Седмият пореден опит за избиране на стабилно управление на предсрочни парламентарни избори идва с един голям въпрос и няколко по-малки, но ключови неизвестни.

Голямото питане е каква ще е избирателната активност, ще наблюдаваме ли нов срив в гласуването и съответно все по-голям проблем с нивото на представителност на демокрацията в България и тревога за състоянието и функионирането на политическата система. Според заявените очаквания от социологическите проучвания избирателната активност се очаква да е между 2-2,2 млн. избиратели. Боряна Димитрова ("Алфа рисърч") посочи, че бариерата за влизане на партия в парламента може да падне до рекордно ниските 80 хил. гласа (на предните беше около 100 хил., с които стана възможно влизането на "Величие" в НС) и така 10-20 хил. гласа вече да се превърнат в ресурс. Нито апатичната кампания обаче, нито липсата на играч, който силно да привлече протестен вот, нито засилените активности на МВР и прокуратурата в последния предизборен месец, свързани с показни акции срещу купувачите на гласове или съмнения за упражняване на ролята на бухалки за справяне с неудобни политически противници работят и допринасят за увеличаване на желаещите да гласуват.

Другите неизвестни също са сериозни и значими. Единственото ясно е, че ГЕРБ ще е първа политическа сила с около обичайните си проценти, но тепърва ще се види дали ще продължи в абсолютни числа отливът на избирателите ѝ. Останалата част от картината в следващия парламент обаче е много мътна - като разликите между отделните партии/коалиции в някои случаи са в рамките на статистическата грешка.

Въпросите, които остават да висят и чакат отговорите си на 27 октомври, са:

Колко политически сили ще има в следващия парламент?

В последните огласени социологически изследвания предпочитаното число е 7, но с уговорки, че има потенциал за още две партии - "Величие" и МЕЧ. Колкото по-фрагментиран е парламентът, толкова повече формации ще трябват за сформирането на кабинет, и съответно толкова по-сложна става задачата.

Коя партия/коалиция ще заеме второто място?

В кампанията, според огласяваните социологически данни, битката за второто място между ПП-ДБ и "Възраждане" тече с изравнени сили с лек превес на "Продължаваме промяната-Демократична България". В последните данни - моментна снимка, само при "Тренд" има обръщане като партията на Костадин Костадинов излиза с 0,4 на сто напред, но при такава разлика подреждането в графиката по-скоро може да има психологически ефект, отколкото е реална разлика. Въпросът тук винаги е доколко "Възраждане" е достигнала своя предел да расте. Според "Екзакта" мобилизацията там е висока - 91 на сто ще гласуват отново за Костадинов и компания. Освен това в нишата има и други гласовити и напористи конкуренти - ИТН, МЕЧ, "Величие", които отнемат гласове. Докато при ПП-ДБ има резерв за разширяване на електората, ако има как той да получи причина да гласува - като например да не оставя "Възраждане" да е втора сила. 

Кой ще доминира при разцепеното ДПС?

Резултатът, който в най-малка степен може да бъде прогнозиран, обаче е как ще се представят двете ДПС-та - Алиансът за права и свободи около Ахмед Доган и "ДПС-Ново начало" на Делян Пеевски. Към момента, няколко дни преди изборите, изглежда, че коалицията около Доган леко все още води, но "Новото начало" набира скорост. В този вот играят много неизвестни като гласовете от Турция - 50 хил. на фона на ниска активност могат да имат немалко значение. Кого ще предпочетат българските изселници там? Друг фактор е контролираният, купен, принуден вот, най-общо. На фона на кампания, в която имаше арести на кандидат-депутати, разследвания, ограничения за излизане извън страната, натиск по места, заплахи, слухове и като цяло една много кална борба, в която бяха намесени и институции на държавата, резултатът не изглежда лесно уловим в социологически сондажи.

По-ясна изглежда картината при БСП, която хем е обединена, хем не привлича никак нов електорат, освен вече известните соцнасталгици, не се отчита нова свежа вълна към коалицията около соцпартията.

ИТН си е там, където  си е, но отново в парламента. 

И да не забравяме, че винаги отнякъде може да се окаже, че дебне изненад(к)а. 

Ето и кой колко ще вземе, според последните сондажи на социологическите агенции преди изборите:

"Алфа рисърч"*

ПП-ДБ (14,9 на сто) и "Възраждане" (14,2 на сто) са в битка за второто място.

Двете ДПС-та - на Ахмед Доган (7,9 процента) и на Делян Пеевски (7,4 на сто), са с изравнени позиции. Както и с БСП (7,2 на сто), която вдига малко проценти и също влиза в борбата за четвърта или пета сила. 

Единствено седмото (и последно засега) място на ИТН (6,1 на сто) в този, към момента очертаващ се седемпартиен, парламент изглежда неоспорвано.

Близо до изборната бариера, но под нея, е партията на Радостин Василев - МЕЧ (3,8 процента). "Величие" (2,6 на сто) остава извън НС. "Синя България" е с 2,7%.

Вариант за протестно настроените избиратели остава и опцията „Не подкрепям никого“, към която се ориентират около 3% от решилите да отидат до урните.

ГЕРБ е първа политическа сила (26,5 на сто) и това е едно от малко сигурните неща в електоралната картина, в която всичко останало е "на ръба".

Както и в началото на кампанията, така и в края ѝ, нагласите на избирателите очертават 7-партиен парламент, с известна вероятност и за осми участник, посочват от агенцията.

Готовност да отидат до урните заявяват 30 - 32% от анкетираните, което означава активност от около 2 млн. избиратели. 

"Маркет линкс"**

Седем сигурни формации в бъдещия парламент и една ("Величие") с потенциал да стане осмата.

ДПС на Пеевски топи разликата с ДПС на Доган, като в неделя може да се окаже, че "Новото начало" е изпреварило Алианса.

ГЕРБ води пред ПП-ДБ с 10 процента - съответно 24 на сто 14,1 на сто. Един процент е разликата на втората и третата политическа сила - "Възраждане" (13,1 на сто). Алиансът на Доган взема 8,3 процента, коалицията около Пеевски - 7,2 на сто, почти колкото и БСП и сие - 7 на сто. ИТН е малко над бариерата с 4,6 процента.

На ръба за влизане в парламента (4 на сто) е "Величие" с 3,6% подкрепа. МЕЧ, за която до момента другите агенции също отчитаха близост до бариерата, в изследването на "Маркет линкс" получава едва 1,6 на сто подкрепа.

С "Не подкрепям никого" смятат да гласуват 2.1% от хората, а опцията "Не съм решил" се посочва от 9.7%.

Очаква се избирателната активност да е сходна на тази от юни, когато бяха отчетени рекордно ниските 34,4% гласували. Съществува възможност, при която неспособността да се състави правителство, в съчетание с очакванията за масов купен вот,да доведат до по-висока избирателна активност.

"Тренд"***

Седем формации са със сигурно парламентарно представителство и две с шансове за преминаване на бариерата, прогнозират от "Тренд".

Разликата тук е второто място на "Възраждане" на Костадин Костадинов (15,2 на сто) с минимална преднина пред ПП-ДБ (14,8 на сто) в рамките на статистическата грешка от 0,4 процента.

Първа политическа сила е ГЕРБ-СДС с 24,9% от гласовете и преднина от около 10 на сто пред втория. След ПП-ДБ идват двата лагера на ДПС - Алиансът за права и свободи на Доган води с малко - 7,8%,  пред "Новото начало" на Пеевски (7 на сто).

Следват "Има такъв народ" с 6,6% и БСП с 6,5%.

Битката за минаване на бариерата също е сериозна - МЕЧ е на границата с точно 4%, а "Величие" е близо с 3,6%.

Разликите между много от партиите са под 1%, което създава предпоставки за размествания в резултатите в последния момент.

Очакваната активност варира между 2 и 2,2 милиона души

"Екзакта"****

Седем партии намират място в следващия състав на парламента. За да влязат в 51-вото Народно събрание, се борят и 3 по-малки формации, които остават под бариерата. Най-близо до четирите процента е партията на Радостин Василев МЕЧ.

ПП-ДБ и "Възраждане" са с изравнени позиции за второ място - съответно с 14,6 на сто и 14,3 на сто, Алиансът за права и свободи е с по-малко от един процент пред "ДПС-Ново начало" - 8,1 на сто срещу 7,3 на сто. Между двете конкуриращи се фракции на ДПС се вмъква и обединеното БСП - 7,5 на сто. Последната сигурна позиция в следващия парламент изглежда, че е за ИТН. 

Избирателната активност се очертава около 2 млн. души.

"Галъп"*****

Седем формации вероятно ще имат депутати в НС, с още две с възможности да преодолеят бариерата.

ГЕРБ-СДС взема 26,1% от гласовете. 

ПП-ДБ и "Възраждане" – съответно 16,2% и 14,9% – са в пакет, но към този момент ПП-ДБ има видимо по-добри изгледи. 

Алиансът за права и свободи е на ниво от 7,9%, а "ДПС-Ново начало" е с подкрепа от 7,6%, т.е. фракциите около Доган и Пеевски са с изравнени сили, според данните. Възходящ тренд на коалицията на Пеевски, сочи агенцията.

"БСП-Обединена левица"  е със 7,1% подкрепа, ИТН с 6,2%. 

Една седмица преди вота на самия ръб на 4-процентната бариера, с добри възможности за нейното преодоляване, са МЕЧ с 4,1% и "Величие" с 3,8%, според "Галъп".

Очакваната избирателна активност е ниска, около 2 млн. души.

------------------------------------------------------------------------------------------

*Настоящото изследване е проведено в периода 20 – 23 октомври 2024г. от "Алфа рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

**Проучването на "Маркет линкс" е направено в периода 15-20 октомври сред 1014 пълнолетни лица. То е по поръчка на бТВ и е осъществено по метода на пряко лично интервю и онлайн анкета.

***Проучването на „Тренд“ е по поръчка на „24 часа", посветено на нагласите на българите на финала на предизборната кампания. Изследването е реализирано в периода между 16 и 22 октомври 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+. 

****Данните са от националното представително изследване на "Екзакта Рисърч Груп", което е проведено в периода от 19 до 22 октомври 2024 г. Интервюирани са 1050 пълнолетни българи в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю “лице-в-лице”. Максимално допустимата грешка при 50%-те относителни дялове е +/- 3%. Изследването е реализирано със средства на "Екзакта" като част от изследователската програма на агенцията.

*****Данните на "Галъп интернешънъл болкан" са за Българското национално радио. Изследването е проведено между 10 и 21 октомври 2024 г. сред 1007 души по метода "лице в лице" с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.