Румен Петков от АБВ обеща, че партията ще е най-сериозният надзорник на разходването на 14-те млрд. лв. дълг и че министър Владислав Горанов ще бъде изслушан в парламентарната група до Великден. В Нова тв, където гостува и дори се подложи на анализ от криминален психолог, той нарече "изповедта" на Цветан Василев от последните дни много заксъсняла, а споменатите в нея трябва още да говорят.

Той не вярвал Георги Първанов да се притеснява от нещо, свързано с "истината от сейфовете" на Василев.

Самият Петков призна, че се е срещал с банкера, но по повод това, че той е спонсорирал федерацията по мотоциклетизъм (сутринта пак от ефира на Нова тв Николай Бареков запита защо Румен Петков се е виждал с Василев в деня преди евроизборите, б.р.).

"Но точно г-н Бареков да говори с намеци за взаимоотношения с Цветан Василев, ми се струва и жалко, и смешно", поясни Петков.

Водещата попита, ако днес трябва да перифразира онова "Иване, кажи си" (изговорено навремето от бившия президент Петър Стоянов) в светлината на разкритията на Цветан Василев, кое има ще спомене. Петков отговори, че тук е целият азбучник, като се съди по данните, изнесени от банкера.

На въпрос кой е бутнал КТБ, вторият човек в АБВ каза, че това е станало... 

"... с участието на Народна банка при всички случаи. Неадекватното поведение на БНБ предупредели в много голяма степен по-нататъшния развой на събитията."

И добави, че това участие трябва да стане обект на разследване от прокуратурата. Политикът нарече и абсолютно неадекватни влизането на държавното обвинение и полицията в клонове на банката и изземването на документи, което довело до това на другия ден хората да се наредят на опашки да си теглят парите. 

Третият виновен според него е тогавашният премиер Пламен Орешарски, който като бивш финансов министър знае как се спасяват банки, но не е реагирал.

Румен Петков каза още, че е несравнимо да се говори с кого е по-голям приятел - с Георги Първанов или с Бойко Борисов. Той поясни, че с бившия президент го свързват 20 години съвместни битки, изпитания и дружба и че двамата са били полезни и за обществото, и за левицата.

"Глупости!", отговори той с усмивка на въпрос дали не е човекът на Борисов в АБВ.

"Защо му е на Борисов да има човек в АБВ? Това с един човек не става. Аз самият с Бойко Борисов не съм говорил от 3-4 месеца и не ми липсва апетит от този факт", каза Петков.