На лидера на "България без цензура" и евродепутат Николай Бареков не му потръгна на английски език по иранската тема и може би затова не разбрахме, нито в България, нито по света, какво има да каже. Клуб Z потърси Бареков, който е член на делегацията за връзки с Иран в Европейския парламент, за да коментира историческото споразумение за ограничаване на ядрената програма на Техеран. На български. Поставихме за интервюиращ журналист "лаик" по темата и той получи пълни отговори. Както и малко професионални съвети от бившия тв водещ.

- Как определяте постигнатото споразумение по ядрените въпроси на Иран? Американският държавен секретар определи деня на подпиването му като "велик ден".

- Напълно споделям оценката на големите дипломати в съвременния свят. По принцип това е голяма победа на световната дипломация. Дълго време и ние в Европейския парламент работихме по това споразумение. Аз бях непрекъснато в контакт с кабинета на госпожа Федерика Могерини, преди това с кабинета на госпожа Катрин Ащън. Това е голям успех и на европейската дипломация, защото Европа беше водещият фактор. За първи път от много години Европа, Русия, Америка, защитаваха един и същи интерес на масата на преговорите.

Голям успех е и за иранската дипломация. Напоследък Иран все повече влиза в окото на световните медии. След падането на режима на Ахмад Ахмадинеджад (може би има предвид Махмуд Ахмадинеджад - б.ред.) и идването на реформаторско настроения президент Хасан Рухани, Иран има съвсем друго място на световната карта и разбира се, той остава абсолютно стратегически партньор на цялата цивилизована общност, която води в момента безпрецедентна война срещу Ислямска държава.

- Каква роля изигра Европейският парламент?

- Според мен ЕП осигури най-големия баланс и затова неслучайно говорих на конференцията за Иран, че аз самият, а и Европейският парламент и Европейската комисия биха могли да играят ролята на балансьори в тези преговори. Разбира се, ЕП може би има най-малко функция в тези преговори, но ние сме делегация, която разглежда отношенията на ЕС с Иран. Имахме дори известен проблем по едно време като делегация, че получавахме забавена информация от хода на преговорите. Въпреки всичко аз проведох редица срещи с представители на дипломатическата служба на Иран в Брюксел, за да разговаряме по темата. Последната такава среща беше на празника на ислямската република. Водихме разговори за подкрепата за дипломатическото разрешаване на ядрения въпрос, който Иран трябваше да реши. Така че не подценявайте ролята на ЕП. Той представлява сбор от партии. В нашата група има либерали, зелени, крайно леви, десни, има представители на големите партии - ЕНП, консерваторите. Така че ние представляваме автентичната позиция на ЕС. Много добре знаете, че ЕС трудно постигна обща позиция по тази чувствителна тема.

- Не разбирам от темата, обяснете какво се включва в споразумението.

- Ще ви го обясня с едно изречение. Въпросът беше дали светът ще може да превантира следствието от ядрената програма, да не се стигне до производство на ядрена бомба. В момента центрофугите са намалени в десетки пъти, които могат да произведат подобна субстанция и всичко вече минава под контрола на международната дипломация. Това трябва да бъде обяснено на цялата световна общност.

Проблемите на Близкия Изток са много сериозни, те са от години и знаете, че там е стратегическо предимство да притежаваш ядрено оръжие. Иран направи голям компромис.

- Как ще изглежда конкретно 10-годишното наблюдение над Иран?

- Ще изглежда като 10-годишно наблюдение, разбира се. Означава, че голяма част от тези ядрени мощности ще бъдат спрени, едната от ядрените технологични бази, които Иран имаше, и ще бъдат под мониторинга на двете най-големи ядрени държави - Русия и Щатите.

- Т.е. Иран ще допусне на място световната общност да съблюдава дали все пак там не се произвежда синтез?

- Извинявам се, че ще ви обвиня в крайна некомпетентност, но Иран вече отдавна е допуснал международна общност на своя територия. Пак казвам, голяма победа на европейската, на световната дипломация. От тук нататък бих помолил медиите по-компетентно да отразяват темата за Иран. В момента ставаме свидетели на едно крайно некомпетентно отразяване на тази тема.

Иран ще бъде стратегически партньор на ЕС и мога да ви подскажа - от тук насетне тръгват, поне на идеологическа основа и на технологична основа много проекти, в които Иран може да бъде партньор на европейската общност.