "може би трябва да потърсим други формати", каза комисарят. Той посочи, че и вероятно за в бъдеще някои партньорства няма да покриват всички области на отношенията, а ще се съсредоточат само върху някои от тях.

Сред източните партньорки на Европа, Украйна, Молдова, и Грузия са недоволни, че досегашната политика не им предлага никаква перспектива за евентуално членство, докато други като Азербайджан, Армения и Беларус не проявяват интерес към по-близки отношения. ЕС обаче е заинтересован да развива енергийните си връзки с богатия не нефт и газ Азербайджан, за да гарантира сигурността на доставките си.

Нов план за миграцията

Комисията съобщи също че през май ще представи проект за нова стратегия спрямо миграцията. За това настояват страните от южната граница на ЕС начело с Италия, които са изложени на несекваща вълна от нелегални имигранти пристигащи с кораби и лодки през Средиземно море. 

Комисарят по миграцията, убежището и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос каза, че стратегията ще включва възможности за легална имиграция, за да се намалят рисковете, с които нелегалната е свързана. Стотици загиват при корабокрушения, опитвайки се да стигнат до бреговете на Европа.

ЕС може да назначи аташета по имиграцията в някои от делегациите си по света, за да даде възможност на хората там легално да кандидатстват за виза. Комисарят напомни, че Европа е застаряващ континент и не може да възпроизвежда необходимата ѝ работна сила без имигранти.