България ще се бори ЕС да финансира строителството на складово-разпределителен газов възел на нейна територия, като част от дейността на бъдещия Енергиен съюз в Европа, каза днес министър-председателят Бойко Борисов.

„Нашето настояване ще бъде да се вкара газовият хъб плюс да ни се помогне с финансирането на интерконектора с Гърция“, каза Борисов преди започващата днес среща на върха на ЕС в Брюксел.

Лидерите ще обсъдят съобщение на Европейската комисия, което очертава рамките на бъдещия Енергиен съюз. Една от главните му цели е сигурността на доставките чрез взаимно свързване на енергийните системи на държавите-членки.

Борисов посочи, че съществуващите газопроводи и компресори в България могат да бъдат използвани за пренос на газ към Европа. Той припомни, че страната ни разработва свои находища в Черно море и във вътрешността.

Комисията и част от източноевропейските страни начело с Полша предлагат в бъдеще да е задължително за всички страни членки да консултират своите енергийни споразумения с външни доставчици и основаващите се на тях търговски договори с нея. Те предлагат и възможност за колективно договаряне и покупки на газ от външни доставчици.

Няколко стари държави-членки са против, позовавайки се на търговската тайна и на евентуален конфликт с правитата за конкуренцията в ЕС и тези на Световната търговска организация.

Помолен да коментира темата, Борисов каза: „Ние направихме всичко възможно тази тема днес да влезе в съвета...Защото България беше най-лоялната, най-принципната, изпълнявайки абсолютно всички указания на Европейската комисия и на практика се лиши от три големи договора“.

Той визира проектите за петролопровода Бургас-Алекснадруполис, за втора атомна централа край Белене и за газопровода "Южен поток".