Центърът за превенция и противодействие на корупцията към Министерския съвет, по-известен с наименованието БОРКОР, ще бъде подложен на одит, научи Клуб Z от източници от Министерския съвет. Какъвто и да е резултатът от проверката обаче, той няма да бъде закрит - колкото и от години да се говори, че това е необходимо. 

БОРКОР често е подлаган на критики, в голямата си част съвесем справедливи - че никой не знае с какво точно се занимава, че няма резултат от дейността му, а в същото време гълта бюджетни средства. Европейската комисия дори определи звеното като "енигматично". То бе създадено в края на 2009 г. по германски модел като аналитично звено, а бюджетът му през годините сумарно е около 20 млн. лв. 

С лансирането на идеята за създаване на нова мега държавна структура, която, този път по румънски модел, да бори корупцията по високите етажи на властта, бе решено, че и Центърът ще бъде включен в нея. Днес на посещение в БОРКОР, за да научат с какво точно се занимава звеното, бяха силовият вицепремиер Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов.

Двамата бяха придружени от Димитър Георгиев, бивш зам.-министър в МВР, спряган за нов шеф на ДАНС и Петя Първанова, служебен министър на вътрешните работи - и двамата към днешна дата съветници на Кунева, както и от Васил Величков, съветник на вицепремиера по коалиционната политика - новият титуляр на вътрешното ведомство Румяна Бъчварова. Величков е по-познат като човекът, който изготви разрушителния доклад за системата за случайно разпределение на делата, чийто извод бе, че тя може да бъде манипулирана и от 10-годишно дете.

От кратката презентация на шефката на центъра Елеонора Николова, която се оказа материя за тесни специалисти, т.е. остана малко неразбираема, поне станаха ясни две основни неща. Които самата Николова призна: 

"Ние сме много атакувана институция, защото не покзваме резултат. И това е справедливо, защото резултат няма досега".

Както и:

"Трябва да подобрим комуникацията си с Министерския съвет. Не знаем с какви мотиви не са приети голяма част от нашите становища".

На този фон от МС възнамеряват да назначат одит на БОРКОР, не само за какво се разходват отпусканите му бюджетни средства, но и работи ли системата за анализи изобщо. Експерти към кабинета смятат, че идеята да има такова звено е добра, но не можело да се прави анализ на базата на хартиени информационни масиви - нямало електронна връзка между Центъра и администрациите.

Каквото и да покаже този одит обаче Кунева смята да даде шанс на БОРКОР, т.е. той няма да бъде закрит.

"В БОРКОР бяха вложени много надежди и финанси. Системата струва доста. Въпросът е дали да направим тези усилия жизнени или да прекратим. Да опитаме в рамките на няколко месеца", посочи тя.

Тя обяви и че до края на месеца се чака обща законодателна рамка, с която ще се даде старт на преструктурирането на всички звена, които се занимават в момента с борбата с корупцията. За основа Кунева посочи Закона за конфликт на интереси, като даде заявка, че ще бъде написан изцяло нов.

"Възможно ли е от над 360 сигнала за конфликт на интереси, да са установени едва 8", попита риторично вицепремиерката.